dimecres, 25 de novembre de 2020

L'autisme és la "discapacitat amb menys inclusió" a les escoles catalanes

|

autisme


Més de 70 edificis catalans s'il·luminaran de blau aquest diumenge per sumar-se a la celebració del Dia Mundial de Conscienciació sobre l'Autisme, amb el lema 'Light It Up Blue' ('Ilumina-ho de blau'), convocats per la Federació Catalana d'Autisme.


La cita internacional comptarà amb la façana il·luminada d'edificis emblemàtics com l'Empire State, el Crist Redentos del Brasil, les cascades del Niàgara, la torre Eiffel, la de Pisa i l'Òpera de Sidney, ia Catalunya es farà visible a les façanes de la Generalitat i de diversos ajuntaments, museus, ponts, esglésies, mercats, centres comercials i empreses, entre d'altres, i esperen que se sumin a la cita més edificis que encara no han confirmat.


La federació catalana ha lamentat que el Trastorn de l'espectre autista (TEA) és "la discapacitat amb menys inclusió" a les escoles catalanes, amb només el 34% en escoles ordinàries, i va demanar professionals especialitzats en les aules ia la xarxa de recursos públics de salut.


El van explicar en roda de premsa la presidenta de la federació, Rosa Serrano, i la vicepresidenta, Emma Leach, van criticar que no hi ha cap unitat especialitzada en autisme que faci intervenció en la xarxa pública, per la qual cosa van reclamar que es creïn unitats d'intervenció psicoterapèutica com les que hi ha per altres trastorns i patologies "amb prevalença molt inferior".


Un nen amb autisme suposa per a la família unes despeses extra d'entre 1.000 i 1.500 euros mensuals, s'han calculat, sumant despeses com les hores de teràpia, medicació --que tot i estar inclosa a la Seguretat Social té alguns copagos-- i en alguns casos fisioteràpia, bolquers, o altres necessitats, tenint en compte que sovint es dóna comorbiditat, sumant altres trastorns, com digestius i físiques.


Serrano va alertar que sense una inclusió escolar i una teràpia adequada, que inclogui intervencions basades en la modificació de la conducta --com recomanen científics internacionals-, és molt difícil millorar la qualitat de vida i l'autonomia d'un nen amb autisme, el que derivarà en un adult dependent.


Ha qualificat d'insuficient i "totalment inadequat" el suport que es dóna actualment des de la Generalitat, amb un màxim de 45 minuts per setmana en els Centres de desenvolupament infantil i detecció precoç (CDIAP), quan a la Comunitat Valenciana s'ofereixen fins a 20 hores setmanals.


Per als més grans de 6 anys, que passen a ser atesos en els centres de salut mental infantojuvenil (CSMIJ) l'atenció oscil·la entre una visita al mes i una trimestral: "Això és seguiment, no és teràpia", ha criticat Serrano, per la qual que les famílies acaben assumint les despeses.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH