dilluns, 12 de abril de 2021

Multa de 65 milions a Renfe per limitar la competència en tràfic de mercaderies

|

Renfe 2


La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha imposat a Renfe una multa de 65 milions d'euros per posar traves als seus competidors en tràfic de mercaderies en tren.


Una "infracció" amb la qual "va obstaculitzar" el procés de liberalització d'aquest mercat que Espanya va iniciar el 2005 i va provocar el consegüent encariment dels productes que es transporten per ferrocarril.


Es tracta de la major multa que 'superregulador' ha posat a una sola empresa, i també la primera que dicta per obstaculitzar la liberalització d'un mercat.


En la resolució, la CNMC posa a més una sanció de 10,5 milions d'euros a Deutsche Bahn ia un grup d'empreses filials d'aquesta operadora pública alemanya per ser partícip d'aquesta obstrucció a la competència a Espanya aconseguint diferents acords amb Renfe.


En concret, aquesta segona sanció ha recaigut en les empreses del grup alemany Transfesa Rail, Pool Ibèric ferroviari, Hispanauto, Semat, Deutsche Bahn Ibèrica Holding, DB Mobility Logistics i DB Schenker Rail Deutschland.


INFRACCIONS CONTINUADES


L'organisme que presideix José María Marín Cremada considera "acreditat" que Renfe, amb la col·laboració d'aquestes empreses, ha comès infraccions "continuades" de la Llei de Defensa de la Competència espanyola i del Tractat de Funcionament de la Unió Europea.


Renfe i la seva homòloga alemanya Deutsche Bahn són dos dels principals operadors ferroviaris europeus. Al mercat espanyol constitueixen el primer i segon operador de transport de mercaderies en tren, respectivament, i conjuntament copen el 80% d'aquest mercat, malgrat que es va obrir a la competència en 2005.


En alguns sectors, com és el transport de vehicles o el siderúrgic, les dues empreses acaparen el 100% del mercat.


RENFE RECORRERÀ UNA SANCIÓ "DESPROPORCIONADA I INÚTIL"


Per la seva banda, Renfe ha considerat "desproporcionada, injusta i inútil" la sanció i ha anunciat que recorrerà la multa davant l'Audiència Nacional.


L'operadora considera que aquesta sanció de 64,9 milions és "desproporcionada" per a una empresa, Renfe Mercaderies, que factura 215 milions d'euros, a més d ' "injusta i inútil", mentre que les pràctiques denunciades ja han estat corregides voluntàriament.


Les suposades pràctiques objecte de la sanció, segons explica la companyia, es remunten a l'any 2008 i van donar origen a l'obertura d'un expedient al març de 2014.


El nou equip de Renfe ha dissenyat una estratègia de gestió en la societat Renfe Mercaderies a implantar en el període 2017-2019 per seguir operant en un mercat liberalitzat.


MANTENIR L'STATUS QUO'


La CNMC estima provat que els dos grups ferroviaris públics, a través d'empreses filials, "que teòricament havien de competir entre si", han establert diferents aliances per a restringir encara més la competència i mantenir el seu 'status quo'.


El regulador assenyala que van subscriure aquest tipus de pactes en el lloguer de locomotores i de campes (zones on s'emmagatzemen els vehicles per a la seva posterior càrrega en els trens de mercaderies) o en altres elements i activitats imprescindibles per a aquest tipus de transport.


Es va donar fins i tot la circumstància que encara Trasnfesa, filial de Deutsche Bahn, és l'única empresa competidora de Renfe Mercaderies amb locomotores pròpies, les "subarrendar a la pròpia Renfe, de manera que aquesta empresa es mantenia com a única companyia amb capacitat de tracció pròpia en el mercat espanyol".


De la seva banda, Deutsche Bahn (DB) no emprava les seves pròpies locomotores per transportar mercaderies amb origen o destinació Espanya, sinó que les va cedir a l'operadora espanyola tot i que ja tenia "locomotores pròpies més que suficients per cobrir les seves necessitats".


ABÚS DE POSICIÓ DE DOMINI


A més d'aquests pactes, la CNMC ha provat així mateix un comportament d ' "abús de posició de mercat" per part de Renfe, al "discriminar comercialment" a competidors privats, "particularment als membres de l'Associació d'Empreses Ferroviàries Privades (AEFP)".


L'operadora pública oferia a aquests operadors condicions diferents de les que acordava amb les empreses de Deutsche Bahn. A més, no penalitzava Grup Transfesa en el cas que li anul·lés serveis contractats per al transport de mercaderies, multes que sí imposava a altres companyies ferroviàries.


PRESSIÓ EN UN ESCÀS MERCAT


Espanya va obrir a la competència el transport en tren a Espanya al gener de 2005. En aquests dos lustres, els operadors privats que van entrar en aquest mercat, entre els quals destaca algunes constructores, s'han fet amb una quota el 29,5%, segons un recent estudi de la CNMC.


El 70% ho segueix ostentant Renfe, tot i que el seu negoci manté una tendència decreixent des de fa anys i és l'únic en pèrdues de la companyia ferroviària, que recentment va començar a negociar amb els sindicats un ajust d'uns 150 treballadors mitjançant recol·locacions i baixes incentivades.


No obstant això, el negoci de transport de mercaderia en ferrocarril a Espanya és molt recudido, ja que el tren només transporta el 5% de la càrrega que es mou a Espanya.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH