dimecres, 16 de octubre de 2019

Stop Mare Mortum denuncia Espanya per no acollir els 19.000 refugiats que es va comprometre

|

StopMareMortum


La plataforma Stop Mare Mortum i la Comissió de Defensa del Col·legi d'Advocats de Barcelona (Icab) han iniciat un procediment legal per exigir a Espanya "el compliment immediat" dels compromisos adquirits amb la UE per acollir 19.000 refugiats en dos anys.


En roda de premsa al celler del pailebot Santa Eulàlia al moll de Barcelona, una portaveu de Stop Mare Mortum, Sonia Ros, ha explicat que Espanya està cometent un "incompliment flagrant" respecte a dues decisions dictades per la Comissió Europea que preveuen, en el cas espanyol, que el país doni asil fins a setembre de 2017-19.449 persones que es troben en camps de refugiats de Grècia i Itàlia.


Ha lamentat que, de moment, només s'han reubicat un 4,57% de les persones que figuren en el compromís, el que representa 886 refugiats reubicats, i ha recordat que la majoria de països europeus estan incomplint, amb una xifra de compliment de aquests acords al voltant del 17%.


Una de les responsables de l'equip jurídic, Isabel Baixeras, ha explicat que per a iniciar les accions es va presentar el divendres 21 d'abril un requeriment formal davant la Presidència del Govern que haurà de ser respost abans del 21 de juliol, i en funció de la resposta es podrà acudir a la via contenciosa administrativa davant el Tribunal Suprem.


Ha destacat que, tot i la lentitud dels tribunals, contemplen aquesta via perquè aquests poden adoptar mesures cautelars i que preveuen plantejar-les si recorren a la jurisdicció contenciosa administrativa, un "camí modest" que busca que els òrgans judicials intervinguin davant l'acció del Govern , ha valorat la jurista.Així, el "fonament de l'acció jurídica" és que aquestes obligacions europees són dret aplicable a l'Estat espanyol i són d'obligat compliment.


Sonia Ros ha recordat la difícil situació de les persones que fugen de la guerra a Síria i viuen en camps de refugiats a Grècia i Itàlia amb difícil accés a serveis bàsics com sanitat i educació.


Davant l'incompliment generalitzat de la majoria de països europeus, ha indicat que a més animaran a organitzacions i moviments socials de tot el continent a seguir els seus passos i acudir a la justícia per reclamar als seus respectius països que compleixin.


Un altre dels juristes, Alexandre Peñalver, ha reclamat a Espanya que incrementi "de manera molt significativa" el nombre de places ofertes mensualment i executar-les per acabar complint els seus compromisos.


PERSONES "QUE HO PASSEN MALAMENT"


Li ha recordat que "no es tracta de reubicar mercaderies sinó atendre necessitats de persones que ho estan passant molt malament" i en la seva opinió l'actitud governamental suposa un menyspreu de la vida de les persones i els seus drets fonamentals, en les seves paraules.


Des de la Comissió de Defensa de l'Icab, Rafa Calderón, ha explicat que amb la crisi dels refugiats per la guerra a Síria, la societat civil va reaccionar molt positivament amb la manifestació del 19 de març a Barcelona i la idea era fer una acció jurídica per aconseguir que Espanya compleixi.


"L'acció té un contingut jurídic però no té especial interès a obtenir una resolució judicial sinó una resposta favorable a través del propi Govern", ha resumit.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH