divendres, 30 de juliol de 2021

Barcelona dissoldrà el Consell Comarcal després de trobar irregularitats en la seva gestió

|

Consellcomarcal


El ple Consell Comarcal del Barcelonès ha aprovat per unanimitat una moció acordada per tots els grups per a la seva dissolució, que insta el Parlament i la Generalitat a "iniciar un procés de supressió" de l'entitat, que farà una llista dels seus serveis, empreses i representació en entitats per impulsar el traspàs de les seves competències i funcions.


La moció única s'ha aprovat després que els set grups del consell hagin acordat en una junta de portaveus --que ha retardat l'inici del ple-- i retirar dues separades presentades per ERC-AM --que ha impulsat el debat-- i una altra pels grups de CiU i PSC, que governen en l'entitat supramunicipal.


Defensa també garantir els drets dels treballadors de l'entitat, després d'un representant dels seus empleats ho hagi demanat al finalitzar el debat, ja que inicialment el text advocava per garantir els llocs de treball: "El dret no és només una cadira. Som persones i professionals que treballem amb eficàcia ".


La moció advoca per "seguir col·laborant" amb l'Sindicatura de Comptes de la Generalitat i amb la Fiscalia sobre la investigació de presumptes irregularitats, i insta iniciar un procediment perquè la Sindicatura de Comptes auditi des de 2011 al grup del consell comarcal, compost per Barcelona , Badalona, l'Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs i Santa Coloma de Gramenet i amb 30 treballadors, ha recordat el seu president, el socialista Francesc Josep Belver.


DEFENSA DEL PRESIDENT


Belver ha lamentat l ' "espectacle" generat al voltant de la institució, perquè considera que ni l'entitat ni els seus treballadors s'ho mereixen, i ha recordat que la competència és del Parlament i la Generalitat: "Si seguim aquí no és per una decisió de aquest consell ni del seu president, és perquè el Parlament no ha decidit fer una altra cosa. Qui hagi de decidir, que decideixi ".


Sobre l'informe de la Sindicatura de Comptes , ha recordat que analitza sis anys de gestió i que han rebut els seus representants durant dos anys en el consell comarcal per recollir dades, i que només ha traslladat dues presumptes irregularitats a Fiscalia --una a Marina Badalona i una altra a Fundació Pisos de Lloguer, ja extinta--, i ha asseverat: "Cap altra administració catalana s'ha sotmès a una fiscalització d'aquest tipus i d'aquesta dimensió durant tant de temps".


"Quan s'apel·la a la transparència ia l'opacitat, ens agradaria veure quantes administracions catalanes podrien rebre durant dos anys a la Sindicatura de Comptes i que els fiscalitzi sis anys" per traslladar dos assumptes a Fiscalia que no estan relacionats amb el consell comarcal, perquè mai ha tingut el control de Marina de Badalona ia Fundació Pisos de Lloguer tenia la mateixa representació que els cinc municipis.


"Opacitat res, cap", ha asseverat Belver, que ha assegurat que el Consell Comarcal del Barcelonès costa uns deu euros anuals per ciutadà, quan l'últim creat al Parlament té un cost de 150 euros anuals i encara no s'ha constituït - en referència al del Moianès--, per la qual cosa s'ha preguntat si realment l'objectiu és avançar cap a la racionalització de l'administració local.


Després de demanar als grups menys rodes de premsa i més iniciatives legislatives al Parlament, ha defensat que va assumir el càrrec de president del consell comarcal amb la seva lleialtat i la seva honradesa com a patrimoni, i ha advertit que no s'anirà amb més patrimoni, però que permetrà que ningú posi en dubte la seva lleialtat a la institució i la seva honradesa.


SUPRESSIÓ 


El republicà Jordi Corones --el grup va impulsar aquest debat-- ha ressaltat que la seva intenció és racionalitzar l'administració púbica i que en cap cas ERC pretén "atacar la institució ni al seu personal", i ha expressat el seu respecte i agraïment als seus empleats.


El conseller de CiU i vicepresident primer del consell comarcal, Jordi Martí, ha demanat un diàleg institucional lleial entre els grups per impulsar de forma rigorosa aquest procés, i ha posat en valor la tasca dels treballadors del consell comarcal.


La socialista Carmen Andrés ha demanat al Parlament ia la Generalitat que "reprenguin les tasques de racionalització" de l'administració local, i ha assenyalat que les competències del consell comarcal podrien traslladar a l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), però algunes podrien fer-ho a l' Diputació de Barcelona, com les beques menjador.


Des Entesa - -que inclou a ICV, EUiA i BComú -, Àlex Mañas ha recordat que el seu grup ja havia demanat la supressió del consell, i que ell mateix com a portaveu ecosocialista a Badalona va alertar d'operacions impulsades per Marina Badalona SA i va demanar " reiteradament "la destitució del seu conseller delegat.


El popular Daniel Gràcia ha recordat que el PP ha demanat durant anys la dissolució de l'entitat i també l'informe de la Sindicatura de Comptes, i ha celebrat que s'hagi arribat a una "moció apolítica" per avançar en la dissolució de l'entitat, que ha dit que en aquest mandat ha respost amb transparència a les peticions del PP.


Alba Calvo (CUP) ha criticat un model territorial que considera imposat des del Govern central amb divisions arbitràries i arcaiques amb les províncies, i ha assenyalat que, tot i que defensa les comarques, en aquest cas el consell no té sentit, després del que ha avisat que no permetran que es tapin irregularitats amb la dissolució: "no podem tancar el xiringuito i que aquí tothom es vagi de rositas".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH