El congrés fomentarà el transport de mercaderies per ferrocarril

|

El congrés ha aprovat una moció, a petició de CiU, per a fomentar el transport de mercaderies per ferrocarril. A tal fi, la moció emplaça a l'Executiu a presentar, abans de tres mesos, el projecte de llei del sector ferroviari.

Aquesta moció incorpora el compromís ferm del Govern de crear l'Organisme Regulador de Renfe en un termini de tres mesos per a atorgar el Comitè de Regulació Ferroviari una major autonomia, independència i capacitat de resolució.

A més, s'emplaça a l'Executiu a preveure en el marc de la Llei de Ports que les autoritats portuàries puguin participar en el foment i la construcció d'infraestructures ferroviàries d'accés a aquests ports.

Igualment, la moció insta al Govern a liberalitzar els serveis de les terminals, el que contribuirà a la seva competitivitat. A més, s'emplaça a l'Executiu a ultimar el Pla de Transporti Intermodal de Mercaderies previst en el Pla Estratègic d'Infraestructures de Transport (PEIT).

Les transferències de Rodalies

Ja fa més d'un any que Rodalies haurien d'haver estat transferides a la Generalitat, segons va anunciar el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero.

A la sortida de l'última reunió de la Comissió Mixta Estat-Generalitat, el conseller d'Interior, Joan Saura, ha expressat la seva "preocupació per la lentitud dels traspassos". Confia que "abans que comencin les vacances d'estiu, els traspassos i els convenis oberts es puguin acabar de traspassar".

En aquesta reunió, els dos executius han acordat el traspàs de la Inspecció de Treball però encara queden importants qüestions pendents, com és el cas de Rodalies. Saura ha manifestat la inquietud de la Generalitat per la "lentitud política" del procés. Ha afegit, però, que s'han fet avenços importants: "Estem pendents que el govern central aprovi el pla d'inversions. Coneixem alguns esborranys i ens semblen, globalment, bé, amb algunes qüestions on no hi ha acord total". També ha assenyalat que cal "acabar de definir el model".

La ministra d'Administarcions Públiques, Elena Salgado, ha respost a aquesta lentitud afirmant que "el que queda són competències que són més complexes en la seva definició concreta".

A finals de febrer, es podria produir una nova reunió per avançar en la negociació dels traspassos i convenis pendents.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH