diumenge, 25 de agost de 2019

Les al·lèrgies són la causa de l'asma en més del 80% dels casos

|

Asmaalergias


Segons publica l'informe 'Alergológica 2015', a més del 80% dels pacients diagnosticats d'asma s'ha comprovat una causa al·lèrgica. Així ho ha assegurat el doctor Julio Delgado, president del Comitè d'Asma de la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC) que ha anunciat la propera presentació de l'informe a Madrid.


L'informe, realitzat per societat entre més de 300 especialistes al·lergòlegs de tot Espanya amb qüestionaris realitzats a 2.914 pacients, assenyala que el 23 per cent dels pacients que acudeixen per primera vegada a una consulta d'al·lergologia ho fan sent l'asma el motiu principal de seva consulta, xifra que ha descendit lleugerament des de 2005, data de l'últim informe, quan es va registrar un 28%; per davant d'aquesta patologia es troben únicament les consultes per rinitis al·lèrgica.


L'ASMA, UNA MALALTIA CRÒNICA


L'asma és una malaltia crònica cada vegada més freqüent. Es calcula que la pateix el 5% de la població adulta i el 10% dels nens i adolescents en països industrialitzats; es caracteritza per l'aparició d'episodis de dificultat respiratòria (crisi o atacs), generalment associats a altres símptomes com tos, xiulets en respirar i sensació d'ofec.


En molts casos la malaltia apareix com a resposta a determinats estímuls que produeixen al·lèrgia: pol·len, àcars de la pols, epitelis d'animals, certs aliments, etcètera. "En els nens, 8 de cada 10 casos són asma al·lèrgica i en els adults més de la meitat", destaca l'al·lergòleg.


L'asma, com a malaltia crònica, necessita d'una actitud activa per part de metges i afectats. "És l'obligació del al·lergòleg establir el tractament més idoni de forma individualitzada, a la carta, però les persones asmàtiques no haurien de limitar-se a rebre el tractament prescrit sinó que han d'assumir la seva patologia i ser conscients de la importància del compliment del tractament de manteniment , independentment de presentar o no símptomes ", recorda Delgado.


Des de la societat recorden que l'asma genera una important utilització de recursos sanitaris i unes fortes pèrdues socials. Un dels principals problemes per al seu maneig adequat és el deficient control dels símptomes, el que pot tenir conseqüències clíniques i econòmiques adverses.


Mentrestant, "el control adequat de l'asma evita l'ús freqüent de medicació de rescat, activitat diària limitada, absentisme escolar, laboral i riscos futurs com exacerbacions greus i excés d'utilització dels recursos sanitaris", apunta.


EL DIA MUNDIAL DE L'ASMA ES CELEBRA EL 2 DE MAIG


L'asma és el segon motiu de consulta entre els pacients que acudeixen per primera vegada a una consulta d'al·lergologia, segons assenyala el president de la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), el doctor Joaquín Sastre, amb motiu de la celebració el proper dimarts 2 de maig del Dia Mundial de l'Asma.


La SEAIC, que recorden la necessitat que pacients i al·lergòlegs s'enfrontin a la malaltia de manera cooperativa, té una diversitat de projectes d'investigació i assajos clínics en marxa. Per part del comitè d'Asma destaquen actualment dos: l'estudi Ítaca i l'estudi Valesca, tots dos en fase d'inclusió de pacients.


L'Estudi Ítaca, desenvolupat en col·laboració amb el Comitè de Immunoteràpia, avaluarà el cost-efectivitat del tractament amb immunoteràpia en pacients diagnosticats d'asma amb o sense rinoconjuntivitis per sensibilització a àcars a Espanya; mentre, l'Estudi Valesca es tracta de la validació d'un qüestionari d'escala del coneixement del pacient asmàtic sobre la seva malaltia.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH