Presentadors, models i periodistes, els més sol·licitats per a les signatures a Sant Jordi

|

Diada 7


Sant Jordi ja està aquí. És diumenge i fa bon temps, fet que canvia les expectatives de vendes. Segons el que preveuen els gremis,  els llibres, segurament, en sortiran beneficiats, però, en canvi, les roses en sortiran perjudicades.


Així doncs, el Gremi de Llibreters preveu que es compraran més d'1,6 milions de llibres, un 5% més que l'any passat i creu que la facturació pot arribar als 22 milions d'euros. Les dues dades que els fa ser optimistes són: la tendència a l'alça que s'ha vist en les dues últimes diades de Sant Jordi i un bon començament d'any. 


Per estimular més el consum, els llibreters associats al Gremi han acordat que el tradicional descompte del 10% que s'aplica als llibres només el 23 d'abril, aquest any també s'ha fet el dia anterior, dissabte. A Barcelona, a més, hi haurà unes 400 parades de llibres, mentre que a la resta de Catalunya se n'esperen unes 600. L'Ajuntament de Barcelona preveu que el nombre de parades serà de 923.


Ara bé, el Gremi de Floristes són l'altra cara de la moneda. Creuen que la venda de roses per Sant Jordi se situarà entre els 5,5 i els 6 milions de roses, un 15% menys que quan la diada cau entre setmana. El motiu és que es deixin de distribuir moltes de les roses que habitualment es regalen a les empreses en dies laborables.


Un any més, el Gremi ha alertat de la massificació de parades de venda de roses a la ciutat de Barcelona. El seu president, Joan Guillén, creu que la situació ha arribat a un punt "insostenible" que fa mal a la imatge d'aquesta diada. Per fer-li front, l'Ajuntament posa en marxa un nou dispositiu de la Guàrdia Urbana de "dispersió de parades" per esponjar l'ocupació de l'espai públic, i s'assegurarà que cap paradista vengui roses sense tenir la corresponent llicència municipal.


El consistori ha autoritzat 3.921 estands de roses a la ciutat. 


MonicacarrilloanxoperezyChristianGalvezfirmalibrosenSantJordi


ELS MEDIÀTICS S'HO PORTEN DE CARRER


Autors mediàtics i periodistes han conquerit aquest diumenge la jornada de signatures de la Diada de Sant Jordi, protagonitzant la majoria de cues per aconseguir una dedicatòria o un 'selfie'.


Les cues més cobejades són les que han esperat al presentador madrileny Christian Gálvez --per 'Resar per Miguel Àngel' (Suma) -, que ha explicat que els seus lectors li demanen petons, fotos i dedicatòries, tot i que "de moment, cap el telèfon ", ha fet broma.


Debutant a la Diada amb 'Ioga, un estil de vida' (Planeta), la model Vanesa Lorenzo ha qualificat de bestial la quantitat de gent als carrers: "Els lectors em donen molt afecte i m'adono que el llibre té un objectiu compartit ", ja que les seves pàgines han ajudat molt als qui l'han llegit tant a nivell físic com mental, explica.


SamantavillarfirmalibroenSantJordi


La periodista Samanta Villar, que ha estat polèmica pel seu llibre sobre la maternitat 'Mare hi ha més que una' (Planeta), ha assegurat que moltes lectores li han dit que "per fi algú ha dit en veu alta" el que moltes pensen, en unes pàgines molt necessàries i de les que no es penedeix, i atribueix les crítiques per anar contra el discurs oficial.


El periodista Jordi Basté s'ha mostrat exultant per estrenar-se com a novel·lista en la festa amb 'Un home que cau', escrita a quatre mans amb Marc Artigau: "És molt emocionant perquè m'enfronto a un concepte nou: al del lector, més enllà del món de l'oient ".


Empar Moliner, que per la seva confessa mala lletra estampa un dibuix en comptes d'una signatura, ha celebrat que és un dia divertit que també permet "acabar prenent una copa" amb els col·legues.


En el seu quart Sant Jordi, Sandra Barneda ha destacat que la jornada celebra l'amor "desbordant feromones", i que els lectors li demanen dedicatòries per a ells, per als seus familiars i fins i tot per als seus gossos, i ha afegit que la jornada sempre anima a seguir escrivint.


SergioVilaSanjuanfirmalibrosenSantJordi


LA DIADA, "UNA CEBA"


El també periodista Sergio Vila-Sanjuán, que viu Sant Jordi des de fa més de 40 anys primer com a lector, després com a periodista cultural i des de fa menys com a escriptor, ha comparat irònicament la Diada amb una ceba: "Se li han anat afegint festes, i és com una ceba: cada vegada més rica i substanciosa ".


Pilar Eyre ha signat acompanyada del seu gos, la seva filla, el seu gendre i un kit de supervivència --amb maquillatge, talons per a les festes, un raspall de dents, una bufanda i pañuelos-- i ha dit que no concep un Sant Jordi sense signar llibres: si no la convidessin a signar es muntaria una parada ella mateixa, ha fet broma.


La periodista i escriptora Sílvia Soler s'ha trobat gent de comprar un llibre seu per primera vegada, uns altres que la llegeixen des de la primera novel·la i d'altres que tenen un grup de vells amics com el que descriu la seva novel·la, tot i que "el més bonic ha estat que una noia digués que el llibre li va fer passar millor una nit de vela en un hospital ".


Ristomejidefirmaensantjordi


Pel televisiu Risto Mejide, "desbordat" per les cues, el més bonic és l'afecte que rep de persones que li expliquen l'important que han estat els seus llibres per a ells.


El periodista i escriptor Rafel Nadal ha augurat des del matí un molt bon Sant Jordi en què els autors s'afartin de signar, ha definit la jornada com "el primer dia de la primavera", i ha afegit que els lectors ho són tot.


Per a la presentadora Mónica Carrillo, el millor és la resposta del públic: "És un dia molt especial en què Barcelona es tira al carrer. Però fins i tot ha arribat a venir gent expressament des de Mallorca", el que considera molt emotiu.


Un altre punts concorregut ha estat la signatura de llibres dels 'peripatètics' de la sèrie de TV3 'Merlí': un públic majoritàriament juvenil ha buscat la dedicatòria dels seus protagonistes després d'una llarga cua.


Sense tant entusiasme com els autors novells, el veterà de Sant Jordi Quim Monzó ha dit que és el dia en què se senti darrere de la taula i es dedica a contestar periodistes; i, el contacte amb els lectors, ha fet broma amb que no n'hi ha, perquè seria una agressió sexual.


ElescritorEnriqueVilaMatas


ENRIQUE VILA-MATAS: ELS MÉS VENUTS VS. ELS MILLORS


L'escriptor Enrique Vila-Matas ha criticat la "absurda mania" que s'imposa cada vegada més de destacar quins han estat els llibres més venuts per Sant Jordi en comptes dels millors.


Per sortir d'aquesta situació, que considera enutjosa, ha proposat als periodistes publicar dues llistes, de manera que també hi hagi un ránquing dels millors llibres des del punt de vista literari: "Cal separar el gra de la palla".


També lamenta la competitivitat que creu que s'ha instaurat a mesura que la literatura es comercialitza més, encara que defensa la importància que els llibreters puguin vendre suficientment, i la "festa de ciutat" en què s'ha convertit Sant Jordi.


ElescritorFernandoAramburu


BOSCH, ARAMBURU, CAPDEVILA I DONÉS, CAPDAVANTERS DE VENDES


Els escriptors Xavier Bosch ('Nosaltres dos'), Fernando Aramburu ('Pàtria'), Carles Capdevila ('La vida que aprenc') i Pau Donés ('50 pals') han estat els més venuts la Diada de Sant Jordi fins a les 19 hores d'aquest diumenge en ficció i no ficció catalana, respectivament, segons el primer balanç del Gremi de Llibreters de Catalunya.


En ficció catalana han seguit a Bosch Pilar Rahola ('Rosa de Cendra'); Jordi Vaig bastar i Marc Artigau ('Un home cau'); Jaume Cabré ('Quan a dalt la penombra') i Rafel Nadal ('La senyora Stendhal').


En ficció castellana entre els més venuts també han estat David Trueba ('Terra de camps'), Javier Voltes ('El monarca de les ombres'), Carlos Ruiz Zafón ('El laberint dels esperits') i Carme Chaparro ('No sóc un monstre').


La no ficció en català ha quedat copada també per Quim Monzó ('Taula i escombri'), Mònica Usart ('Només seràn quatre gotes'), Genís Sinca ('El cavaller Floïd') i Roger Vinton ('La gran teranyina').


PAUDONESFIRMAENSANTJORDI


En no ficció castellana els més venuts després de Pau Donés han estat Xavier Aldekoa ('Fills del Nil'), Marie Kondo ('La màgia de l'ordre'), Ivan Tàpia ('Fuita Book') i Juan Pablo Escobar ('Pablo Escobar, el meu pare').


FANTASIA EN INFANTIL


La literatura infantil i juvenil en català ha estat dominada per la fantasia de la mà de les autores Emma Martínez ('La llegenda de Sant Jordi), Rocio Bonilla ('De quin color és un petó?' i 'La muntanya de llibres més alta del món), Meritxell Martí Orriols ('Sant Jordi i el drac. Minipops') i diversos autors amb 'La llegenda de Sant Jordi amb textures'.


En castellà, les obres més venudes han estat les del 'blogger' El Rubius 'La màscara del troll'; el 'Guinness World Records 2017' editat per l'organització de rècords; i els títols 'El despertar de la bèstia', de ByViruzz,'Per tretze raons', de Jay Asher', i 'Rescat en White Angel', de The Grafg.


S'ESPERA 1,5 MILIONS DE PERSONES AL CARRER 


La Guàrdia Urbana de Barcelona espera que 1,5 milions de persones inundin els carrers de la ciutat en hores punta per celebrar la Diada de Sant Jordi aquest diumenge, tot i que és una estimació que podria anar a l'alça o a la baixa, segons l'inspector David Martínez en roda de premsa.


Preguntat per la previsió de públic en roda de premsa el passat dijous, Martínez va defensar la dificultat d'aportar xifres, però ha remarcat que el punt de referència és el milió i mig assolit l'any passat, en què la festa va caure en un dissabte, també a cap de setmana.


L'inspector també ha alertat de possibles col·lapses de mobilitat a la tarda amb motiu del partit de futbol FC Barcelona-Reial Madrid que es disputa a Madrid, pel que ha demanat esglaonar els desplaçaments a la tarda per anar a veure el partit.


A més, es dóna la circumstància que aquest tipus de clàssics de futbol provoquen concentracions improvisades a la font de Canaletes de la Rambla de la capital catalana, i que aquest any coincidiria amb el final de la jornada de Sant Jordi.


La ciutat comptarà amb 3.921 parades de roses i altres 923 de llibres, per a la qual el districte de l'Eixample ha impulsat mesures a la Rambla Catalunya per fer més còmode el passeig i fluïda la mobilitat, deixant pas a cada tram de carrer per poder sortir de la rambla i ampliant els passos de vianants.


L'Ajuntament ha detallat que els districtes de l'Eixample i Ciutat Vella són els que acumulen més parades autoritzades, amb 1.897 i 755, respectivament.


L'Eixample apostarà per la diversitat i l'autoedició, amb els nens i els joves com a protagonistes, amb el seu centre en el passeig  Sant Joan entre els carrers Ali Bei i Casp, on s'ubicaran dos escenaris per a activitats i actuacions i diverses zones de carpes, ha assenyalat l'Ajuntament.


Una de les novetats d'aquest any serà la nova identificació que portaran totes les parades amb autorització a Ciutat Vella segons el producte que venguin, amb uns camins de taula confeccionats per la cooperativa Impulsem del Raval.


Per la seva banda, la Fundació Tot Raval dinamitzarà la Rambla del Raval amb activitats per enfortir els espais de convivència intercultural del barri, amb un procés que ha implicat a més de 80 entitats, escoles, serveis comunitaris i comerços del barri, ha assenyalat el consistori.


PARADES SOLIDÀRIES


Les parades solidàries també han tingut una presència destacada en els carrers de la ciutat, com la que han muntat Núria Parra i Beatriz Vélez, que venen roses i caramels i que destinaran part dels beneficis a l'ONG Save The Children.


Grups d'estudiants han volgut aprofitar la Diada per recaptar fons per pagar-seu viatge de final de carrera, com els estudiants de la Facultat de Medicina de la Vall d'Hebron, que venen roses i bolígrafs i prenen la tensió a tots els seus compradors.


"Hi ha més de 100 estudiants repartits per tot Barcelona i per l'àrea metropolitana", ha dit a Europa Press Cristina Kirkegaard, estudiant de medicina, que ha notat un augment en el nombre de parades per ser diumenge, tot i que reconeix que aquest any hi ha més espai entre elles.


CUES A PRIMERA HORA


Un dels principals atractius és la presència d'escriptors a les parades de les llibreries, que signen exemplars de les seves últimes publicacions i que reuneixen a centenars d'admiradors a les cues davant les llibreries, com Desirée, Fuensanta i Patricia, que esperen a l'escriptora dolors Rodó.


"Els llibres són saviesa, siguin de l'autor que siguin", ha dit Fuensanta, que ha esperat més d'una hora i mitja a l'escriptora i que té previst comprar també 'No sóc un monstre', de Carme Chaparro.


UNA DIADA REIVINDICATIVA


La Diada d'enguany també compta amb un  marcat caràcter polític: el Pacte Nacional pel Referèndum ha desplegat a més de 5.000 voluntaris per recórrer els carrers i places de tot Catalunya per recollir signatures a favor d'un referèndum d'autodeterminació.


A més dels voluntaris, recolliran signatures a les seves parades els principals partits a favor de la independència i un centenar d'entitats adherida al pacte i que han collaborat en tasques logístiques.


Mercè i Joan, un matrimoni d'Altafulla (Tarragona), han aprofitat el dia festiu per apropar-se a Barcelona a celebrar Sant Jordi, un dia que han definit com "reivindicatiu de la identitat i la cultura catalanes".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH