Les nenes més pobres tenen 4 vegades més risc de patir una malaltia greu

|

Enfermedadesnios


Les nenes catalanes de famílies amb un nivell socioeconòmic més baix, les que han esgotat l'atur o perceben la renda mínima d'inserció tenen quatre vegades més risc --2,8 en el cas dels nens-- de patir una malaltia greu, que fa a les que tenen progenitors amb més poder adquisitiu, amb rendes superiors als 100.000 euros anuals.


L'informe pioner 'Desigualtats socioeconòmiques en la salut i la Utilització dels serveis sanitaris Públics de la població de Catalunya' ha estat presentat aquest dimarts a la Universitat Pompeu Fabra (UPF).


De la mateixa manera, la taxa d'hospitalització psiquiàtrica d'un nen amb pocs recursos és gairebé set vegades superior a la d'un amb majors rendes familiars, i en relació al consum de fàrmacs, la probabilitat és de 3,4 vegades superior en nens amb menys recursos.


El treball, realitzat amb dades de 2015 per l'Observatori del Sistema de Salut de Catalunya, de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (Aquas), confirma l'existència d'un "component socioeconòmic" en tots els indicadors analitzats i una magnitud variable segons l'indicador.


En concret, destaca que les persones amb menor nivell socioeconòmic tenen una probabilitat quatre vegades més gran de morir abans dels 65 anys, i subratlla que aquestes desigualtats "marquen la salut des dels primers anys de vida de les persones", de manera que els nens i nenes presenten un component elevat en funció del nivell socioeconòmic dels seus pares.


MOBILITAT INTERGENERACIONAL EN SALUT


Segons Salut, l'element socioeconòmic des de la infància es coneix com "mobilitat intergeneracional de la salut" i s'explica, en part, per la gran importància del període interuterino i dels primers anys de vida a la formació de les capacitats que promouen el benestar al llarg de tot el cicle vital, de manera que el risc de malaltia augmenta més ràpidament amb l'edat en les poblacions desfavorides.


L'estudi també assenyala que la salut i la utilització dels serveis sanitaris de les persones de 65 anys i més estan molt relacionades amb la quantia de les seves pensions: la taxa d'hospitalització evitable és d'entre 8 i 9 vegades superior en persones amb pensions no contributives respecte a les que cobren més pensió, i els pensionistes d'entre 55 i 64 anys tenen pitjor salut, usen més serveis sanitaris i prenen més fàrmacs que les persones actives.


L'atenció de la salut mental és la que presenta major gradient socioeconòmic, mentre que l'atenció primària i les urgències són els serveis que menys estan afectats per aquest factor.


A més, l'estudi posa de manifest que les desigualtats de gènere són presents en totes les edats i tots els nivells socioeconòmics: en les dones s'experimenta una major atenció en centres de salut mental i un major consum de psicofàrmacs, mentre que en els homes és superior la mortalitat, els casos de complexitat elevada i l'hospitalització evitable.


L'estudi és pioner, ja que analitza aquestes desigualtats amb dades individuals de tota la població de Catalunya i no amb dades agregades o procedents d'enquestes, com la majoria dels treballs fets fins ara; en aquest sentit, l'estudi ha relacionat la informació de cada ciutadà amb el seu estat de salut, la seva utilització dels serveis sanitaris públics i el seu consum de medicaments.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH