diumenge, 7 de març de 2021

Els funcionaris de presons exigeixen la dimissió de Josep Font, director de la Model

|

LaModelo 2


La decisió de tancar la Model sense centre de substitució porta a l'Administració a prendre mesures de trasllat d'interns que no s'ajusten als paràmetres de tractament, humanitat i reinserció. Aquestes mesures han donat lloc a incidents com el que es va produir aquest dimarts a la presó de Barcelona, quan un intern va romandre atrinxerat 12 hores a la teulada de la presó. Després de l'incident, la Acaip reitera que "el director de la Model, Josep Font, ha de ser cessat de manera immediata i contundent".


Davant aquest fet, la Conselleria només destaca que "el centre està obsolet i que cal tancar-lo abans possible. Manifesta també que el centre necessita 25 milions d'euros per emprendre les millores més urgents ", assenyalen des de l'Acaip (Agrupació dels Cossos d'Administració d'Institucions Penitenciàries).


No obstant això, Acaip va mantenir una reunió el passat 22 de febrer a la Direcció General de Serveis Penitenciaris (DGSP) i va demanar expressament l'informe que validava aquest import. A dia d'avui, l'Administració continua sense lliurar aquesta documentació. "Els treballadors de la Model sabem perfectament que el centre pot seguir prestant servei sense necessitat de grans inversions", destaquen des de la plataforma.


Així mateix, el Acaip denuncia que tampoc ha rebut l'informe que detalla en quin es van a invertir els 26M de pla de xoc per a millores dels centres (Brians 1 i 2, Quatre Camins i Ponent) afectats pel tancament de Model. En posar en marxa aquesta mesura, l'Administració admet que aquests centres necessiten millores. No obstant això, el tancament exprés de la Model no s'atura i es pretén incrementar la població d'aquests centres amb mancances sense realitzar les reformes que es necessiten.


El va anunciar del tancament i trasllat de la Model està generant en la població (més de 960 interns) nerviosisme i angoixa. S'estan realitzant conduccions a centres que no són els determinats pels equips de tractament i que no compleixen els requisits d'arrelament familiar més bàsics. Això genera problemes i aldarulls al centre: reaccions violentes, interns plorant i suplicant als funcionaris que no executin el trasllat ordenat, intents de fuga com el del divendres 10 i la protesta a la teulada d'aquest dimarts dia 14.


EL DIRECTOR, JOSEP FONT


Un altre dels elements que estan augmentant el nombre d'incidents és la precipitada substitució de gran part de l'equip directiu de la Model (director i sotsdirector de règim interior) i el nomenament del polèmic director Josep Font. Acaip ja va informar que Font "no està capacitat per dirigir un centre tan complex com el preventiu de Barcelona".


Davant els fets, Font va prendre decisions que els funcionaris van criticar perquè augmentaven el risc de l'incident i la inseguretat dels treballadors. Va interferir perillosament en les negociacions del subdirector de règim interior (SRI) per aconseguir que l'intern baixés de la teulada sense risc, generant moments de gran tensió que van provocar en diverses ocasions que l'intern estigués a punt de precipitar-se al buit.


Així mateix, va permetre la presència de funcionaris de vigilància a les teulades del centre, sense mesures de seguretat (arnesos, línies de vida) ni formació especialitzada (en treballs en alçada, en negociació), arriscant les seves vides i la de l'intern i augmentant la tensió .


LaModelo 4


"Resulta sorprenent la presència de Carles Mundó al centre per atendre els mitjans i manifestar fins a la sacietat que la Model està obsoleta, que aquest és un incident aïllat i que es deu a la situació de l'intern i que no és conseqüència del trasllat forçós a Ponent, tot i que el seu centre de compliment és Quatre Camins ", denuncien des de la plataforma.


Acaip continua defensant que per prestar un servei adequat i de la major qualitat en tot el conjunt del sistema penitenciari català és necessari construir el centre de preventius de la Zona Franca abans de tancar la Model. Que la Model pot romandre operativa sense grans inversions pel temps necessari per a la construcció del nou centre. I que si l'Administració que encapçala el conseller Mundó no s'atura aquest esbojarrat, arriscat i precipitat procés, altres incidents poden produir-se en qualsevol centre penitenciari de Catalunya amb resultats dramàtics.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH