Dia de balanços

|

CatalunyaPress.- Dia de resultats, la majoria d'ells poc positius. Empreses capdavanteres com Repsol, Telefónica o Abertis han salvat els mobles però comencen a notar la crisi. Endesa, per la seva part, ha guanyat un 168% més que en 2007.

Repsol va obtenir el 2008 un benefici net de 2.711 milions d'euros, la qual cosa representa un descens del 15% respecte a l'any anterior, en un entorn caracteritzat per la brusca caiguda del preu del cru i la contracció de l'economia.

Segons ha comunicat la companyia a la CNMV, malgrat això, el resultat operatiu recurrent, sense tenir en compte la valoració dels estocs, va augmentar un 4,8%, fins a assolir els 5.503 milions d'euros.

Malgrat el "context advers", la companyia ha destacat la seva sòlida posició financera, que li ha permès tancar l'exercici amb més de 6.800 milions d'euros de liquiditat i reduir el seu deute en 159 milions d'euros, fins a assolir una proporció de l'11,9% sobre el capital emprat.

Paral·lelament, la companyia continuarà implementant les inversions necessàries per a l'execució dels projectes clau del seu Pla Estratègic 2008-2012. El 2008, les inversions dutes a terme per Repsol van assolir els 5.586 milions d'euros, la qual cosa representa un increment del 4%, en línia amb els objectius anuals d'inversió establerts en el Pla Estratègic.

Segons el president executiu de Repsol, Antonio Brufau, "hem retallat despeses prescindibles per dedicar-nos plenament a les nostres inversions estratègiques, que són les que garantissin l'èxit futur de la companyia."

Telefónica modera beneficis a pesar d'augmentar els clients

Telefónica va aconseguir un benefici net de 7.592 milions d'euros durant el passat exercici 2008, la qual cosa suposa una reducció del mateix del 14,8% respecte als 8.906 milions assolits el 2007.

Segons ha comunicat la companyia, l'import net de la xifra de negocis va arribar fins als 57.946 milions d'euros, davant els 56.441 milions d'un any abans (+2,7%).

El nombre de clients va avançar un 13,2% l'any passat, fins a assolir els gairebé 259 milions d'accessos a tot el món.

Va destacar el comportament de Llatinoamèrica, on el nombre de clients va avançar un 18% i superen ja els 158 milions d'accessos.

Abertis reforça el seu paper internacional a pesar dels guanys menors

Abertis va registrar el 2008 un benefici net de 618 milions d'euros. La companyia afirma en un comunicat que ha reforçat el seu paper internacional amb inversions de més de 1.400 milions en autopistes (Autopistes Xile, DCA i Hispasat).

Del total d'ingressos, un 75% procedeix de l'activitat d'autopistes, mentre que un 12% correspon al sector d'infraestructures de telecomunicacions i a un 8% al d'aeroports. El sector d'aparcaments aporta un 4%, mentre que parcs logístics, un 1%.

El resultat brut d'explotació (Ebitda) va assolir el 2008 els 2.256 milions d'euros (-0,6%), mentre que el resultat net d'explotació (Ebit) es va situar en els 1.448 milions d'euros (-2,5%).

Malgrat que els beneficis han caigut un 9,6%, els resultats inclouen un impacte negatiu no recurrent de 29 milions d'euros per la reforma fiscal del Regne Unit. Sense aquest efecte, el benefici net seria de 648 milions d'euros (-5,1%).

Endesa guanya un 168% més gràcies a la venta d'E.ON i les tèrmiques

L'elèctrica, ara en mans italianes, va guanyar l'any passat 7.169 milions d'euros, el 168% més que el 2007. Endesa ha explicat que aquest benefici va estar impulsat per les plusvàlues de 4.564 milions originades per la venda a E.ON de la totalitat d'Endesa Europa i de les centrals tèrmiques de Los Barrios i Tarragona a Espanya, així com pels resultats generats pels esmentats actius durant el període de l'any en el qual van romandre a les mans d'Endesa.

El 2008, l'elèctrica, de la qual Enel passarà a controlar el 92% del capital després de la sortida d'Acciona, va obtenir un benefici brut d'explotació (EBITDA) de 6.895 milions d'euros, el 8,28% més que a l'exercici anterior.

La companyia va facturar 21.728 milions d'euros, el 24,3% més, l'un any caracteritzat per un augment significatiu dels costos de generació a causa de l'encariment dels combustibles, el que, al seu torn, va comportar l'augment dels preus de venda als mercats a l'engròs d'Espanya i Llatinoamèrica.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH