Dia D per a taurins i antituarins a Catalunya

|

Catalunyapress.-Davant el debat que es produirà aquest divendres al Parlament català d'una iniciativa legislativa popular (ILP) que demana prohibir les curses de braus a Catalunya, taurins i antaurins gasten els seus últims cartutxos.

La plataforma Prou, promotora de la Iniciativa legislativa popular per l'abolició de les curses de braus a Catalunya, ha assegurat que si el proper divendres la cambra catalana no accepta a debat la ILP, aquesta decisió es veuria "internacionalment com una cosa vergonyós".


Les curses de braus han de parar, són molt cruels. És brillant que els defensors dels animals de Catalunya estiguin fent aquesta campanya, campanya a la qual dono el meu suport total ", ha afirmat Gervais, segons es recull en el comunicat.


Gervais se suma a les veus que demanen "un exercici de democràcia real, sense que hi hagi temes tabú, ja que la votació que es durà a terme aquest divendres decidirà només sobre aquest punt: si l'ILP ha de ser debatuda o no en sessió plenària" , recorda Prou, que denuncia que les esmenes a la totalitat presentades per alguns partits busquen "que es veti" el debat.


Prou recalca que si finalment no s'arriba a debatre la ILP, el Parlament perdrà "la seva principal funció de representativitat democràtica, ja que vetar el debat col.locaria l'activitat parlamentària en uns terrenys massa allunyats dels ciutadans.


El Partit Antitaurí demana que les curses siguin delicte


La portaveu del Partit Antitaurí i Contra el Maltractament Animal (PACMA), Silvia Barquero, va sol.licitar aquest dijous que els espectacles taurins estiguin recollits com a delicte al Codi Penal perquè suposen "un maltractament animal".


En declaracions a Servimedia, Barquero va explicar que el debat sobre la prohibició de les curses de braus a Catalunya, que es votarà aquest divendres al Parlament d'aquesta comunitat autònoma, "no està en si es tracta d'una senyal d'identitat espanyola".


"Els taurins estan pretenent desviar el debat. El debat és si hem de continuar fent patir als animals i en treure a la llum aquesta contradicció legal de l'article 337 del Codi Penal, que sanciona el maltractament als animals amb penes de tres mesos a un any de presó i exclou les curses de braus ", va assenyalar.


D'altra banda, Barquero va considerar "molt necessària" la prohibició de les curses de braus perquè, segons ell, "la societat està demanant aquest canvi, com està demostrat amb les 180.000 signatures recollides a la iniciativa legislativa popular i com diuen les enquestes de Gallup, que diuen que els taurins són un 30% ".


Finalment, Barquero va afirmar que aquest debat hauria de traslladar-se també a totes les comunitats autònomes. "Amb el temps, s'hauria de fer una consulta social sobre què volen els espanyols amb les curses de braus i si s'ha de mantenir el finançament amb diners públics d'un espectacle que no està recolzat per la majoria de la societat", va apuntar.


La Plataforma per a la Promoció i Difusió de la Festa dels Toros contraataca


D'altra banda, la Plataforma per a la Promoció i Difusió de la Festa dels Bous ha presentat a Barcelona el Manifest per la Llibertat, en el qual reclama respecte per als aficionats a aquest espectacle.


L'escriptora Natàlia Molero i el cantant Jaume Sisa presentar aquest manifest, que compta amb la signatura de personalitats catalanes, "algunes de les quals no comparteixen l'afició pels braus però s'oposen a la seva prohibició", han informat en un comunicat.


Rosa Gil: 'Catalunya, terra d'acollida i societat oberta, no pot prohibir els toros'


Aquest divendres, "caixa o faixa". Així de contundent es mostra Rosa Gil, portaveu de la Plataforma en Defensa de la Festa a Catalunya en declaracions a CatalunyaPress.


Reconeixent que són minoria i que no es pot rebatre l'argument dels animalistes que el bou "surt perjudicat", els defensors de les curses de braus centren el seu argumentari que "Catalunya, terra d'acollida i societat oberta per excel.lència, hauria de tenir prohibit el verb prohibit ".


Així doncs, i des de la perspectiva que cada vegada hi ha menys aficionats que van a la Monumental de Barcelona-exceptuant quan ve José Tomás, diu Gil-per diferents motius com la prohibició de l'entrada a les places als menors de 14 anys o els preus de les entrades, la plataforma presentarà el seu manifest defensant la tradició i la llibertat d'elecció per sobre de les prohibicions legals.


Entre els signants del text estan personalitats com l'actor Josep Maria Pou o el periodista Joan Barril, i altres contraris a les curses de braus i el maltractament dels animals però partidaris de la llibertat d'elecció, va reflexionar Gil.


Llibertat de votació


Aquest divendres el Parlament votarà si la ILP d'ADDA tira endavant. A favor s'ha posicionat ERC i ICV i en contra el PP i Ciutadans, mentre que CiU i el PSC donaran llibertat de vot als seus diputats. Es preveu una votació molt igualada tot i que el 'sí' a la ILP sembla més a prop que el 'no'.El 73,2% dels catalans, no té interès per les curses de braus


El 73,2% dels catalans no mostra cap interès per les curses de braus, mentre que un 22,5% de la població d'aquesta comunitat autònoma manifesta tenir alguna cosa o molt interès per aquests espectacles taurins.


Així ho reflecteix l'enquesta "Interès per les curses de braus", realitzada a l'agost de 2008 i darrera onada de sondejos periòdics que va realitzar des de 1971 l'Institut Gallup, que va passar a denominar-se 2.007 IG-Investiga, encara que es va dissoldre aquest estiu "víctima de la crisi ", segons van assegurar avui a Servimedia fonts d'aquesta empresa d'estudis d'opinió.


Aquesta presumpta falta d'afició taurina és un dels motius en què s'han basat els promotors de la iniciativa legislativa popular que es votarà aquest divendres.


El sondeig d'agost de 2008 de IG-Investiga reflecteix que el 73,2% dels ciutadans de Catalunya, Osca i Saragossa asseguraven no tenir cap interès per les curses de braus, pel 67,2% de la mitjana nacional, mentre que el desinterès era del 22,5% (31,1% en tot l'Estat).


Aquest estudi assenyala que el perfil dels aficionats als espectacles taurins és majoritàriament masculí (un 37,2% d'ells va afirmar interessar els toros) i de més de 45 anys, si bé les persones de 65 o més anys són els que mostren més interès (41,8%). El major desinterès prové de les dones (73,3%) i les persones amb edats compreses entre els 15 i els 24 anys (85,7%).


La primera enquesta realitzada per Gallup el febrer de 1971 reflectia que el 55% dels espanyols mostrava algun interès per les corregudes taurines, pel 43% que no tenia cap.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH