El Govern 'té un pla' per reduir un dèficit desbordat

|

SERVIMEDIA.- L'Estat va registrar fins al novembre un dèficit de 71.524 milions d'euros en termes de comptabilitat nacional, el que equival al 6,79% del PIB. Aquest dèficit és cinc vegades major que el registrat en el mateix període de 2008.

Segons va informar en roda de premsa el secretari d'Estat d'Hisenda i Pressupostos, Carlos Ocaña, aquest dèficit està en línia amb el previst pel Govern i és resultat d'uns recursos no financers de l'Estat que van ascendir a 97.194 milions d'euros, i d'uns despeses no financers que es van elevar a 168.718 milions.

Segons Ocaña, la meitat del dèficit s'explica per la situació actual de crisi econòmica i l'altra meitat per les mesures que s'han pres per afrontar la mateixa.

La recaptació neta del conjunt de les administracions va ascendir a 150.754 milions d'euros, un 13,9% menys que el 2008. Els impostos directes es van reduir un 13,7% i els indirectes, un 21,3%.

En concret, la recaptació per IRPF va baixar un 10,9%, fins als 59.809 milions d'euros, per l'agilització de les devolucions, els grans ajornaments i la deducció dels 400 euros.

Per la seva banda, en l'Impost de Societats la recaptació es va situar en 19.946, un 23,2% menys que fa un any, a causa, entre altres raons, a la caiguda dels beneficis empresarials, i l'impacte de la segona fase de la reforma fiscal.

En el cas de l'IVA, la recaptació es va contraure un 29,7%, fins als 32.299 milions d'euros, i els impostos especials van disminuir un 1,5%, fins als 17.758 milions. En el gravamen sobre l'alcohol la recaptació va baixar un 11,4% i en hidrocarburs ho va fer un 3,3%.

En aquesta matèria, el secretari d'Estat va apuntar que es manté la tendència a l'alentiment "en la caiguda de la recaptació, encara que segueix en taxes negatives.

En el capítol de despeses, els pagaments no financers van créixer un 24,7% fins als 163.600 milions, mentre que les transferències corrents van augmentar un 28,5% (95.657 milions). Aquí, les transferències al Servei Públic d'Ocupació Estatal van ser per import de 17.767 milions.

A finals de novembre, l'Estat va obtenir una necessitat d'endeutament de 108.842 milions, enfront dels 36.203 milions de fa un any.

Hi ha un pla

Ocaña també va afirmar que el Govern està treballant en un programa de consolidació fiscal amb l'd'implicar a la resta de les administracions en la reducció del dèficit públic.

A la roda de premsa de presentació de les últimes dades d'execució pressupostària, el secretari d'Estat va explicar que es tracta d'un pla "que digui com, en quins terminis i amb quines mesures hem de aconseguir aquest equilibri financer".

Reconduir el dèficit públic ha de ser un "esforç compartit per totes les administracions", va indicar Ocaña, que va afegir que es va a "exigir a totes les administracions que se sumin a l'esforç de contenció de la despesa i de reequilibri de les finances públiques".

El responsable d'Hisenda va subratllar que "serem absolutament escrupolosos, no anem a acceptar endeutament per sobre del recollit en els objectius d'estabilitat".

El secretari d'Estat no va precisar data per al programa, i es va limitar a dir que "com més aviat millor". L'objectiu seria "ajustar les despeses de les administracions; reexaminar per veure on es pot fer el mateix que fem o més però amb menys recursos".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH