Hisenda vol detectar canvis ficticis de domicili de catalans, andalusos i asturians

|

Montoro29

Els tècnics d'Hisenda han detectat, en els últims mesos, cosa que s'està convertint en un fenomen massiu de ciutadans que donen el salt a una altra comunitat per evitar una càrrega fiscal més elevada i per això han posat en marxa un Pla de Control Tributari específic que afecta a l'Impost sobre Patrimoni, Successions i Donacions.

Amb el mateix pretenen detectar "possibles deslocalitzacions en l'àmbit d'aquests impostos, per canvis ficticis del domicili fiscal" per "identificar als contribuents que es deslocalitzen, però en termes fiscals continuen residint on estaven".


Es posa el focus, sobretot a Madrid, perquè en morir els seus descendents puguin regatejar l'abonament de l'impost de successions i resulta que la majoria de les mudances detectades les protagonitzen catalans, andalusos i asturians que adquireixen un habitatge a Madrid amb l'objectiu de fixar el seu domicili fiscal. L'estalvi pot arribar als 100.000 euros respecte al que haurien de pagar a les seves respectives comunitats.


Hisenda els està delatant a través del rebut de la llum i compara si efectivament utilitzen o no el pis adquirit. Posteriorment els inspectors es personen a l'habitatge per iniciar una inspecció i ja s'han imposat les primeres multes.


LA COMUNITAT DE MADRID UN PARADÍS PER A SUCCESSIONS I DONACIONS


El Govern de Rajoy està disposat a modificar l'Impost de Successions i Donacions. Hi ha un convenciment general que es va a fixar un mínim estatal per homogeneïtzar el tribut en les diferents autonomies, del qual la més perjudicada serà Madrid, que ofereix actualment una exempció del 99%. I davant d'aquesta possibilitat, en els últims mesos s'ha produït una allau de donacions en vida a la comunitat que presideix Cristina Cifuentes.


I els afectats s'han posat en guàrdia davant aquesta eventualitat. La reacció més habitual ha estat avançar l'herència mitjançant una donació en vida que aprofiti l'exempció encara vigent i que deixi solucionat l'assumpte perquè els hereus no hagin de pagar res quan mori l'actual propietari dels béns i per això les notaries a Madrid no donen l'abast amb la quantitat de donacions que s'estan tramitant.


A la Comunitat de Madrid, la bonificació de l'Impost sobre Successions i Donacions és del 99% en els grups I i II (pares a fills i cònjuges) i l'Impost sobre el Patrimoni està bonificat al 100%.


En l'IRPF s'ha rebaixat la tarifa autonòmica en els últims exercicis el 20,8% per a les rendes inferiors (fins 12.450 euros) i un 2,3% per a les més altes (superiors a 53.407,20 euros) i s'han ampliat les deduccions.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH