L'IPC tocarà fons al juliol

|

SERVIMEDIA.- L'IPC seguirà caient en taxa interanual durant el primer semestre de l'any i tocarà sòl al juliol, quan la inflació se situï en el -1%, segons les previsions del Gabinet de conjuntura i estadística de Funcas.

La Fundació de les Caixes d'Estalvis (Funcas) preveu que la inflació se situï en negatiu en el mes maig, amb una caiguda del 0,3%, i que segueixi descendint fins a juliol.

A partir de llavors començarà la seva recuperació i, segons aquestes previsions, se situarà de nou en positiu a partir d'octubre, fins a tancar l'any en el 1,4%. D'aquesta forma, la inflació mitja anual seria del 0,1%.

No obstant això, Funcas adverteix que aquestes previsions variaran en funció del comportament del preu del petroli.

El sindicat UGT ha exigit a les patronals CEOE i a Cepyme que compleixin el pactat als convenis col·lectius i apliquin aquestes pujades salarials i no es deixin portar per la inflació actual.

Segons ha informat UGT, l'evolució actual de la inflació "no és excusa perquè els empresaris plantegin a la baixa els increments salarials pactats als convenis col·lectius vigents per a 2009".

El sindicat adverteix que incomplir les pujades salarials acordades suposaria "un condicionant de les relacions laborals al nostre país, danyant-les greument".

I és que la inflació segueix amb el seu imparable descens. L'Índex de Preus de Consum (IPC) va disminuir 1,2 punts durant el passat mes de gener respecte a desembre, fins a situar-se en el 0,8%, la taxa més baixa de la sèrie històrica. La caiguda en taxa interanual va ser de sis dècimes.

Segons ha informat l'Institut Nacional d'Estadística (INE), la inflació subjacent (que exclou els preus dels productes energètics i dels aliments no elaborats) va descendir el primer mes de l'any fins una taxa del 2%, quatre dècimes menys que el desembre.

A Catalunya la inflació s'ha situat en l'1,1%, amb la qual cosa es manté lleugerament per sobre de la mitjana espanyola. Només el País Basc està al nivell català i Madrid i Aragó s'apropen amb una inflació de l'1%.

Es tracta de la baixada més important de la història un mes de gener, un mes en el qual tradicionalment els preus baixen a causa de les rebaixes. A això s'ha unit la caiguda del preu dels aliments, l'abaratiment del petroli i la tendència deflacionista en què ha entrat l'economia espanyola des del passat estiu a causa de la crisi econòmica i el descens del consum.

Les rebaixes, motor del descens de preu

El vestit i el calçat van registrar un descens del 13,8% en taxa intermensual en el mes de gener, com a conseqüència de les rebaixes d'hivern, mentre que el capítol d'oci i cultura va caure un 1,4%, fonamentalment per la reducció dels preus del viatge organitzat.

Per la seva part, el preu del transport va anotar el gener una caiguda del 0,6% gràcies a la disminució dels preus dels carburants i lubricants i dels automòbils.

Mentre, els sectors que més van tirar cap a dalt de l'IPC van ser els altres béns i serveis (+0,9%), per l'augment del preu de les assegurances; begudes alcohòliques i tabac (+2,1%) i habitatge (+0,5%).

CCOO demana millorar la competència en el mercat interior

El sindicat CCOO atribueix aquesta nova baixada de la inflació a la "forta caiguda del consum", fet que podria agreujar la "important la recessió econòmica".

Per això, demana als responsables econòmics que actuïn "sobre les causes de la inflació estructural, derivada de la manca de competència al mercat interior". A més, afirmen, "cal una actuació especialment en aquells sectors, com son els de la distribució i els serveis, que encareixen el preu dels béns de consum bàsics".

En un altre ordre de coses, CCOO demana a les entitats financeres que "traslladin de forma ràpida la baixada dels tipus d'interès al crèdit a les famílies i a un major i millor finançament de les empreses".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH