dilluns, 13 de juliol de 2020

Els pacients amb Parkinson triguen una mitjana d'entre 1 i 3 anys a obtenir un diagnòstic

|

Parkinson 2
El Parkinson és la segona patologia neurodegenerativa més freqüent després de l'Alzheimer i un dels trastorns del moviment més comuns, tant és així que, a Espanya, entre 120.000 i 150.000 persones pateixen aquesta malaltia, de la qual es diagnostiquen uns 10.000 nous casos cada any i, no obstant això, els pacients triguen una mitjana d'entre 1 i 3 anys a obtenir un diagnòstic i un 15 per cent espera més de 5 anys en rebre aquest de manera definitiva, segons ha recalcat la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) amb motiu del Dia Mundial del Parkinson, que se celebrarà aquest dimarts 11 d'abril.


Això és així perquè "al 30-40 per cent dels casos els pacients no presenten tremolor, no es disposen de marcadors biològics, i les tècniques de neuroimatge funcional no sempre ajuden a diferenciar aquesta malaltia d'altres que cursen amb trastorns del moviment o tremolor, tan característiques d'aquesta patologia, fa que, tot i que s'ha millorat molt en els últims anys, la detecció del Parkinson segueixi sent tardana ", ha explicat el coordinador del Grup d'Estudi de Trastorns del Moviment de la Societat Espanyola de Neurologia, Javier Pagonabarraga Mora.


La manifestació clínica més comuna de la malaltia de Parkinson és la dificultat per a l'inici i realització de moviments voluntaris. No obstant això, "un pacient amb Parkinson pot desenvolupar, entre 5 i 10 anys abans del començament dels símptomes motors, molts trastorns no relacionats amb la motricitat", ha subratllat Pagonabarraga.


Tot i que la prevalença d'aquesta malaltia està relacionada amb l'edat, ja que el 70 per cent de les persones diagnosticades de Parkinson a Espanya tenen més de 65 anys, segons la SEN, cada any es detecten 1.500 nous casos entre pacients menors de 45 anys i també hi ha alguns d'aquests en què la malaltia pot iniciar-se en la infància o en l'adolescència.


Per això, la detecció precoç cobra un paper important ja que "hi ha un període en què la resposta al tractament farmacològic és excel·lent, ja que disposem d'un nombre considerable d'aquests que aconsegueixen millorar els símptomes de la malaltia, tant per al control dels símptomes motors com per als no motors -que de vegades són fins i tot més incapacitantes- ", ha destacat el doctor.


DOLOR, FATIGA O PSICOSI


Des de la Societat Espanyola de Neurologia (SEN) han assenyalat que, dins dels símptomes no motors, el dolor (present en el 60% dels pacients), la fatiga (50%), la psicosi (50%), la somnolència diürna excessiva (entre un 12% i un 84% dels pacients) o l'insomni (55%), són els més freqüents. Però també altres com el trastorn de la conducta del son REM (entre un 46% i un 58% dels casos), conductes impulsives i compulsives (13-25%) o deteriorament cognitiu lleu (30%).


Aquesta varietat de símptomes fa que el tractament hagi de ser personalitzat, atenent les situacions de cada pacient; i multidisciplinar, depenent de la progressió de la malaltia i recolzat per teràpies no farmacològiques.


En aquest sentit són nombrosos els estudis que avalen el benefici de l'exercici físic en els pacients amb malaltia de Parkinson durant tots els estadis de la malaltia i també que la teràpia ocupacional és útil en la millora de les activitats de vida diària, reduint els costos de cures relacionades amb la salut i la institucionalització.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH