dilluns, 13 de juliol de 2020

El jutge atribueix a Marta Ferrusola el control del patrimoni del clan Pujol a Andorra

|

Marta Ferrusola


El jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata atribueix a la dona de l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, Marta Ferrusola, el control dels fons del patrimoni familiar a diversos comptes bancaris a Andorra, l'origen no ha estat encara acreditat.


Així ho ha manifestat el titular del Jutjat Central d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional en l'acte amb data d'aquest dimarts, en el qual ordena l'entrada i registres en quatre propietats del matrimoni.


Aquests registres van tenir lloc aquest dimecres, un dia després que el fill primogènit, Jordi Pujol Ferrusola, declarés a l'Audiència Nacional i fos enviat a presó.


De la Mata arriba a aquesta conclusió després d'estudiar els documents aportats per la Fiscalia entre els quals destaca una "menció manuscrita" d'un full de sol·licitud d'operacions en compte que fa considerar que l'esposa de l'exdirigent català era la que disposava de tots els fons de la família.


Almenys, "fins a la data en què es va procedir per tots i cada un d'ells a l'obertura de comptes, el coneixement es va tenir a través de la informació remesa per autoritats andorranes", explica l'acte.


De la Mata justifica els registres del matrimoni Pujol Ferrusola perquè tots dos figuren com a titulars de fons en comptes bancaris a Andorra, "l'origen no ha pogut acreditar".


En aquest acte de 26 pàgines, explica que la dona de l'expresident català va ser la titular d'un compte a Andorra, algunes procedents del seu fill gran.

COMPTES A ANDORRA


Entre elles, la matriarca va ser la receptora d'una de les quatre comptes de la Fundació Kopeland, propietat del seu fill gran. També va percebre el compte a la banca Reig (després Andbank), que inicialment es va obrir l'any 2000 a nom de Jordi Pujol Jr. amb l'ingrés de 307 milions de pessetes, segons la informació remesa per aquesta entitat bancària.


En aquesta mateixa documentació del banc andorrà s'inclou, a més tots els moviments que van concloure al desembre de 2010 deixant el saldo a zero, com cinc traspassos en efectiu al compte del seu germà Josep --entre les quals destaquen 149.943 euros al juny de 2010 i de 1.145.000 euros a l'octubre del mateix any--; un document signat per Jordi Pujol Jr. en el qual s'explica que ell no és l'amo dels fons que s'ingressen, sinó el seu pare.

Posteriorment, l'exdirigent català va rubricar el 2001 un altre paper en el qual va afirmar ser el propietari d'aquests diners i declara a la seva dona hereva d'aquest dipòsit en cas de defunció.


D'altra banda, Marta Ferrusola tenia altres comptes oberts a Andorra, una al Andbank i una altra a BPA, a més de la de Kopeland. Segons detalla l'acte de De la Mata, en la primera d'elles es van abonar en efectiu, entre 1992 i 2011, 70.180.000 pessetes i 261.349,11 euros sota els conceptes de transferències i ingressos i van sortir quantitats de 12.700 pessetes, 101.000 euros i 903.557 dòlars.


Pel que fa al compte del BPA, es van ingressar, sota els mateixos conceptes i també en metàllic, un total de 195.379,46 euros, així com 929.017,5 dòlars. Els fons d'aquest compte van ser transferits a la de Kopeland, també a la mateixa entitat bancària.


En aquesta última compte, es van ingressar 166.834,15 euros i 916.995 dòlars, dels quals es va treure en efectiu 5.000 euros i al juliol de 2014 es va fer una transferència de 838.244,96 euros a un compte espanyola amb la finalitat que Marta Ferrusola regularitzés la seva situació a Espanya.


PATRONS DE COMPORTAMENT PER AMAGAR I BLANQUEJAMENT


Així mateix, el jutge instructor insisteix que hi ha "determinats elements bàsics" que li permeten deduir l'existència de "patrons de comportament, pautes d'actuació, instruments i eines emprades per generar, ocultar i blanquejar actius", així com els "elements organitzacionals subjectius , objectius i de l'acció empleats per gestionar tota l'estructura econòmica ".


El magistrat subratlla que la família Pujol Ferrusola ha coordinat durant anys la gestió d'un patrimoni econòmica, de procedència no determinada, a Andorra "i probablement en altres jurisdiccions", assignant-la a negocis immobiliaris i operacions financeres.

Tant l'expresident de la Generalitat com el seu fill gran van dir que part de la fortuna corresponia a l'herència rebuda de l'avi Florenci Pujol, encara que mai --durant tot el procediment judicial-- s'ha aportat algun document que "permeti contrastar la veracitat d'aquesta versió ", diu el jutge instructor.


A més, De la Mata recull en aquest acte part de la declaració de Jordi Pujol Jr. que va tenir lloc aquest dimarts i destaca que "per primera vegada" ha reconegut que Credit Andorra va ser l'entitat bancària on va estar dipositat el llegat familiar, però sense donar més detalls de la gestió d'aquest i les persones que van participar en ell.


Indica que hi ha indicis de "pautes comunes d'actuació, coordinació d'activitats, assignació de rols, distribució o repartiment de quantitats multimilionàries" entre tots els membres del clan Pujol. Així, afirma que tota la família va procedir a obrir comptes a la banca Reig i que tots "simultàniament" tancar aquests dipòsits seguint les instruccions del fill primogènit.


ADQUISICIÓ DE SOCIETATS "ORGANITZADAMENT"


Més tard, diversos d'ells, "organitzadament", van adquirir sengles estructures societàries "absolutament opaques" per transferir els seus capitals que van ser gestionats per testaferros, perquè a la fi de 2014 també es tancaran totes elles "simultàniament".

De la Mata assenyala que en aquest moment alguns dels membres de la família van decidir regularitzar la seva situació amb la Hisenda espanyola, mentre que Jordi Pujol Ferrusola va continuar mantenint l'opacitat dels seus fons i enviar-los a l'entitat Ham de Solucions, a Mèxic.


A més, el magistrat recorda que el Ministeri Públic va interessar la imputació d'aquestes dues persones a l'octubre de 2015 i que ja llavors era "necessària i imprescindible" que s'acordés els registres de les domicilis i dependències del matrimoni.


Llavors la Policia Nacional es va limitar a registrar l'habitació que ocupava en aquell moment de Jordi Pujol Jr. ia un despatx contigu. No obstant això, en aquesta última ocasió, fonts policials van explicar que s'ha registrat tot l'habitatge de l'expresident català, així com a trasters, garatges, golfes o vehicles, segons l'acte de De la Mata.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH