1,7 milions de nens moren cada any a conseqüència de la mala qualitat ambiental

|

qualitat Ambiental


L'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha publicat dos nous informes en què revela que la contaminació, tant de l'aire com de l'aigua, provoca anualment la mort de 1,7 milions de nens menors de cinc anys.


"Un medi ambient contaminat és mortal, especialment per als nens petits, ja que el desenvolupament dels seus òrgans i sistemes immunes, així com la seva grandària del cos i de les vies respiratòries els fan més vulnerables a l'aire brut i l'aigua", ha assenyalat la directora general de l'OMS, Margaret Chan.


Les exposicions nocives a la contaminació poden començar a l'úter de la mare i augmentar el risc de part prematur. A més, quan els nadons estan exposats a la contaminació de l'aire i al fum, tant en interiors com en exteriors, tenen un major risc de patir pneumònia, així com malalties respiratòries cròniques, cardíaques, càncer i accident cerebrovascular en l'edat adulta.


En concret, segons els treballs duts a terme per l'OMS, cada any 570.000 nens menors de 5 anys moren per infeccions respiratòries com, per exemple, pneumònia, atribuïbles a la contaminació de l'aire en interiors i exteriors.


Així mateix, 361.000 nens menors de 5 anys moren a causa de la diarrea, com a resultat de la manca d'accés a l'aigua potable, el sanejament i la higiene; 270.000 nens moren durant el seu primer mes de vida per aquestes mateixes condicions; 200.000 menors de cinc anys per malària; i altres 200.000 per enverinament, caigudes i ofegaments.


"Un entorn contaminat és una càrrega pesada per a la salut dels nostres fills. Per això, és necessari invertir en l'eliminació dels riscos ambientals com, per exemple, millorant la qualitat de l'aigua i promovent l'ús de combustibles més nets", ha recalcat la directora del departament de Salut Pública, Medi Ambient i Determinants Socials per a la Salut de l'OMS, Maria Neira.


ELS MÒBILS VELLS PODEN PROVOCAR DANY PULMONAR I CÀNCER ALS NENS


En aquest sentit, l'organisme ha alertat que els residus elèctrics i electrònics, com els telèfons mòbils vells, exposen als nens a una sèrie de toxines que augmentar el risc de dèficit d'atenció, dany pulmonar, càncer i, fins i tot, reduir la seva coeficient intel·lectual. De fet, es preveu que la generació d'aquests residus augmenti un 19 per cent entre 2014 i 2018, arribant als 50 milions de tones l'any que ve.


De la mateixa manera, l'augment de les temperatures i dels nivells de diòxid de carboni, com a conseqüència del canvi climàtic, estan augmentant els nivells de pol·len i, per tant, els casos d'asma en nens, igual que la contaminació de l'aire, el fum del tabac i la humitat en els interiors dels habitatges.


Per tot això, i amb l'objectiu de reduir les morts infantils atribuïbles a aquestes causes, l'OMS ha recomanat utilitzar en les cases combustibles nets per escalfar i cuinar, retirar els materials de construcció insegurs i les pintures amb plom i evitar l'aparició de floridura i plagues.


A les escoles, l'organisme ha destacat la importància que es proporcioni un sanejament adequat, es promogui una bona nutrició i s'eviti la contaminació acústica; mentre que en els serveis sanitaris ha advocat per garantir l'aigua potable, el sanejament i sistemes fiables d'electricitat.


Crear més espais verds, rutes en bicicleta, promoure el transport públic, reduir l'ús de plaguicides perillosos i productes químic nocius i educar sobre els efectes de la contaminació en la salut, són altres de les mesures esmentades per l'OMS per a reduir les taxes de mortalitat infantil a tot el món.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH