dimarts, 21 de setembre de 2021

El 80% dels universitaris catalans vol que el preu de la matrícula vagi en funció de la renda

|

Universitarios


Un 80,9% d'universitaris catalans es mostra "bastant o totalment d'acord" amb que el preu de la matrícula ha de ser diferent en funció de la renda, i el 70% diu ser contrari al fet que el preu sigui igual per a tots els estudiants .


Així ho assenyala una enquesta realitzada al febrer a més de 1.600 estudiants en l'estudi 'Política de preus públics i eficàcia del sistema de beques a Catalunya' encarregat pel Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) al catedràtic d'Economia de la UPF José García Montalvo en compliment d'una moció parlamentària.


Del 70% dels estudiants contraris al fet que el preu sigui igual per a tots els universitaris, un 32% es mostra totalment en desacord, i només el 13% diu estar totalment d'acord amb igualar preus i el 17% està bastant d'acord.


El 81,2% dels estudiants enquestats creu que l'exempció completa de matrícula no hauria de produir-se per sobre dels 30.000 euros nets de renda familiar: un 41,6% només l'acceptaria a rendes inferiors a 20.000 euros i un 39,6% a menors de 30.000, en un moment que l'exempció completa es produeix per rendes de fins a 38.831 euros.


Pel que fa als límits a partir dels quals activar el preu màxim, un 4,6% assenyala que a partir dels 25.000 euros nets, mentre que un 22,2% indica que a partir dels 50.000 euros nets de renda familiar --el que fixa un valor molt similar al que estableix les actuals beques Equitat--.


El 36,6% dels universitaris enquestats creu que el preu de la matrícula és molt alt i el 41,5% indica que és alt, segons l'estudi, que indica que els estudiants que van fer Batxillerat en un centre privat té un 20% menys de probabilitat que el preu de la universitat els sembli alt o molt alt que els que ho van cursar a la pública.


El 21,9% dels enquestats considera encertadament que el preu cobreix menys d'una quarta part del cost, mentre que un 40% creu que cobreix entre el 50% i el 75% i més del 10% que cobreix per sobre del 75% , amb alguns casos superiors al 100%, ha explicat García Montalvo.


SENSE EFECTE EN L'ACCÉS O ABANDONAMENT


Aquesta enquesta s'emmarca en un estudi que defensa el sistema de tarifació social en funció de la renda implantat a Catalunya i assegura que l'increment de preus des del curs 2012-13 "no ha tingut efecte" sobre l'accés o l'abandonament en els estudis superiors, compensat per les beques Equitat de la Generalitat.


L'estudi sosté que la tarifació segons la renda i les beques Equitat han permès "revertir parcialment la insuficiència financera de les universitats" i millorar l'eficàcia de la gestió dels fons, sent els centres els que redistribueixen.


La implantació de les beques equitat a Catalunya a partir de 2012 ha tingut el "efecte col·lateral" d'un increment de les ajudes del Ministeri a Catalunya, ja que per aconseguir la del Govern s'ha d'haver sol·licitat l'estatal.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH