L'observatori d'RSC arremet contra els paradisos fiscals

|

SERVIMEDIA.- El coordinador de l'Observatori de Responsabilitat Social Corporativa, Orencio Vázquez, ha reclamat "un pacte internacional que eviti l'evasió d'impostos i la fugida de capitals".

Segons va declarar a Servimedia Orencio Vázquez, "necessitem codis regulatoris més estrictes per a controlar els mercats financers" i limitar "els fluxos de capital amb caràcter especulatiu".

"Aquests no només generen distorsions en els mercats financers, sinó també en els de béns tangibles, com el petroli i els aliments", va declarar, amb el que, "a més d'afectar a l'estalvi de les famílies, tenen una incidència directa en els nivells de pobresa de molts països".

Va advocar per l'establiment d'impostos que gravin els moviments financers (la cridada "taxa Tobin") i per la regulació d'alguns productes d'alt risc. A més, va demanar als governs occidentals "un compromís contra l'evasió" i que "deixin d'utilitzar la fugida de capitals com excusa per a justificar les exempcions de l'Impost de Societats. Si algú evadeix cabdals, ha de ser perseguit i castigat", va manifestar Vázquez.

Per això, va criticar l'existència de grans fortunes "invertides en vehicles com societats d'inversió o fons de cabdal risc que gaudeixen d'exempcions de fins al 99%".

"No té cap lògica que les rendes del treball cotitzin per sobre de les del capital", va assenyalar, "tot per a evitar possibles evasions".

Quant a la proposta d'eliminació dels paradisos fiscals realitzada pels set estats europeus participants en el cim del G-20, Orencio Vázquez va destacar que "fa mancada voluntat i unanimitat clares per part de tots els estats democràtics" per a assolir dita objectiva.

Va subratllar que alguns d'aquests llocs es troben dintre de les jurisdicions polítiques d'estats europeus, com Regne Unit o Holanda, i va recordar que fa anys "Espanya va treure a Panamà del seu llistat de paradisos fiscals".

Per al coordinador de l'Observatori de RSC, "quan una societat opera des d'aquests llocs envia un senyal a les autoritats que, almenys, està ocultant conductes poc ètiques (en el pitjor dels casos, serveixen per a rentar diner negre o procedent de la corrupció)".

Per això, Vázquez va opinar que "ha faltat voluntat política per a acabar amb aquests instruments" i es va mostrar sorprès que "hagi hagut de succeir aquesta crisi perquè comencin a proposar-se amidades en aquest sentit".

Finalment, el coordinador de l'Observatori de RSC va demanar major control i millors mesures de govern corporatiu que, entre altres coses, "regulin les retribucions dels consellers".

"En l'actualitat existeix una dissociació enorme entre propietaris i gestors", va apuntar, i "els administradors han adquirit un poder inimaginable i poden decidir les seves pròpies polítiques retributives".

"Això pot induir-los a provocar alteracions del mercat apartades de l'interès societari", va explicar Vázquez, pel que convindria un major control.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH