dissabte, 5 de desembre de 2020

El 28% de la població creu que el problema de les llistes d'espera ha empitjorat

|


ListasdeesperaCESAPMuntaya
En general, durant els últims dotze mesos, el problema de les llistes d'espera ha empitjorat pel 28 per cent de la població, no obstant la xifra ha baixat respecte als quatre anys anteriors, i especialment pel que fa a 2014 quan la xifra va marcar un màxim històric amb un 38,9 per cent de la població amb una opinió negativa sobre les llistes d'espera.


No obstant això, l'habitual és que la major part de la ciutadania cregui que les llistes d'espera segueixen igual, l'any passat un 46,3 per cent era d'aquesta opinió, una dada molt superior al dels últims quatre anys (41,16 % de 2012, 39,15% de 2013, el 38% de 2014, 42,2% de 2015), tot i que encara per sota del 50,8 per cent de 2009.


Finalment, un 8,9 afirma que han millorat, una dada molt inferior al de 10 anys abans (el 24,38%), i fins i tot sota pel que fa a 2012 (13,2%), però estable si s'observen els tres anys anteriors (9,46% de 2013, 7,80% de 2014, 9,60% de 2015).


Així es desprenen de l'últim Baròmetre Sanitari 2016 elaborat pel Ministeri de Sanitat i el Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), que també mostra dades sobre l'espera en Atenció Primària, i Especialitzada - en tots dos casos, tant de petició de cita com d'espera a consulta-, i d'atenció a Urgències.


Així, el baròmetre assenyala que en Atenció Primària 1 60,9 per cent d'aquests usuaris va assegurar que mai o gairebé mai va obtenir cita amb el metge al centre de salut el mateix dia que la necessitava, enfront del 9 per cent que afirma no tenir problemes; per altra banda, un 27,9 per cent assenyala que gairebé mai té problemes per obtenir una cita del metge en el mateix dia.


D'aquells que van haver d'esperar per obtenir una cita, el 18 per cent la va obtenir l'endemà, mentre que un 29 per cent la hi van donar als dos dies i un 16,9 per cent al cap de tres dies; un 29,5 per cent entre quatre i 10 dies i més de 11 dies va haver d'esperar un 4,8 per cent.


En el cas de la consulta d'especialista, un 18 per cent espere 15 dies des que va demanar la cita fins que el va atendre; un 18,8 haver d'esperar un mes, el 17 per cent dos mesos, un 15 per cent tres mesos, un 15,9 per cent entre 4 i 6 mesos i un 6,7 per cent més de 6 mesos.


En el cas d'urgències s'ha preguntat pel temps que va romandre al centre hospitalari, així un 35 per cent afirma que va romandre en urgències menys d'una hora des que va arribar fins que li van enviar a casa o li van passar a planta; un 36 per cent entre 1 i 3 hores; entre 3 i 6 hores el 17,9 per cent; entre 6 i 12 hores el 5,8 per cent; entre 11 i 24 hores el 1,3 per cent i més de 24 hores un 1,5 per cent.


UN 6,4% HA PATIT ALGUN ERROR EN AP


Durant els últims dotze mesos, un 72 per cent dels enquestats ha acudit a la consulta d'un metge de capçalera, d'ells el 43 per cent va acudir una o dues vegades durant l'any, un 24 per cent va ser fins a 4 vegades i un 26 per cent més de 5 vegades, tots a la sanitat pública; crida l'atenció que un 4,4 per cent només va anar a la sanitat privada quan va anar al metge de capçalera.


En l'última visita, el 78 per cent afirma que va poder participar en les decisions sobre el seu problema de salut i el seu tractament, enfront del 20 per cent que creu que no; un 88 per cent creu que el metge li va donar l'oportunitat de fer preguntes o plantejar preocupacions davant el 11 per cent que va contestar negativament; només un 19 per cent va tenir la sensació que el metge li prestava menys atenció del que li hauria agradat, per estar pendent de l'ordinador.


En les visites dels últims dotze mesos un 6,4 per cent afirma haver patit algun tipus d'error en l'assistència sanitària rebuda dins de la consulta d'Atenció Primària. Un 46% ha assenyalat que l'error ha afectat de manera molt greu o bastant greu a la seva salut, mentre que un 50 per cent afirma que va ser poc o gens greu.


No obstant això, el 86 per cent dels usuaris de l'Atenció Primària consideren que l'atenció rebuda va ser bona o molt bona. Un 23,7 per cent dels usuaris manifesta que va ser millor o molt millor que l'esperat i un 7,6 per cent opina que va ser pitjor o molt pitjor.


El 66% VA A URGÈNCIES SENSE RECOMANACIÓ MÈDICA


Un 31 per cent de la població ha acudit en l'últim any a un centre sanitari públic o privat per alguna urgència, d'ells un 71 per cent reconeix haver anat entre una i dues vegades; la resta va ser més de dues vegades sempre a un centre públic; mentre que el 8,5 per cent sempre va anar a les urgències d'un centre privat.


Respecte a qui va prendre la decisió d'acudir a urgències d'un hospital públic, el 66,4 per cent va ser decisió del pacient enfront del 16,5 per cent que va ser per recomanació mèdica, mentre que un 9,7 va ser per indicació del servei de urgències d'atenció primària.


Del 66,4 per cent que prenc la decisió d'anar afirma que va ser per decisió pròpia, un 40,7 per cent va prendre la decisió perquè no coincidia amb l'horari del metge de capçalera; un 35 per cent va pensar que a urgències de l'hospital tenen més mitjans i resolen millor el problema; un 8 per cent perquè tenia un problema des de fa temps i va pensar que a urgències s'ho anaven a solucionar abans; un 5,5 per cent perquè el centre on passa consulta el seu metge o metgessa de capçalera no té urgències, i un 2,7 per cent perquè estava fora de la seva residència habitual.


Dels que van acudir a urgències, un 10 per cent ha afirmat patir algun tipus d'error en l'assistència sanitària; d 'ells un 66,6 per cent afirma que l'error va afectar d'una manera molt greu o bastant greu.

Finalment, en el cas de la consulta de l'especialista, un 46 per cent ha acudit a alguna consulta en l'últim any. Un 57,6 per cent va acudir a la sanitat pública una o dues vegades en l'últim any, mentre que un 16 per cent no ha anat a l'especialista en la sanitat pública mai.


Quant als motius, el 50,9 per cent va ser per a una revisió programada per l'especialista, mentre que el 29,8 per cent va ser per un problema de salut nou. Pel que fa a possibles errors, un 6,2 per cent afirmo haver patit algun error; aquest error va afectar d'una manera molt greu i bastant greu al 64,4 per cent.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH