dijous, 16 de juliol de 2020

A propòsit de Luter

Miquel Escudero

Martin Luter


Eleuterio és un nom que prové de l'antiga Grècia i que ve a significar 'lliure o alliberat'. A Espanya, el nostre Eleuterio més conegut avui és Eleuterio Sánchez, el Lute, qui fa mig segle fos condemnat a mort i que va aprendre a llegir i escriure a la presó, llicenciant després en Dret. Aquest nom clàssic va ser adoptat en el segle XVI per Martin Luder. Així, volent que se li considerés 'alliberat per Déu', el cèlebre frare agustí alemany va incorporar el terme Eleutherius i va escollir dir-Martin Luther. I en el món hispànic en diem Martí Luter.


Aquesta transformació va ocórrer a la tardor de 1517, tenia 34 anys d'edat i als pocs dies va clavar a la porta de l'església del palau de Wittenberg les seves 95 tesis contra el comerç de les indulgències plenàries; farà ara mig mil·lenni. Tres anys després va ser excomunicat. De la seva vida, el seu món i la seva paraula tracta Thomas Kaufmann en el seu llibre Martí Luter (Trotta).


Kaufmann és catedràtic d' 'Història de l'Església' a la Universitat de Göttingen. Refereix que Luter vivia en un món estret, però no en un món tancat. Per a ell l'Església era "la comunitat dels que senten la paraula de Déu i creuen en ella". Tenia, però, la mort de Thomas Müntzer sobre la seva consciència. Marcat profundament per elements apocalíptics, els 'enemics' de Crist ho eren també del seu profeta Luter. El revers fosc del seu amor per Crist era un odi desmesurat; també dirigit cap als jueus, als que ha qualificat de 'raça d'escurçons' i 'fills del dimoni'. La seva era una pretensió d'exclusiva veritat que tendia no ja a la bel·ligerància, sinó a la ira ia un rotund rancúnia. On quedava llavors que "l'únic i més alt consol del cristià" fos la certesa que Déu vol la salvació i la vida de les seves criatures, i que ha dit això d'una vegada per sempre?


Es va rebutjar la reforma des de dins i es va arribar a la ruptura. Cal dir que els prínceps alemanys van facilitar el cisma, l'operació de desplaçar a Roma del centre del sistema de la cristiandat. El pintor Dürer creia que en ocasions cal guardar silenci i estar sense sorolls. Referent a això, podem considerar unes paraules belles i misterioses del poeta José Corredor-Matheos: "Però no serà aquest l'últim destí de totes les teves paraules: trobar en el silenci del seu total compliment?"

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Més autors

Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH