UNA HISTÒRIA PELS QUE TENEN MALA MEMÒRIA

Redacció Catalunyapress

És una història trista, de despropòsits i d'enganys. I també de mort. És una història rescatada de les hemeroteques, que per molts que ara parlen, són un mal de cap.

El repàs de la història a través dels mitjans de comunicació dóna tot un seguit de detalls que posen en evidència, i si tinguessin vergonya vermells, als que ara, davant un fort temporal criden, demanen dimissions, plantegen sospites i pretenen aprofitar la desgràcia per treure rèdits polítics.

Repassem els fets.

1990

Mort una dona atrapada pels aiguats a Premià de Mar. La Generalitat diu que no preveu la cobertura de les rieres.

1991

Dues persones desaparegudes a conseqüència de les riuades. Les obres demandades pels ciutadans són negades per la Generalitat.

1992

El conseller Joaquim Molins anuncia que la Generalitat invertirà 15.000 M en un pla de canalització de les rieres del Maresme. Han estat necessaris tres morts per aconseguir la reacció del Govern.

El president Jordi Pujol anuncia que "la principal inversió del 93 serà pel Pla contra les riuades al Maresme i la construcció de l'Eix Transversal". (el de un carril, és clar, que ara l'actual govern està desdoblant)

1993

Riuades, sobretot al Maresme. Destrosses de tota mena. Les obres encara no han començat.

1994

Més riuades amb un balanç esgarrifós. 2 morts i set desapareguts i nombrosos danys al camp, obres hidràuliques i carreteres.

La Generalitat adjudica amb caràcter d'urgència unes 200 obres per arreglar carreteres i ponts tallats per les riuades, i aprova una inversió de 7.000M. El Govern de la Generalitat va informar a les nou del vespre. Ja no era necessari, les inundacions eren més que evidents.

Incendis arreu del país. 11 morts. El president Pujol anuncia crèdits tous i subvencions a fons perdut. CiU impedeix que es produeixi un debat al Parlament però felicitar el Govern per la seva diligència. Pujol, posteriorment, diu que aquesta felicitació és un gran error. La conselleria de Governació no va decretar l'alerta màxima malgrat que mitja dotzena d'incendis estaven fora de control.

1995

La Generalitat anuncia que invertirà 3.044M en prevenció de riuades. Els principals beneficiaris seran Maresme, Baix Llobregat i Vallès Occidental.

1996

Dues noves morts s'afegeixen a les 7 víctimes de fa dos anys per riuades.

El conseller Artur Mas declara que la Generalitat no canalitzarà cap riera del Maresme fins a 1998, per manca de pressupost.

El Consell Comarcal avalua en més de 1500M les pèrdues ocasionades per les riuades. Política Territorial anuncia que invertirà 400 M en reparació de danys.

1997

Un mort a Canet. El conseller Pere Macias, actualment senador, ha negat cap responsabilitat de la Generalitat pels danys materials i personals ocasionats enguany per les pluges.

Fa una afirmació contundent "quan hi ha una desgracia personal tots hem de ser molt honestos i no fer retrets ni demanar responsabilitats" .

1998

Un mort a Sant Vicenç de Montalt per riuades

2001

Nevades importants a Catalunya. Milers de conductors atrapats. Sis morts per accidents a conseqüència del temporal. La Generalitat dóna l'alerta tard i milers de conductors queden atrapats a les carreteres. Els serveis d'emergència queden col·lapsats per les cues de cotxes a les carreteres

2003

Més incendis. 5 persones mortes a Sant Llorens de Morunys. Centenars d'hectàrees cremades i situacions crítiques a moltes poblacions de la zona.

Balanç, 38 morts. Les administracions tenen el deure de posar remei a les situacions. És la seva obligació. El que no es pot fer es aprofitar les desgràcies per jugar a política, i més quan algú que ho fa, ha governat i durant molts anys. Cal una mica de seriositat, i prudència.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH