El Govern crea una 'hemeroteca judicial' per evitar més casos Mariluz

|

X.Prera/Servimedia.- El Govern central ha aprovat crear un registre al que tindran accés totes els òrgans judicials d'Espanya, el Ministeri Fiscal i la policia i on podran consultar totes les mesures cautelars i les sentències no fermes.

L'objectiu és evitar en el futur més casos com el de la nena Mariluz, que va ser presumptivament assassinada per un home amb antecedents a causa que el jutge que ho va jutjar no va tenir accés a aquesta informació.

El text permet la creació del Registre de Mesures Cautelars, Requisitòries i Sentències no Fermes, previst en la disposició segona de la Llei d'Enjudiciament Criminal com a part del procés de modernització del sistema de registres administratius.

Segons la vicepresidenta del Govern, Maria Teresa Fernández de la Vega, la mesura suposa un avenç en la "modernització" de la justícia espanyola en un moment en què els jutges amenacen amb organitzar una vaga precisament per la falta de coordinació i de mitjans|medis amb què treballen.

Fernández de la Vega ha dit que el registre està dotat de tota la protecció existent i necessària, igual com uns altres quatre registres similars ja existents.

El nou registre constituirà un instrument de "gran utilitat" per als òrgans judicials que disposaran de més elements de judici a l'hora de ponderar les seves resolucions en les diferents fases del procés penal, va subratllar la vicepresidenta primera.

Igualment, el Registre de Mesures Cautelars oferirà informació sobre l'existència d'ordres en vigor de crida i cerca o de detenció i posada|posta a disposició, que permetin al jutge valorar l'existència de risc de fuga, en la resolució en la que decideixi sobre la presó o llibertat provisional de l'imputat.

A més, encara que no està concebut com a registre específic d'agressors sexuals, la seva posada en funcionament contribuirà a prevenir l'especial reincidència que es produeix en aquests tipus delictius.

Una de les seves principals novetats és que reflectirà la condició de menor d'edat de les víctimes, proporcionant tant als jutjats i tribunals com a la policia judicial nous elements de coneixement que permetin una protecció més eficaç dels menors.

El Sistema de Registres regulat al reial decret aprovat avui té com a objectiu servir de suport a l'activitat dels òrgans judicials i el Ministeri Fiscal, de les Forces i Cossos de Seguretat de l'Estat i Cossos de Policia de les Comunitats Autònomes amb competències plenes en matèria de seguretat pública i d'altres òrgans|orgues administratius.

Un cost de 400.000 euros

El cost de l'aplicació informàtica del Registre de Mesures Cautelars és de 400.000 euros. Per a la integració total de totes les bases de dades dels diferents Registres de Suport a l'Administració de Justícia en un únic sistema d'informació, el Ministeri invertirà uns altres 400.000 euros, als quals cal, sumar 144.000 euros per a la posada en marxa de la infraestructura de màquines oportuna.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH