Científics de la Vall d'Hebron descobreixen una nova forma de combatre el càncer

|

L'Institut de Recerca de l'Hospital Universitari de la Vall d'Hebron ha descobert un gen que, al desactivar-lo, pot fer que les cèl·lules tumorals es tornin mortals. L'estudi pot suposar un nou enfocament en el tractament del càncer.

La característica que fa que les cèl·lules tumorals siguin tan nocives és la seva immortalitat, ja que no envelleixen ni s'autoeliminen contràriament al comportament de les cèl·lules sanes que sí que ho fan. Aquesta immortalitat de les cèl·lules cancerígenes fa que els tumors creixin sense control.

La investigació parteix de la hipòtesi sobre la similitud entre les cèl·lules mare i les d'un tumor maligne. Aquests dos tipus de cèl·lules tenen en comú la immortalitat, que s'utilitza d'una manera molt diferent en cada cas. En el cas de les cèl·lules mare serveix com a reserva per poder crear qualsevol tipus de teixit sa, mentre que en les tumorals serveix per créixer sense control i destruir teixit sa.

El grup de la Vall d'Hebron ha comparat, d'una banda, gens de cèl·lules mare i, de l'altra, cèl·lules primàries. Les cèl·lules primàries són aquelles capaces d'aturar les seves divisions quan ja ho han fet entre 40 i 60 vegades; quan deixen de dividir-se, envelleixen i moren.

Les cèl·lules mare embrionàries són immortals, no aturen la seva divisió i no presenten ni mutacions ni alteracions. Després de comparar-les, s'han identificat una sèrie de gens peculiars, entre els quals figura el gen CIRP. L'expressió d'aquest gen CIRP és un dels determinants de la immortalitat cel·lular.

Els investigadors van infectar in vitro les cèl·lules mortals amb aquests gens identificats en l'estudi, entre ells el gen CIRP, i s'ha pogut observar que, curiosament, algunes cèl·lules s'havien immortalitzat.

Posteriorment, una vegada validat aquest mecanisme, es van estudiar cèl·lules procedents de 225 tumors humans i van veure que, en un elevat percentatge, aquests gens estan sobreexpressats.

Finalment, es van desactivar els gens en aquests casos i es va veure que les cèl·lules tumorals perdien la immortalitat i passaven a envellir com les altres.

Aquests resultats, segons els investigadors, reforcen l'atac contra el creixement incontrolat dels tumors. De totes maneres, és necessari que altres investigadors repliquin i validin els resultats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH