L'EXTREMISME DE BENET XVI

Redacció Catalunyapress

A l'església pinten bastos i s'obren nombrosos fronts. D'una banda, el Papa Benet XVI ha obert les portes als bisbes lefebvristes que van ser excomulgats en 1988. Entre els bisbes que van sortir de l'església oficial es nega el dret de les dones a rebre educació superior i es nega l'holocaust. Es curiós que un seminarista alemany que, segons diu la seva biografia, va ser obligat a afiliar-se a les joventuts del partit nazi i que va participar en el darrer any de la guerra faci aquest gest amb qui nega la política d'aniquilació del règim de Hitler. I no només això, sinó que aquestes idees poden tornar al si de Roma de la ma d'aquell seminarista que ara és el màxim representant de l'església catòlica. Des de les comunitats progressistes es posen les mas al cap, i el món jueu no dóna crèdit al que està passant. L'embolic està servit.

D'altra banda, el Papa està veient com Obama el dóna els primers disgustos. Desprès del seu idil·li amb Bush, Benet XVI ha vist en pocs dies com les bones relacions amb els EEUU poden patir una mica. Obama ha signat dos decrets. Un que permet la investigació amb les cèl·lules mare i un altre que prohibeix les subvencions a les organitzacions contraries a l'avortament. Dos cops d'Obama en la cara de Ratzinger, un Papa si més no, polèmic.

Dos cops del nou president americà que tenen moltes semblances amb la política del president Zapatero que l'ha valgut tota una creuada de la emissora episcopal, la COPE, amb el vist i plau de Roma malgrat el cert malestar que s'ha generat a una bona part dels bisbes espanyols. Un malestar que no aconsegueix guanyar posicions davant el sector dur de Rouco Varela, i que ha fet sortir de la cúpula al bisbe de Toledo, Antonio Cañizares ?amb una posició més dialogant vers el Govern i obertament crític amb la COPE- cap el Vaticà a un lloc de segon grau. Rouco, amb el recolzament de Benet XVI, manté la seva política que presenta el govern socialista com un heretge al que cal combatre sigui com sigui. I amb aquesta cobertura, el telepredicador Jiménez Losantos es permet insultar, menysprear i calumniar a tot aquell que s'atreveix a mantenir posicions que estiguin fora de l'ortodòxia del primat espanyol i el Papa.

El sector més radical segueix controlant l'aparell de l'església catòlica però el pensament religiós més obert comença a tenir arguments per enfrontar-se. L'assumpció del lefevrisme i les postures d'Obama obren un nou terreny de joc. Zapatero ja no és l'únic que es permet posar en tela de judici el pensament dominant de Benet XVI. Un pensament, que tot sigui dit, està cada vegada més lluny de la realitat social, i cada vegada més lluny de la religiositat de milers de catòlics que prefereixen viure les seves creences fora de l'església oficial. Estem, dons, en un nou terreny de joc. L'extremisme del Papa pot deixar nous espais a aquells que pensen que l'església doni passos seguint els canvis que s'experimenten a la societat. Ancorar-se en el passat i mantenir postulats rígids tancant-se en posicions extremes, entusiasmarà als més radicals però no engrescarà a la majoria dels ciutadans del món.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH