dimecres, 8 de juliol de 2020

Barcelona comptarà amb punts d'atenció a adolescents a cada districte

|

CentroadolescentesBarcelonaATEpadres


Barcelona vol ampliar els seus punts d'atenció als adolescents i arribar a tots els districtes el 2021. La regidora d'Infància, Adolescència i Gent Gran, Carmen Andrés, ha explicat que preveuen posar en funcionament un per any.


Ara mateix, els districtes que actualment disposen d'aquests punts són els de Sant Andreu (centre Garcilaso), Nou Barris (Les Basses), Gràcia (La Fontana), Les Corts (Jovecardí), Sarrià-Sant Gervasi (Casa Sagnier) i Sant Martí (Can Felipa) -aquest últim inaugurat el passat 5 d'abril-. Així el 2021 als districtes d'Horta-Guinardó, Sants-Montjuïc, Eixample i Ciutat Vella comptaran amb el seu propi centre.


Aquests punts, anomenats 'Aquí t'escoltem' (ATE), estan destinats a adolescents d'entre 12 i 20 anys, que reben assessorament i escolta individual i confidencial per acompanyar-los en el procés de creixement o per prestar-los ajuda en qüestions concretes que els afecten, abordant-també en activitats grupals.


Andrés ha assenyalat que, des del seu departament, s'han adonat que "és un servei molt utilitzat pels adolescents i per les seves famílies". Els pares i adolescents van especialment "per millorar les seves competències emocionals, per tractar temes sobretot de límits dels adolescents, també la gestió emocional i totes les qüestions que tenen a veure amb la millora de la comunicació en les famílies i entre els adolescents" , ha matisat la regidora.


MÉS INVERSIÓ


La demanda d'atenció és tan elevada que el govern d'Ada Colau preveu incrementar en 2018 el pressupost per al Servei per a Adolescents i Famílies, format pels ATE i el Centre per a Famílies amb Adolescents, passant dels 225.292 euros d'aquest any als 578.844 , increment que pretén mantenir en exercicis posteriors.


El Centre per a Famílies amb Adolescents compta amb dos educadors socials i un psicòleg, mentre que els ATE disposen de sis-tres, respectivament, i el Govern municipal advoca per millorar la dotació de recursos humans i preveu que els centres de famílies ofereixin 60 hores setmanals d'educació social i altres 30 del servei de psicologia, i que els ATE tinguin 25 i 12 en cada un.


D'altra banda, s'impulsarà una xarxa de professionals i experts en aquest àmbit, que pretén mantenir actualitzat un diagnòstic de la situació de l'adolescència que s'adeqüi a l'evolució dels perfils ia les respostes que han d'oferir els serveis municipals.


adolescents

CONSULTES FREQÜENTS


Un total de 207 adolescents han demanat assessorament individual en aquests punts, el 67% dels quals han estat dones, amb una edat mediade 16 anys, i arribant en un 24% derivats dels Serveis Socials; en un 20% des de centres educatius; 14% per consell de familiars; 13% per entitats; 11% per educadors d'aquests punts, i el 6% per professionals de la salut.


La causa més habitual de les consultes ha estat malestar en l'entorn familiar (38%), seguit per dificultats per relacionar-se (15%), la desorientació vital (14%), dificultats en la relació de parella (10%), malestar emocional (8%), procés de dol (7%), assetjament escolar (3%), consum de drogues (2%), agressivitat (2%) i angoixa (2%).


A més, 2.012 adolescents entre 11 i 22 anys han participat en 2016 en les 74 activitats grupals organitzades pels punts, amb el 58% de dones i una mitjana d'edat de 15 anys, sobre assumptes com la detecció de micromasclismes, l'educació emocional i l'autoestima.


Un total de 886 pares i tutors han participat en tallers de formació pel Centre per a Famílies amb Adolescents -el 81%, dones-, que ha ofert 31 accions formatives sobre la tolerància a la frustració, la gestió emocional, la comprensió del pensament adolescent i la comunicació afectiva i efectiva amb els fills, entre d'altres.


També s'ha prestat atenció individualitzada a 181 famílies, de les quals el 55% van ser monoparentals, i el 32% va acudir al centre per dificultats per posar límits als fills; el 19% per dificultats en la comunicació; el 12% per desorientació i desmotivació vital dels fills, i el 8% per falta de sentit de la responsabilitat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH