dissabte, 31 de octubre de 2020

CaixaBank destaca el seu lideratge ibèric i potencial després d'adquirir BPI davant els accionistes

|

GonzaloGortzaryJordiGual


El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha destacat aquest dijous, a la junta anual d'accionistes del banc, que l'adquisició del portuguès BPI ha convertit a l'entitat en líder ibèrica, tant en actius com en volum de negoci i oficines, i que aquesta operació "crearà valor de forma sostenible" tant per als accionistes de CaixaBank com els de BPI.


S'ha mostrat molt satisfet d'aquesta adquisició, la número 80 de la història de l'entitat, i ha afirmat que BPI "és un banc solvent i ben gestionat" que, combinat amb CaixaBank, possibilitarà seguir guanyant quota de mercat.


El conseller delegat de CaixaBank, Gonzalo Gortázar, ha plasmat la "plena confiança" en l'equip directiu de BPI i ha explicat que CaixaBank i l'entitat lusitana són dues entitats que es complementen de manera natural.


Ha incidit que BPI és la cinquena entitat de Portugal i que opera en un mercat atractiu amb potencial de creixement, i davant veus que auguraven una retallada del crèdit a BPI després de l'entrada de CaixaBank, ha assegurat:


"La nostra previsió és augmentar fortament la concessió de crèdit a l'economia portuguesa, que creiem que té bones perspectives de creixement".


RENDIBILITAT


Gual ha afegit: "Hem tornat a demostrar que el nostre model funciona, fins i tot en un entorn ple de dificultats", i ha recordat que CaixaBank és líder en banca minorista tradicional i digital, tot i que ha reconegut que han revisat a la baixa els objectius de rendibilitat del pla estratègic 2015-2018 pel context econòmic i de baixos tipus d'interès.


En tot cas, ha confiat impulsar la rendibilitat a través de la diversificació --amb èmfasi en crèdits al consum i el segment de empreses--, la potenciació de les assegurances i la gestió d'actius, la contenció de despeses, i la gestió de la morositat per reduir crèdits dubtosos i actius adjudicats.


"Tenim el convenciment que, si despleguem aquestes prioritats, la rendibilitat (Rote) creixerà fins situar-se entre el 9 i el 11% aquest any, permetent cobrir el cost del capital i oferir una rendibilitat molt atractiva als accionistes, sense perdre de vista la vocació social i la gestió responsable del negoci ", ha exposat.


Pel que fa a la remuneració als accionistes, ha explicat que, des de la sortida a borsa de Criteria el 2007, la rendibilitat acumulada de l'acció és el 33%, superant als bancs de l'Ibex i el principal índex de la zona euro, i que el dividend de 2016 serà de 13 cèntims per títol --fet que suposa un payout el 54% - si la junta aprova un pagament de sis cèntims a l'abril.


"El nostre compromís amb el dividend és i continuarà sent primordial", ha constatat, advocant per una remuneració molt atractiva des de la prudència que requereix l'entorn, i ha incidit que aquest any es pagaran dos dividends semestrals en efectiu --amb un payout superior al 50% -, en línia amb les recomanacions del supervisor i la pràctica més estesa a Europa.


Gortázar ha dit que són conscients que part de la societat té una percepció negativa de la banca després dels errors comesos abans de la crisi, però ha matisat que en alguns casos "s'avaluen comportaments passats amb regles noves i això distorsiona la visió", i ha afegit que CaixaBank revisa contínuament els seus processos i polítiques per evitar i solucionar els errors que poden sorgir en tenir un gran volum d'activitat.


RECONEIXEMENT A FAINÉ I GABARRÓ


En els seus discursos, tant Gual com Gortázar han volgut reconèixer la tasca de l'expresident de l'entitat, Isidre Fainé --present a la junta i que va deixar el càrrec en juny--, i del recentment mort Salvador Gabarró, que era conseller del banc i vicepresident tercer de CriteriaCaixa, a més de president d'honor de Gas Natural Fenosa.


Gual ha destacat de Fainé seu "lideratge, visió, sentit de l'anticipació, optimisme i vocació de servei com aspectes fonamentals en l'expansió, modernització i internacionalització" de La Caixa i CaixaBank, pel que és exemple i referència per als seus successors en la entitat.


Gortázar ha considerat un plaer i orgull treballar al costat de Fainé, i també ha agraït l'esforç de la plantilla i la "fermesa i lideratge" amb què Gual ha pres el relleu al capdavant de la presidència del banc.


Sobre Gabarró, Gual ha incidit en el seu profund compromís amb el grup La Caixa des de la seva vinculació en 2003 i la seva "visió estratègica especialment valuosa en els moments complexos", mentre que Gortázar ha recalcat el seu bon judici i capacitat de decisió.


DIVIDEND DE SIS CÈNTIMS EL 13 D'ABRIL


La junta d'accionistes de CaixaBank ha aprovat la distribució d'un dividend complementari en efectiu de 0,06 euros bruts per acció amb càrrec als beneficis de l'exercici de 2016, amb la previsió que s'aboni el 13 d'abril.


Un cop satisfet aquest dividend, l'import total de la remuneració a l'accionista de l'exercici de 2016 haurà estat de 0,13 euros bruts per acció, amb un import total abonat en efectiu equivalent al 54% del benefici net consolidat, mitjançant dos pagaments en efectiu de 0,03 euros i 0,06 euros bruts per acció i un 'script dividend' o dividend flexible de 0,04 euros abonats al setembre, desembre i abril en lloc de quatre pagaments trimestrals, com havia anunciat.


Aquesta modificació de la periodicitat dels pagaments respon a la nova política de dividends de l'entitat, que per a la remuneració corresponent a l'exercici de 2017 preveu el pagament de dos dividends en efectiu amb periodicitat semestral.


En línia amb el Pla Estratègic 2015-2018, CaixaBank ha reiterat la seva intenció de remunerar als seus accionistes distribuint un import en efectiu igual o superior al 50% del benefici net consolidat.


CONSELL


La junta d'accionistes també ha aprovat la ratificació i nomenament com a membres del consell d'administració de Jordi Gual, José Serna, Koro Usarraga, Alejandro García-Bragado i Natalia Aznárez, així com el nomenament d'Ignacio Garralda, president de Mutua Madrileña.


La vacant produïda per la defunció de Salvador Gabarró no queda coberta, ja que va morir quan ja estava fixat l'ordre del dia, però el consell d'administració està treballant per seleccionar una persona que serà nomenada per cooptació, s'ha informat a la junta.


El president de CaixaBank, Jordi Gual, ha explicat que amb aquests nomenaments es passa d'un 26% a un 28% de presència femenina en el consell, mentre que la recomanació dels codis de bon govern és del 30%, objectiu que l'entitat té per al 2020: "sense pressa però sense pausa ho aconseguirem, fins i tot abans de 2020".


A la pregunta d'un accionista sobre la postura de CaixaBank respecte a Abengoa, el conseller delegat del banc, Gonzalo Gortázar, ha mostrat el seu compromís per intentar que empreses que passen per un moment dur puguin continuar l'activitat i mantenir l'ocupació, ja que això també és la millor opció per als creditors: "és la política actual i la que seguirem en el futur".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH