Gas Natural denunciarà Colòmbia per la liquidació i venda de la seva filial al país

|

Gas Natural Fenosa


Gas Natural Fenosa considera que "no li queda una altra alternativa" de recórrer als tribunals internacionals d'arbitratge després de la decisió de les autoritats colombianes de liquidar i vendre la seva filial Electricaribe.


No obstant això, fonts coneixedores de les negociacions entre l'empresa i les autoritats colombianes van indicar que el president de Gas Natural Fenosa, Isidre Fainé, va mantenir una reunió ahir a Bogotà amb el president de Colòmbia, Juan Manuel Santos, en què les dues parts van acordar obrir una línia de diàleg paral·lela en què es negociï una nova regulació per Electricaribe a canvi que l'empresa espanyola realitzi noves inversions.


Les fonts expliquen que, al marge d'aquests contactes amb el Govern colombià, s'estan ultimant els detalls de la denúncia internacional, que es presentarà en els pròxims dies davant el tribunal d'arbitratge dependent del Banc Mundial, el CIADI.


La companyia espanyola assegura que, "donada aquesta situació de fets consumats, a Gas Natural Fenosa no li queda una altra alternativa que acudir a una institució internacional perquè resolgui la situació creada en la forma prevista a l'Acord de bilateral de protecció recíproca d'inversions entre Espanya i Colòmbia, via que ha estat demorant fins al moment voluntàriament ".


La companyia recorda que ja ha desconsolidació la seva participació en Electricaribe i ha reclassificat la filial com a actiu financer amb un valor comptable de 475 milions. "Òbviament, la reclamació internacional es farà per la totalitat del seu valor, que és molt superior", assegura.


GNF LAMENTA LA DECISIÓ


Gas Natural Fenosa reclama a més a les autoritats colombianes que "deixin sense efecte" la liquidació i venda de la seva filial Electricaribe i "treballin per buscar una solució satisfactòria i, sobretot, sostenible per a la prestació del servei de subministrament elèctric a la zona".


A més, lamenta la decisió anunciada per la Superintendencia de Serveis Públics Domiciliaris de Colòmbia, que "òbvia" al seu judici el "problema fonamental" de la filial intervinguda i "entra en contradicció" amb les declaracions públiques realitzades pels actuals administradors de Electricaribe.


Electricaribe és una empresa regulada i subministra a tots els clients de la seva zona en les condicions que el Govern determina en cada moment. La regulació actual no té en compte les característiques de la zona del Carib i els seus problemes, el que aboca a la filial a un dèficit addicional de 85 milions el 2017, argumenta la companyia espanyola.


Al mateix temps que es mostra disposada a denunciar Colòmbia davant els tribunals internacionals, Gas Natural Fenosa expressa la seva "voluntat de seguir negociant amb el Govern de Colòmbia per arribar a un acord que, dotant a l'empresa colombiana d'un marc regulador adequat, estableixi la necessària regulació jurídica i econòmica que li permeti continuar operant Electricaribe, i dur a terme les inversions convenients ".


"Contrària AL PROCÉS DE DIÀLEG"


Al costat d'això, considera que la decisió de liquidar Electricaribe és "contrària al procés de diàleg" que, durant els últims mesos, ha mantingut la multinacional amb les autoritats colombianes, amb l'objectiu d'arribar a un acord satisfactori per a totes les parts. La situació de l'empresa es deu a la "inseguretat normativa existent al país a causa del frau i impagament patit", assenyala.


A més, considera que la liquidació de l'empresa també és contrària a "l'esperit d'aprofundiment de les relacions comercials entre la Unió Europea i Colòmbia, d'acord amb l'Acord de Lliure Comerç" i "impacta negativament en el clima requerit perquè es produeixin els fluxos de inversió internacional cap a aquest país ".


L'ordre de liquidació és "clarament" un pas en la direcció oposada als principis que preconitza l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics (OCDE), de la qual Colòmbia és candidata a l'adhesió, afegeix la companyia presidida per Isidre Fainé.


1.300 MILIONS DE DEUTE DE CLIENTS


A la nota, Gas Natural Fenosa també expressa la seva "sorpresa" per la "falta d'importància" que la Superintendència atribueix al "gravíssim problema de la morositat i el frau", alhora que oculta que la filial arrossega un deute dels seus clients superior als 1.300 milions d'euros.


A finals de l'any passat, el deute dels clients protegits als

que és impossible tallar el subministrament per imperatiu legal superava els 350 milions d'euros. A aquests imports es sumen fraus per import superior als 100 milions d'euros anuals.


L'empresa, assenyala, ha interposat més de 16.000 denúncies, 5.000 d'elles en els últims dos anys, de les que només ha obtingut en resposta 85 condemnes. "És una autèntica ocurrència dir que la gestió del risc de frau o impagament està en mans de Electricaribe", conclou.


"Tot i la magnitud de les xifres, tot i les auditories a l'efecte i dels nombrosíssims escrits a diversos organismes oficials, i al fet que l'Estat colombià deté un 14% del capital social (va baixar del 30% al 14% en no acudir a les ampliacions de capital) i té un representant al Consell d'Administració, l'Administració colombiana i especialment l'esmentada Superintendència, no han pres les mesures necessàries per evitar el col·lapse de la societat per falta d'adequada regulació i seguretat jurídica ", afirma.


Electricaribe va ser adquirida per Unión Fenosa a 2000, i el 2009 Gas Natural va comprar Unión Fenosa. Des de llavors, i malgrat no deixar d'advertir de la mora i el frau de la filial, s'han invertit des d'Espanya en Electricaribe més de 800 milions d'euros, "i mai s'ha cobrat cap dividend", assenyala.


VENDA PER LIQUIDACIÓ


El superintendent de Serveis Públics Domiciliaris de Colòmbia, José Miguel Mendoza, ha anunciat aquest dimarts l'inici d'un procés venda per liquidació de la filial de Gas Natural Fenosa al país, Electricaribe, intervinguda a finals de l'any passat per les autoritats locals.


"Les conclusions dels estudis de la Superintendència permeten afirmar que la companyia no està en condicions de prestar un servei d'energia amb la qualitat i la continuïtat degudes, i d'aquí que sigui necessari ordenar la liquidació de Electricaribe", va assegurar Mendoza durant una roda de premsa convocada per a realitzar l'anunci.


El superintendent va assegurar que la filial es vendrà a un nou operador capaç d'assumir les noves inversions i que Gas Natural Fenosa només obtindrà ingressos amb l'operació un cop s'hagin completat els pagaments als diferents creditors d'acord amb l'ordre de prelació establert per llei.


"Si després de pagar a la massa creditora quedessin recursos addicionals, es lliuraria als accionistes actuals, a Gas Natural Fenosa", va afirmar el president de l'organisme, abans de destacar que l'operació "no costarà un sol pes als colombians".


En ser preguntat sobre la possibilitat que la companyia espanyola acudeixi als tribunals internacionals per denunciar la mesura, Mendoza ha assegurat que "totes les decisions són susceptibles de ser demandades, però l'amenaça d'una demanda nacional o internacionals no pot fer que aquesta Superintendència s'abstingui de adherir-se als estàndards legals que es tracta d'una empresa en fallida ".


Mendoza també va assegurar que el procés de liquidació començarà "immediatament", serà "absolutament públic" i tindrà una durada propera a un any. L'objectiu serà "trobar un operador que assumeixi la prestació del servei d'energia a la costa del Carib" i que assumeixi les inversions necessàries per acabar amb el "avançat deteriorament" de les xarxes a la zona.


Per emprendre el procés, les autoritats colombianes habilitaran un "quart de dades" i un procés de due diligence, de cara a la celebració d'una subhasta "pública i competitiva" per escollir el nou operador. Mentrestant, Electricaribe seguirà sent administrada per un agent especial de la Superintendència.


Les autoritats intentaran vendre la filial "a major preu, per a benefici dels usuaris i dels creditors interns i externs" de l'empresa, va assegurar Mendoza, que va negar "interessos polítics o ocults" en el procés, que respon a motivacions "absolutament tècniques ".


UN PASSIU DE 750 MILIONS.


El superintendent va assegurar durant la roda de premsa que Electricaribe té un passiu total de 2,4 bilions de pesos colombians (750 milions d'euros), dels quals 1,8 bilions (565 milions d'euros) corresponen a entitats financeres.


A més, el pla d'inversions que ha d'afrontar el nou operador, i que es convertirà en "l'eix central del procés de selecció", puja a 240.000 milions de pesos (75 milions d'euros) anuals.


Electricaribe, participada en un 85,38% per Gas Natural Fenosa, va ser intervinguda pel Govern colombià el passat 14 de novembre, situació que es va ampliar per dos mesos al gener, fins al 11 de març.


La companyia espanyola ha decidit deixar de consolidar des del 31 de desembre passat va a Electricaribe en el seu balanç i ha procedit a donar de baixa els seus actius, passius i participacions no dominants per un import net de 475 milions d'euros.


D'aquesta manera, l'energètica reconeix la inversió en la filial colombiana com un actiu disponible per a la venda pel seu valor raonable de 475 milions d'euros, similar al valor net comptable.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH