diumenge, 25 de octubre de 2020

Catalunya és la comunitat on els alumnes immigrants se senten menys integrats

|

Cole


El fracàs dels estudiants immigrants a Catalunya (32%) triplica el dels seus companys autòctons (11%). Així es desprèn de l'anàlisi de les dades de PISA 2015 que ha realitzat Convivència Cívica Catalana (CCC).


Segons les puntuacions PISA, la diferència de rendiment entre alumnes immigrants i natius és significativament elevada -gairebé 62 punts-, notablement superior a la mitjana de la Unió Europea (38 punts) i la mitjana d'Espanya (42 punts). 


Segons CCC, aquests 62 punts de l'escala PISA equivalen aproximadament "a un retard de 20 mesos d'escolarització", diferència que es redueix a 13 mesos a la resta d'Espanya ia 12 mesos a la UE. 


Gráfico2


Gráfico1


NIVELL D'INTEGRACIÓ


Però aquestes dades van més enllà i revelen que el sistema educatiu català presenta greus problemes i mancances a l'hora d'integrar l'alumnat immigrant.


Els alumnes immigrants a les aules catalanes són els que afirmen sentir-se menys 'integrats' en la seva escola, més 'aïllats' de la resta d'estudiants i més 'incòmodes i fora de lloc' en el seu centre escolar.


Grafico6

Gráfico3


Grafico5


Destaca que, en particular, els estudiants d'origen hispanoamericà se senten notablement descontents en el sistema educatiu català. Gairebé un 30% d'alumnes immigrants de parla hispana afirmen no sentir-se en absolut 'integrats' a l'escola a Catalunya, pràcticament el triple que a Madrid (11%).


Gráfico4


De fet, Catalunya és l'única comunitat autònoma d'Espanya on els immigrants hispanoamericans se senten menys integrats a l'escola que els immigrants de llengües estrangeres.


Des CCC valoren aquest fet com un "certament insòlit" ja que "els immigrants que arriben a un territori on la seva llengua és la majoritària se solen sentir més integrats" que els que parlen llengües foranes.


LA IMMERSIÓ LINGÜÍSTICA, CLAU EN ELS MALS RESULTATS


Per Convivència Cívica Catalana "la immersió lingüística no és aliena als mals resultats de l'alumnat immigrant a Catalunya" ja que és un sistema on l'única llengua vehicular és el català.


És per aquest motiu que els nens immigrants "han de sumar en el procés d'aprenentatge de la dificultat pròpia de les matèries una dificultat lingüística afegida: aprendre en una llengua diferent".


Per aquest motiu, des CCC defensen que "la imposició del model monolingüe de la immersió, amb el català com a única i exclusiva llengua vehicular a l'escola, constitueix una barrera rellevant a nivell pedagògic", que dificulta així el procés d'aprenentatge i també de integració escolar.Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH