Pluja de reaccions a la futura Llei de l'Avortament

|

CatalunyaPress.- El PSOE ha presentat el seu projecte de reforma de la Llei de l'avortament que inclou la possibilitat que joves de 16 anys hi puguin accedir sense el consentiment patern, la qual cosa ha despertat moltes reaccions.

La subcomissió sobre la reforma de la llei de l'avortament ha acordat que les conclusions sobre un canvi en l'actual normativa d'interrupció voluntària de l'embaràs es votaran el pròxim 18 de febrer en la Comissió d'Igualtat.

El PSOE recomana que el nombre de setmanes es fixi atenent els terminis previstos en les legislacions europees, la casuística de la "majoria dels casos" en els que les dones se sotmeten a la interrupció voluntària de l'embaràs i la necessitat d'un ampli consens polític i social.

Carmen Montón, portaveu del PSOE en la Comissió d'Igualtat, ha afirmat que "es tracta de canviar la concepció" d'aquesta llei, d'allà la necessitat de despenalitzar l'avortament, encara que aquest seguiria dins del Codi Penal en el cas de les dones que siguin obligades a interrompre el seu embaràs en contra de la seva voluntat o aquelles que excedint el termini i fora de les "indicacions" legals que permetin sobrepassar-lo avortin igualment.

A més, el PSOE reitera que "no està justificat" que a les "menors madures", entre 16 i 18 anys, se'ls exclogui de la possibilitat de decidir sobre la seva maternitat.

En quant a l'objecció de consciència, el document contempla la necessitat de restringir aquest dret als professionals sanitaris que intervinguin directament en la interrupció voluntària d'un embaràs, ja sigui quirúrgica o farmacèutica.

Oposició del PP

La secretària d'Igualtat i Educació del Partit Popular, Sandra Moneo, ha anunciat que el seu partit acudirà al Tribunal Constitucional si la nova norma sobre a l'avortament es converteix en una llei de terminis, perquè "considerem que una llei de terminis no entra en la doctrina constitucional".

La diputada del PP ha explicat que el seu partit proposa recuperar les comissions d'avaluació sobre les interrupcions d'embaràs, realitzades per metges, que van ser suprimits el 1986, com a mesura per reduir el nombre d'avortaments a Espanya.

IU s'absté

El projecte tampoc no satisfà IU, segons Gaspar Llamazares, que ha declarat que fa falta una "llei més ambiciosa". IU demana l'avortament lliure de 20 a 24 setmanes. Llamazares també ha defensat que la sanitat pública de cobertura a la interrupció de l'embaràs i que es legisli l'objecció de consciència "pareixi els que participin directament" en l'avortament.

Reaccions implicats

L'Associació de Clíniques Acreditades per a la Interrupció de l'Embaràs ha demanat als legisladors "que sospesin la inclusió d'una indicació psicosocial o socioeconòmica fins a la setmana 24 o 26 en els seus projectes o proposicions legislatives, tal com contemplada la legislació anglesa."

El Consell General de Metges ha ratificat la seva petició que la futura Llei de l'Avortament reguli la validació de l'objecció de consciència en la interrupció voluntària de l'embaràs.

Per al president del Fòrum Espanyol de la Família, Benigne Blanc, "una llei de terminis viola radicalment el sistema constitucional de protecció de la vida humana establert reiteradament pel Tribunal Constitucional" i "menysprea les greus conseqüències per a la dona de tot avortament".

Per la seva part, el director de la Fundació Vida, Manuel Cruz, ha qualificat als grups d'esquerres de "totalitariestes" per voler acabar amb l'autoritat paterna en plantejar la possibilitat que les noies d'entre 16 i 18 anys avortin sense el consentiment dels seus progenitors.

Polèmica del galindó

José Luis Requero, membre del comitè d'experts de la plataforma antiavortament www.derechoavivir.org, ha acusat el Govern de voler reformar l'actual Llei d'Interrupció Voluntària de l'Embaràs per atendre "les reclamacions de la indústria de l'avortament".

Segons la seva opinió, aquests grups volen que "l'avortament es contempli com una prestació més de la Seguretat social, com una operació de galindons," ha precisat.

Aquesta afirmació ha aixecat la indignació de la Federació Espanyola de Dones Progressistes, la presidenta de les quals considera una "trivialitat" comparar l'avortament amb una operació de galindons. "Avortar mai és agradable", pel que es tracta d'"una decisió molt reflexiva", ha subratllat la presidenta de Dones Progressistes, qui ha conclòs que amb una nova llei de l'avortament l'únic que es pretén és satisfer el "dret fonamental" de la salut sexual i reproductiva de les dones.

Per la seva part, l'Associació de Dones Juristes Themis, Altamira Gonzalo, ha afirmat que "cap dona" no compararia l'avortament amb una operació de galindons i ha subratllat que no creï que "aquesta comparació la faci cap dona, ni de dretes ni d'esquerres".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH