El Senat aprova 'pels pèls' el pla anticrisi d'Obama

|

El Senat dels Estats Units ha aprovat per un escàs marge un pla d'estímul econòmic valorat en 838.000 milions de dòlars. Ara falta que text s'unifiqui amb l'aprovat per la Cambra de Representants abans de ser aplicat.

Amb 61 vots a favor, un més del que es necessitava, i 37 en contra, els senadors han aprovat la seva versió del pla d'estímul, ideat per combatre la pitjor crisi econòmica de EUA des de la Gran Depressió de 1929.

Més diners "anticrisi"

El Govern nord-americà ha anunciat la mobilització de dos bilions de dòlars en diner públic i privat dins del pla de rescat financer amb què Obama pretén acabar amb la crisi.

El secretari nord-americà del Tresor, Timothy Geithner, ha estat l'encarregat de comparèixer per anunciar el pla de rescat financer. Segons aquest alt càrrec, hi haurà un programa per a la compra d'actius tòxics que captarà fons privats i s'iniciarà amb una inversió de 500.000 milions de dòlars, i eventualment s'ampliarà fins un bilió de dòlars.

Com a reforç, la Reserva Federal (Fed) dels Estats Units ampliarà el seu actual programa de compra de crèdits fins i tot possiblement un bilió de dòlars.

L'autoritat monetària ha indicat en un comunicat que l'objectiu de la iniciativa del banc central nord-americà és "donar ajuda addicional als mercats financers i institucions per complir les necessitats de crèdit de les llars i els negocis".

Geithner disposa dels 350.000 milions de dòlars destinats pel Congrés per al pla de rescat financer més l'atracció del capital privat i els recursos de la Fed podrien tenir un impacte molt més gran als mercats.

"En lloc de catalitzar la recuperació, el sistema financer és un fre per a la recuperació i la recessió està posant pressió sobre els bancs. Aquesta és una dinàmica perillosa que hem de canviar", ha assenyalat Geithner en el departament del Tresor.

Dins d'aquest ambiciós pla també es preveu la intervenció en els mercats immobiliaris amb l'objectiu d'ajudar els propietaris a evitar l'embargament i facilitar el refinançament de les hipoteques, la qual cosa frenarà la caiguda de preus, que actualment estan baixant a gran ritme.

Geithner ha anunciat que els detalls d'aquesta iniciativa s'aniran oferint pròximament, en les pròximes setmanes. El director del Consell Econòmic Nacional, Larry Summers, ha avançat que el Govern destinarà entre 50.000 i 100.000 milions de dòlars per a aquesta finalitat.

"És essencial que tot nord-americà entengui que la batalla per la recuperació econòmica s'ha de combatre a dos fronts. Hem de fer arrencar la creació d'ocupació i la inversió privada, i hem de fer que el crèdit flueixi de nou a les empreses i les famílies", ha afirmat Geithner en la seva presentació.

Per fer fluir el crèdit, la Reserva Federal expandirà un programa que encara no ha començat a operar, l'objectiu del qual era finançar la compra de préstecs estudiantils, de targetes de crèdit i per adquirir automòbils, actualment dotat amb 200.000 milions de dòlars.

Amb això pretén saltar-se els bancs, que són reticents a deixar, i incentivar el crèdit directament. El banc central va explicar que des d'ara el programa també podrà adquirir préstecs hipotecaris i que la seva intervenció podria arribar a un bilió de dòlars, a ser finançada pel pla del Tresor.

Caiguda de la borsa

La Borsa de Nova York ha tancat amb un descens del 4,6 per cent en el Dow Jones d'Industrials, al persistir la inquietud sobre l'estabilitat del sistema financer i després que el Departament del Tresor anunciarà noves mesures per a enfrontar la crisi.

Segons dades provisionals al tancament aquest índex borsari ha retrocedit 381,99 punts i se situa en les 7.888.88 unitats, mentre que el Nasdaq ha cedit el 4,2% i el selectiu S&P 500 ha baixat gairebé un 5% respecte de la sessió anterior.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH