dilluns, 13 de juliol de 2020

El 2% dels pacients que acudeixen a urgències ho fan per presentar mal de cap

|

dolor Cap


Aproximadament el 2% de tots els pacients que acudeixen a les urgències espanyoles ho fan per presentar mal de cap i és una situació que suposa un dels principals motius per sol·licitar la col·laboració del neuròleg o neuropediatre de guàrdia.


Segons la coordinadora del Grup d'Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), Patricia Pozo, "tot i que la cefalea és un dels símptomes més prevalents, la gran majoria dels professionals d'urgències posseeixen formació limitada en l'atenció d'aquestes molèsties ".


Per això, la SEN ha elaborat la 'Guia pràctica diagnòstic terapèutica de la Cefalea de l'adult i el nen a Urgències', un pràctic manual que té com a finalitat millorar l'atenció dels pacients i poder ajudar a realitzar un millor diagnòstic i tractament de la cefalea en urgències.


Aquesta guia està dividida en apartats segons l'edat de cada pacient i està dirigida a tots aquells metges que treballen a urgències i ofereix la informació necessària per establir, en primer lloc, si la cefalea per la qual es consulta suposa una patologia benigna o, per al contrari, hi ha un procés neurològic greu, i els passos a seguir depenent d'això.


"Qualsevol clínic que s'enfronta a un pacient amb cefalea ha de determinar, en primer lloc, si es tracta d'una cefalea primària (com la migranya) o una cefalea secundària (simptomàtica d'un altre procés). Per a això, s'ha de prestar especial atenció a la edat del pacient, als antecedents familiars i personals, al perfil temporal del dolor ia una sèrie de criteris epidemiològics, evolutius i clínics ", assegura Pou en un comunicat.


En moltes cefalees secundàries pot subjaure un procés potencialment greu o amenaçador i han de ser avaluades amb cura, per tant, s'ha d'ingressar a totes aquelles cefalees secundàries o amb sospita de ser-ho que suposin una malaltia potencialment greu.


Segons SEN, els símptomes d'alarma es poden agrupar en quatre grans grups: segons el patró de la cefalea (empitjorament progressiu d'una cefalea primària o falta de resposta als tractaments, cefalees per esforços físics, mal agreujat per canvis posturals, ...), l'edat d'aparició (especialment important en pacients majors de 50 anys), la forma d'inici de dolor (el patró temporal denominat com cefalea tro ha de ser considerat un important símptoma d'alarma) i les característiques del dolor (com menys específic sigui el dolor , major precaució ha de tenir-se a l'hora de descartar una cefalea secundària).


DOS GRUPS ESPECIALS: LES DONES EMBARASSADES I ELS NENS


El 93% de les cefalees més freqüents durant l'embaràs són les cefalees primàries, amb un clar predomini de la migranya (72%), generalment sense aura, i habitualment en dones amb història prèvia. Si la migranya apareix per primera vegada és més freqüent que vagi acompanyada d'aura. En ambdós casos, es presenta generalment durant el primer trimestre, disminuint el nombre de crisis a mesura que progressa l'embaràs.


D'altra banda, les causes més freqüents de cefalea en el nen que acudeix a urgències són les derivades d'infeccions habituals en aquestes edats, i que s'acompanyen, a més de per mal de cap, d'altres símptomes que permeten orientar el diagnòstic (quadres febrils , viriasi, infeccions, etc.).


Es pot accedir a la "Guia pràctica diagnòstic terapèutica de la Cefalea de l'adult i el nen a Urgències" a través de la pàgina web del Grup d'Estudi de Cefalees de la Societat Espanyola de Neurologia: http://gecsen.sen.es/

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH