'La carrera investigadora s'inicia quan comences a investigar'

|

P. Alegre. - La Federació de Joves Investigadors (FJI/Precarios) ha criticat l'esborrany de l'Avantprojecte de la nova Llei de la Ciència i la Tecnologia per ser "un colador d'irregularitats laborals" i exigeixen que es reconegui la seva tasca.

La FJI, que finalitza aquest divendres les Jornades Anuals de Joves Investigadors que s'estan celebrant a Barcelona amb l'assistència de prop de 150 persones, reivindica una Llei on s'especifiquin clarament i coherentment els drets laborals, s'acabi amb la fuga de cervells i s'eliminin els períodes d'inestabilitat laboral que provoquen les beques, una cosa que segons la Federació no s'aconseguirà amb la nova Llei.

En l'exposició dels motius de la nova Llei s'explica que es busca posar-la d'acord amb la Carta Europea d'Investigació, però des de la FJI es denuncia que hi ha punts molt importants que no es preveuen.

Un d'aquests punts és el període en què s'inicia la carrera d'investigador. La presidenta de la FJI, Cecilia Galindo, ha declarat a CatalunyaPress que "la carrera investigadora s'inicia quan comences a investigar" i, per això, l'ideal seria que una vegada es comença el doctorat es comptés amb un contracte laboral que eviti la precarietat.

Segons la Carta Europea d'investigació, una vegada acabat el contracte de pràctiques de 4 anys que estipula el doctorat, l'investigador ha de firmar un contracte indefinit d'investigació, però el projecte de la Llei de Ciència obre les portes a un nou contracte de formació Postdoctoral de 3 anys de durada, per la qual cosa l'investigador haurà d'estar cobrant beques durant 7 anys sense drets laborals.

Des de la FJI es denuncia que l'etapa de formació és una excusa per minvar els drets laborals dels investigadors, que des del moment que comencen el doctorat estan oferint un rendiment al centre que no es reconeix com es deuria.

Un altre dels punts importants que els investigadors denuncien és que un dels articles de l'esborrany modifica la Llei 43/2006, coneguda com a "Llei Caldera", que estipula que en el moment que s'encadenen una sèrie de contractes temporals per a una mateixa empresa, el treballador ha de ser contractat com a fix.

Tampoc no ha semblat bé que la carrera d'investigador es dirigeixi a aconseguir el títol de doctor, quan aquest no és l'objectiu de tots ells, perquè "hi ha investigadors que se senten més còmodes en un lloc intermedi que dirigint un grup", explica la directora de FJI.

"Per ara ens hem centrat en l'apartat de l'esborrany que es dirigeix als recursos humans, que és nostra principal reivindicació," ha explicat la directora de la federació, Cecilia Galindo.

En un comunicat, els joves investigadors asseguren que l'aprovació d'aquest esborrany suposaria "una minva dels drets laborals, el desprestigi social de la ciència, i una regulació laxa que permetria tot tipus d'abusos i convertiria al sistema científic en un colador".

A més, la FJI mostra la seva sorpresa per la resposta del Govern a la seva contínua reivindicació d'eliminar les beques. Referent a això, el director general de Política Científica i Tecnològica del Ministeri de Ciència i Innovació, José Manuel Fernández de Labastida, va contestar que és inconstitucional prohibir les beques d'investigació.

Per tots aquests motius, la FJI elaborarà un document amb propostes, que espera que "siguin escoltades, millor que al carrer, en una taula de negociació."

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH