dimecres, 27 de octubre de 2021

Més del 40% dels joves neguen que el tabac sigui una droga

|

Tabac 27503 1


El 41,23% dels joves considera que el tabac no és una droga, el 76,36% creu que és una moda, un 26% opina que no és addictiu i un 11,39% que no afecta la salut, segons un estudi sobre la percepció del risc del tabac en els joves que es presentarà aquest divendres a la V Jornada de Residents de l'Associació d'Infermeria Familiar i comunitària de Catalunya (AIFICC). 

L'estudi, que és la tesi doctoral de la directora de cures d'infermeria en la Direcció d'Atenció Primària Camp de Tarragona per l'Institut Català de la Salut (ICS), Cristina Rei, analitza l'efectivitat d'un programa educatiu per millorar la percepció del risc del tabac entre els adolescents, ha informat l'associació aquest dijous en un comunicat.


Ha estudiat a uns 2.000 alumnes d'ESO de 29 centres educatius de Reus i Tarragona, i ha fet una intervenció durant els quatre anys del cicle formatiu d'ESO, des del curs 2007-2008 al 2010-2011: es va analitzar el grau de percepció de risc del tabac, es va passar un qüestionari sobre tabac i una prova que mesura el monòxid de carboni.


Després van ser separats aleatòriament entre un grup control --que va rebre la formació / informació habitual-- i un grup intervenció que va rebre activitats educatives en relació als perills del consum del tabac, en cada un dels trimestres del calendari escolar.


L'EDUCACIÓ COM A CLAU


Un 14.9% dels joves va millorar la seva percepció del tabac després de la intervenció. La probabilitat de tenir intenció de fumar o no, s'incrementa de forma diferent segons el tipus de percepció incorrecta sobre el risc del tabac. De manera que els joves que creuen que fumar no és una droga tenen una probabilitat d'iniciar-se en el consum del tabac de 1.79 vegades més que aquells joves que consideren que el tabac si és una droga. Igualment, els joves que estan totalment en desacord en què fumar perjudica la salut tenen una probabilitat de fins a 10.7 vegades més d'iniciar-se en el consum de tabac respecte als joves que creuen que fumar perjudica la salut.


També s'observa que els adolescents que estan totalment en desacord en que fumar és addictiu tenen una probabilitat de 3.5 vegades més que acabar fumant.


Per tot això, la infermera, autora de l'estudi Cristina Rei, que es presenta en el marc de la V Jornada de AIFICC de residents en infermeria familiar i comunitària, considera que "la intervenció educativa de llarga durada dirigida als adolescents i integrada en el sistema educatiu s'ha mostrat eficaç i efectiva per a la millora de la percepció del risc del tabac, i aquesta millora ha suposat una tendència a la disminució del consum de tabac entre els joves de grup intervenció ".


Assegura, però, que necessiten també altres estratègies que ajudin i reforcin les intervencions educatives: "cal desenvolupar també estratègies de prevenció dirigides a edats primerenques per evitar la presència de factors que puguin entorpir els efectes d'una intervenció educativa. Alhora de desenvolupar estratègies poblacionals per afavorir la disminució del consum de tabac en l'entorn familiar i social dels joves".


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH