dissabte, 8 de agost de 2020

L'ajuntament de Barcelona paralitza les obres de Glòries malgrat el rebuig de l'oposició

|

obres glories


Barcelona d'Infraestructures Municipals (Bimsa), empresa municipal gestionada pel govern d'Ada Colau, ha decidit trencar el seu acord amb la unió temporal d'empreses (UTE) que realitza les obres de la famosa plaça.


Poques hores abans la Comissió d'Urbanisme de Barcelona, que s'ha reunit aquest dilluns de forma extraordinària, ha rebutjat amb els vots de la majoria de l'oposició la iniciativa del govern municipal --en minoria-- de rescindir el contracte de les obres de Glòries. Això sí, la decisió no era vinculant. L'òrgan que havia de formalitzar la decisió és el consell d'administració de Barcelona d'Infraestructures Municipals, que es reunia just després de la comissió.


En aquesta reunió els membres del consell d'administració de Bimsa han votat sobre el futur de les obres i finalment 11 han donat suport a la rescissió del contracte, tres han votat en contra i un s'ha abstingut, entre ells el representant del PP, que hores abans havia votat en contra.


En sortir de la reunió, el director de Bimsa, Ángel Sánchez, ha apuntat que aquesta nova licitació tindrà un cost aproximat de 39,2 milions d'euros, IVA inclòs, al que cal sumar els més de 1,5 milions que costarà paralitzar les obres fins que es reprenguin.


Així mateix, la tinent d'alcalde d'Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, ha sortit a defensar Sánchez i ha advertit que tots dos li demanaran a l'UTE danys i perjudicis per aquestes suposades irregularitats que s'han produït.


UNA VOTACIÓ SENSE RELLEVÀNCIA


Unes hores abans l'Executiu buscava consens polític al voltant de la decisió de rescindir el contracte a la unió temporal d'empreses (UTE) constructora després de la detecció de retards i sobrecostos però ha fracassat en el seu intent.


El Grup Demòcrata, Cs, ERC i el PP havien aprovat per majoria no rescindir el contracte amb la UTE i van acusar el Govern de BComú i del PSC de cercar aval polític en la comissió per executar una idea ja presa. Només la CUP havia donat suport liquidar el contracte i el regidor no adscrit de Demòcrates es va abstenir.


Bimsajanetsanzglories


Des del Grup Demòcrata, Jordi Martí, ha defensat que no hi ha, al seu parer, justificació per una resolució que "podria ser la solució més fàcil per a les empreses de la UTE", que podrien quedar alliberades de responsabilitats, i ha afegit que allargar les obres en el temps podria posar en risc la candidatura de Barcelona per acollir l'Agència Europea del Medicament, que d'traslladar-se a la capital catalana ocuparia la Torre Agbar.


Santiago Alons o, de Ciutadans, ha recordat que el projecte es va aprovar i va adjudicar en l'anterior mandat --en què governava CiU i en què el partit taronja no tenia representació-- pel que ha rebutjat "assumir el paper de tenir de donar cobertura a les nyaps d'altres ".


El líder d'ERC, Alfred Bosch, ha alertat que paralitzar les obres per una nova licitació "acabarà desembocant, com a mínim, en una dècada de paràlisi, de trinxeres i dels veïns convivint amb un nyap".


El popular Javier Mulleras, que ha demanat un informe tècnic sobre el debat d'aquesta qüestió a la comissió, ha preguntat si la decisió adoptada es traslladarà al consell d'administració de Bimsa o, per contra, el govern municipal, que té majoria a l'empresa , desoirá a l'oposició.


L'únic grup que ha donat suport a la iniciativa de rescindir el contracte ha estat la CUP. De fet la regidora María José Lecha ha defensat que fer-ho també suposa un avantatge perquè permetria "eliminar qualsevol ombra de corrupció a partir d'un nou projecte" que esmeni els suposats errors de l'inicial.


Per la seva banda, el regidor no adscrit Gerard Ardanuy (Demòcrates) ha considerat "més que probable" que la resolució contractual acabi judicialitzant i ha demanat a la resta de grups que optin per la situació menys dolorosa per a la ciutat.


L'OPINIÓ DELS TÈCNICS


El director de Bimsa, Ángel Sánchez, ha explicat en la comissió que el cost previst de paralitzar les obres per fer una nova licitació seria de més d'1,5 milions d'euros: 950.000 euros per posar en marxa de nou les obres i 550.000 de actualització de preus als quals cal sumar 23.000 euros mensuals de vigilància de l'espai durant aquest termini.


El calendari estimat per Bimsa en cas de rescissió, a més, preveu presentar un nou projecte sobre el 5 de juliol i, després de diversos passos, tenir acabada la nova plaça al gener de 2020, encara que ha insistit que la UTE està treballant bé i que el problema rau en l'incompliment dels terminis i en els sobrecostos.


Segons Sánchez, l'aprovació inicial es faria sobre el 19 de juliol, el 21 es licitarien, i el 26 del mateix mes es podrien aprovar de forma definitiva, el que sumat a una previsió de 24 mesos d'obres, donaria la construcció per finalitzada l' començar 2020.


La part executada de l'obra, un 60% del total, aproximadament, ha tingut un cost de 43 milions d'euros, i la tinent d'alcalde d'Ecologia i Urbanisme, Janet Sanz, ha apuntat al fet que l'UTE està demanant "de manera informal via direcció d'obres 23 milions "més del pressupostat.


"Aquest govern no amagarà el cap sota l'ala i farà el que sigui més beneficiós per als veïns", ha afirmat Sanz, que ha defensat que l'ajuntament no acceptarà cap sobrecost ni retard injustificat i aposta, per tant, per no quedar en mans de les constructores.


El president de la comissió i membre del govern municipal, el socialista Daniel Mòdol, ha defensat que els veïns han estat "permanentment informats sobre les obres i difícilment hi haurà algun a qui sorprengui" la decisió final, en mans del consell d'administració de Bimsa.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH