Competència autoritza l'OPA de Gas Natural sobre Unión Fenosa

|

SERVIMEDIA.- Gas Natural podrà llançar una Opa sobre Unión Fenosa, però per a això haurà de desinvertir el doble dels actius que va proposar, el passat 21 de gener, a les autoritats de Competència.

La Comissió Nacional de la Competència (CNC), reunida aquest dimecres des del matí a la nit, ha decidit autoritzar aquesta operació en segona fase i imposant una sèrie de condicions.

El regulador ha remès la seva resolució a totes les parts integrades en el procés i al Ministeri d'Economia i Hisenda.

En concret, Gas Natural haurà de vendre xarxes de distribució de gas per un total de 600.000 punts de distribució (equivalents al 9% del total nacional), quan la seva proposta inicial passava per vendre 300.000.

També haurà de desinvertir 600.000 petits clients de gas (en va plantejar al principi 300.000) i 2.000 megavats (MW) de potència de generació d'electricitat de centrals de cicle combinat (va proposar 800 MW).

Competència estima que aquests compromisos redueixen "significativament" el risc d'efectes coordinats amb Endesa i Iberdrola després de l'operació. En particular, la desinversió en cicles combinats permet "mantenir una certa asimetria entre les carteres de generació" de l'entitat resultant de l'opa, Endesa i Iberdrola.

Unió Fenosa Gas haurà de mantenir la seva autonomia

Un altre dels requisits imposats a Gas Natural és que adopti les mesures necessàries perquè Unión Fenosa Gas mantingui la seva autonomia en el subministrament de gas a tercers a Espanya.

Amb això es pretén "mitigar els possibles riscs" d'obstacle per a la competència que podria comportar la fusió de Gas Natural (principal operador espanyol al sector del gas) amb la filial de gas d'Unión Fenosa.

D'aquesta manera, Gas Natural podrà conservar aquesta empresa coparticipada amb la italiana Eni que, segons el conseller delegat de la gasista, Rafael Villaseca, és un "actiu excel·lent" i "apreciable des de tots els punts de vista" que, per tant, la companyia té "tot l'interès" en conservar.

D'altra banda, el grup que llença l'opa haurà de vendre la seva participació en Enagás, per impedir "qualsevol interferència de Gas Natural en la gestió i planificació d'infraestructures i reforçant-se la independència de l'operador del sistema".

Haurà de reduir, així mateix, els seus vincles amb Cepsa, ja que aquesta petroliera és un competidor de Repsol (grup que, al costat de "la Caixa", controla Gas Natural).

La sortida del Consell d'Administració de Cepsa (un "actiu no estratègic", segons Villaseca) i el compromís de no accedir a la informació comercial sensible d'aquest operador es considera "un compromís adequat per evitar qualsevol ingerència de Repsol, principal competidor de Cepsa i principal operador als mercats d'hidrocarburs líquids".

La CNC entén que aquestes desinversions fan possibles una operació que afecta "una multiplicitat de mercats verticalment i horitzontalment relacionats entre si". A més, afavoreixen "l'entrada o el reforç d'operadors que contraresti la desaparició d'un competidor efectiu com era Unió Fenosa".

Per adoptar la seva resolució, el regulador ha valorat la consulta realitzada als competidors del sector i interessats a l'expedient.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH