Els llibres de text amb "ideologia" catalanista arriben al Congrés

|

Librosadoctrinamientoeducacion


Només cal comparar l'extensió que ocupa Catalunya i confrontar-la amb la d'Espanya per adonar que el temari de la primera ha de ser menor que la segona. Una cosa tan bàsic, es converteix en una 'rara avis' en diversos llibres de textos que s'usen en les escoles catalanes que ara es portaran al Congrés dels Diputats per demanar respostes al Govern.


El sindicat Acció per a la Millora de l'Ensenyament Secundari (Ames) ha elaborat un informe que denuncia en molts llibres de text usats a Catalunya "s'enalteix en excés les diferències entre els catalans i els ciutadans de la resta d'Espanya, mentre que redueix o s'ignora el que els uneix ".


En concret, denuncia la "reducció dels continguts" establerts pel Reial Decret 126/2014 sobre la Geografia i Història d'Espanya en els llibres de text de Barcanova, Cruïlla, La Galera, Vicens Vives i Santillana o la "falta de rigor científic i terminològic "en els textos de Coneixement del Medi de 5è i 6è de Primària en els llibres de les mateixes editorials.


Ames també adverteix de la presentació de Catalunya "com una entitat separada de la resta d'Espanya i en molts casos enfrontada" en els llibres les editorials Anaya, SM, la Galera, Vicens Vives i Santillana o la presentació d'una "Administració Pública i una jerarquia de les lleis que no es correspon amb la realitat establerta en l'ordenament jurídic "en els textos d'Anaya, SM, la Galera, Vicens Vives i Santillana.


El biaix és tal que "la Història es presenta com un constant enfrontament entre Espanya i Catalunya, en el qual Espanya sempre actua coartant les llibertats", lamenten en les seves conclusions. Segons la Ames, "en gran part dels alumnes que estudien a Catalunya, es generen sentiments diferents als que estudien a la resta d'Espanya, que utilitzen altres textos".


"El resultat de la situació actual és un creixement incessant del nombre de joves indignats, pels missatges que han rebut sobre les relacions entre Catalunya i el govern d'Espanya", assegura el sindicat. Però el problema arriba a l'extrem que "els alumnes que no tenen sentiments independentistes, no s'atreveixen a dir-ho públicament en els seus centres, a causa del ambient que es viu en ells" asseguren des de la Ames.


El sindicat denuncia que "s'han trobat plantejaments ideològics partidistes, és a dir, plantejaments que només són defensats per determinats partits polítics, que ho fan encara que no siguin plantejaments acords amb la nostra Constitució".


Per això, exigeixen al Govern prendre cartes en l'assumpte i revisar amb més deteniment els llibres de text de totes les comunitats autònomes perquè no hi hagi biaixos ideològics.


De fet, gràcies a aquest informe el grup parlamentari de Ciutadans (C 's) ha registrat una iniciativa al Congrés dels Diputats en la qual li demana explicacions al Govern sobre les "llacunes flagrants" que presenten diversos llibres de l'assignatura de Geografia i Història de l'ESO i de Coneixement del Medi de Primària, editats i publicats a Catalunya.


La formació taronja demanarà explicacions al Govern i preguntarà també per les mesures d'inspecció i correctives o sancionadores que pretén dur a terme el Govern per garantir el "rigor científic i terminològic" en els continguts i la seva "veracitat", especialment, en els quals es refereixen a l'estructura i característiques de l'Estat de Dret i la seva jerarquia institucional.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH