dijous, 27 de febrer de 2020

​El Museu Nacional d'Art de Catalunya ingressa 314 peces d'art els dos últims anys

|

MNAC 1


El Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC) ha ingressat un total de 314 pintures, dibuixos, gravats, fotografies i objectes entre 2015 i 2016 en concepte d'adquisicions, donacions, dipòsits i llegats, i ha prestat 566 en un "salt qualitatiu i quantitatiu", ha explicat el director del museu, Pepe Serra, i el coordinador de Colleccions, Francesc Quílez.


Entre les obres sumades a la collecció del museu figuren obres de Marià Fortuny, Francesc Gimeno, Moisès Vilèlia, Utrillo, Joaquim Mir, Àngels Planells, Remedios Varo, Joan Ponç, Albert Ràfols Casamada i Delamare, ha destacat Serra, que ha celebrat que el museu ha tornat a engegar una política d'adquisicions a través de la Generalitat.


La xifra global d'ingressos inclou les 28 instantànies adquirides a través del Pla Nacional de Fotografia, que han arribat al museu en dipòsit, i que són de Pere Formiguera, Colita, Joan Fontcuberta i Joana Biarnés, entre d'altres, ha dit Serra en una atenció amb els mitjans.


El director ha ressaltat la flexibilització de les condicions per cedir obres en préstec, la qual cosa ha elevat "enormement" la circulació de peces d'art a través, especialment, de la xarxa de museus d'art catalans que lidera el MNAC, i que ha passat de tres a 16 museus integrants.


Existeix una vocació de servei públic del museu, que està convençut que si es fa una exposició sobre 'japonisme' i arts orientals Marià Fortuny ha d'estar present, ha dit Serra, que ha defensat que el museu preveu aportar obra en la futura mostra que Alemanya dedicarà a Julio González.


"És missió del museu l'exportació científica dels autors de la collecció", ha remarcat Serra, que ha explicat que aquestes accions són possibles, perquè les exposicions no són permanents, sinó estables, i les obres van canviant.


"ABANS I DESPRÉS" DEL MUSEU


La donació d'Antonio Gallardo d'una collecció d'una vintena d'obres mestres d'art medieval ha suposat un "abans i un després" per al museu, que ha començat a rebre una allau de donacions, que en el cas d'algunes peces de la segona meitat del segle XX ha hagut de renunciar per falta d'espai.


El museu compta amb 200.000 peces en la seva collecció, i per internet és possible accedir-ne a 9.000, ha remarcat Serra, davant el qual la cap d'Estratègia i Transformació Digital del MNAC, Concha Rodà, ha dit que esperen una digitalització de tot el fons abans del 2029.


El 2016, van visitar el museu 820.516 persones, enfront de les 717.211 de l'any anterior, la qual cosa representa més d'un 14% més, segons les xifres aportades per Serra, que ha apostat per convertir la biblioteca en un centre d'estudis.


CREIXEMENT DEL MUSEU


Preguntat pel projecte d'ampliació del museu en els pavellons de Fira de Barcelona, ha lamentat que el pla està aturat per falta de voluntat de tots els agents implicats, i ha apostat per fer pinya amb els teatres, museus i edificis de Montjuïc per reprendre aquest camí.


Aquest projecte havia estat considerat com a "clau" pel museu en el seu pla estratègic de fa cinc anys, però no s'havia considerat central amb la previsió que no es pogués aconseguir.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH