divendres, 7 de agost de 2020

El preu de les escoles bressol públiques de Barcelona variarà segons la renda dels pares

|

Guarderas


L'Ajuntament de Barcelona implantarà un sistema de tarifació social per les escoles bressol municipals en funció de la renda, amb el qual passaran a costar des de 50 euros per als trams de renda més baixos a 395 per als més alts, quan actualment el cost és de 289 euros mensuals independentment de la renda per a les famílies dels 8.100 nens en guarderies.


Amb aquest sistema, prop del 62,5% de les famílies pagaran menys que actualment, mentre que el 10% pagarà el mateix, i el 27,5% amb rendes més altes veurà incrementat el preu, amb aquest màxim de 395 euros mensuals, xifra que la tinenta d'alcalde de Drets Socials, Laia Ortiz, ha assegurat en roda de premsa aquest dilluns que "no desincentiva" a aquestes famílies de la ciutat, en la qual el 43% dels menors de zero a tres anys van a guarderies .


Les famílies que hauran de pagar 50 euros seran les que tinguin una renda familiar inferior a 14.341 euros si són tres membres i de menys de 16.732 si són quatre --- representen el 25% de les actuals--, i els que cobrin aquesta xifra pagaran 90 euros fins que cobrin 17.927 euros si són tres i 20.915 si són quatre, que hauran de pagar 130 euros.


Les famílies de tres amb una renda superior als 21.512 euros i les de quatre de 25.098 hauran de pagar 170 euros; les de tres de 25.098 i les de quatre de 29.281 seran 210 euros, i les que tinguin rendes de 28.683 euros amb tres membres i de 33.464 amb quatre hauran de pagar 250 euros, menys del que costa amb el sistema actual la llar d'infants, amb 174 , 9 euros mensuals per al concepte d'escolaritat i 114,4 per alimentació, sumant els 289 euros.


Els que pagaran més que actualment seran els de renda de 35.854 o més per a tres i 41.830 per a quatre, amb 290 euros; els de 43.025 de tres i 50.196 de quatre, amb 330 euros; els de 50.196 de tres i 58.562 de quatre, amb 365 euros; i els de 64.538 euros o més de tres membres i 75.295 euros o més de quatre, amb 395 euros, el preu màxim.


Amb aquesta tarifació social, el cost de les llars d'infants municipals no superaran el 7,4% dels ingressos de cada família, i el comissionat d'Educació, Miquel Àngel Essomba, ha assenyalat que, amb el sistema actual, una família de quatre membres que ingressa 27.000 euros paga el mateix que una que ingressa més de 75.000 euros l'any.


Ortiz ha insistit que el preu màxim de 395 euros no desincentivarà les famílies de rendes més altes --és menor al de la majoria de centres privats-, mentre que Essomba ha destacat que és inferior al màxim d'altres municipis catalans, alguns dels quals ja han aplicat sistemes de tarifació social per a les llars d'infants.


QUOTA AUTOMÀTICA


Han ressaltat que es crearà un simulador de quota perquè les famílies puguin calcular la que els correspon segons els seus ingressos i que aquestes no han de sol·licitar ajudes, sinó que s'aplicarà automàticament la quota, per al que hauran d'autoritzar a l'Ajuntament a accedir a les seves dades de renda --si no ho permeten, s'aplicarà la quota més alta--.


Aquest nou sistema tindrà en compte només la renda dels progenitors, encara que resideixin amb més membres de la família, i no implicarà un augment del pressupost per a aquest concepte, de 62 milions, ha detallat Essomba.


Ortiz ha destacat que es mantindran les ajudes a famílies nombroses, monoparentals o amb algun membre amb discapacitat, i ha avançat que els serveis socials es faran càrrec del cost si les famílies amb quota mínima no poden assumir el cost, de manera que es mantenen aquestes bonificacions, que van suposar l'any passat quatre milions d'euros.


Ha anunciat que, a més, l'Ajuntament suprimirà la mesura segons la qual una família que té deutes amb l'administració no pot accedir a ajudes per a guarderies segons la renda familiar, desvinculant ambdues situacions a partir de setembre.


La mesura pretén "tractar cada un segons la seva capacitat, passant del que eren ajudes a un preu just", ha defensat Ortiz, qui ha defensat que l'escolarització de zero a tres anys amplia les oportunitats i possibilitats futures d'èxit escolars del menor, i ha criticat que la Generalitat ha "suprimit el finançament" a les escoles bressol municipals, que sostenen els ajuntaments en solitari, ha dit.

1 Comentaris

1

És d'agrair que buscant la justicia social. Acabem sempre pagant els mateixos per donar serveis a uns altres. Senyora Colau, ja es paguen impostos rn la declaraciò de renta, gracies per penalitzarnos de nou, sense tenir en compte ni hipoteques nibdemés costos que supotennles families.

escrit per Marc Castell 09/feb/18    14:08 h.

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH