Arrenca la campanya de la renda 2016 amb la desaparició del programa Pare

|

Renda març

La campanya de la renda de 2016 comença aquest dimecres per a la presentació telemàtica (el 11 de maig per la presencial) i la principal novetat és que desapareix definitivament el programa Pare d'ajuda a la confecció de la declaració de la renda, que ja es va eliminar l'any passat per a la majoria dels contribuents i únicament va quedar relegat als declarants d'activitats econòmiques, bàsicament autònoms.


Per segona campanya de la renda, els contribuents han de disposar del sistema 'Renda web', que es generalitza ja per a tots els declarants, qualsevol que sigui la naturalesa de les seves rendes (del treball, capital o activitats econòmiques) i que ha vingut a substituir al programa Pare i l'esborrany de l'IRPF, ja que es tracta d'una barreja de tots dos. Segons càlculs de l'Agència Tributària, la generalització d'aquest sistema suposarà un estalvi de 10 milions d'euros per a l'organisme.


Al sistema 'Renda web' s'accedirà des de la seu electrònica de l'Agència Tributària i, en la pràctica, suposarà una proposta de declaració, com venia sent l'esborrany, però més senzill i ampliat a tots els contribuents.


El seu principal avantatge és que el contribuent veurà clars obstacles directament relacionats amb la descàrrega informàtica de la informació de l'esborrany --que fins ara només recollia unes determinades rentas-- o del programa Pare.


Per accedir-hi, hi haurà d'identificar-se de la manera habitual - DNI electrònic, clau i nombre de referencia--. Un cop dins, s'informarà de la possible existència de diferències entre les dades de l'última declaració i els existents en el moment, i hauran de validar les dades identificatives.


En un entorn similar al del programa Pare, el contribuent veurà una sèrie de dades que s'assimilen a les dades generals amb què l'Agència Tributària fa la proposta i que inclouran els corresponents als trams o impostos autonòmics de la informació es té coneixement.


D'aquesta manera, es dóna el tret de sortida a la presentació telemàtica de la campanya de la renda 2016. Per presentar la declaració de l'IRPF de manera presencial, caldrà esperar fins al 11 de maig i, en ambdós casos, s'estendrà fins al 30 de juny; si el resultat surt a ingressar i es vol domiciliar el pagament, el termini conclou el dia 26 de juny.


SOL·LICITUD DE RECTIFICACIÓ


A més de la desaparició definitiva del programa Pare, una altra de les novetats de la campanya d'aquest any és la possibilitat de sol·licitar la rectificació d'autoliquidació de l'impost a través de la pròpia declaració quan el contribuent hagi comès errors o omissions que determinin una major devolució a favor seu o un menor ingrés.


D'aquesta manera, si el contribuent marca la casella de sol·licitud de rectificació que apareixerà en el propi model, la declaració fa les funcions d'escrit de sol·licitud de rectificació de l'autoliquidació. A més, aquesta sol·licitud podrà acompanyar de la documentació en què es basa la mateixa i els justificants, si escau, de l'ingrés efectuat pel contribuent.


QUI ESTAN OBLIGATS A DECLARAR


Estan obligats a presentar la declaració de la renda de 2016 els contribuents amb rendiments del treball superiors a 22.000 euros anuals.


Si perceben una renda anual inferior, però prové de diversos pagadors i la suma del segon i posteriors supera els 1.500 euros també haurà de presentar declaració, o quan es percebin pensions compensatòries del cònjuge o anualitats per aliments no exemptes, i també quan el pagador dels rendiments del treball no estigui obligat a retenir o es perceben rendiments íntegres del treball subjectes a tipus fix de retenció.


No obstant això, encara que no estiguin obligats a declarar, tots els contribuents que tinguin dret a rebre una devolució han de confirmar l'esborrany o presentar la declaració per obtenir la seva devolució.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH