Senyories!

José Molina Molina
Doctor en Economia i Sociòleg. Membre d'Economistes Enfront de la Crisi i de Transparència Internacional i President del Consell de la Transparència de la Regió de Múrcia.

DibujoganadorDiaInternacionaldelDerechoaSaber


Senyories, sense transparència no poden ser aquí asseguts! És el premi nacional d'expressió i dibuix que el 2016 va guanyar un alumne de l'ESO en el concurs nacional en el Dia Internacional del Dret a Saber. Aquest alumne no havia llegit la nostra Llei de Transparència, ni l'article 54 però el seu sentit comú li feia "entendre" que un polític que no estigui net, no pot estar assegut en un espai públic representant a la ciutadania.


Els esdeveniments ocorreguts en aquests últims mesos, han posat de manifest un desgovern del que és públic, cosa que ja va denunciar en un treball publicat fa temps el professor Nieto, i recentment, en l'enquesta de Metroscopia (El País 2017.04.23) el 96% opina que no es coneixen tots els casos de corrupció ni hem arribat a la fi.


El constant "missatge" que "amb aquest govern la justícia funciona", a més de no ser cert, és la pitjor manifestació d'un problema que les seves arrels estan en una altra esfera.


Diuen ser transparents i amb governs oberts, i els fets ens presenten una imatge tot el contrari. La incapacitat dels polítics a imposar-se unes normes que la societat demana, no s'entén, i és que viuen en un panorama "imaginari" que no s'ajusta a la realitat i la conseqüència és que, a dia d'avui, les institucions segons la última enquesta del CIS destil·len desconfiança, desafecció política i descrèdit dels seus gestors.


Una mirada institucional del jurista Jiménez Asensio, ens deixa la reflexió de l'abús que s'està realitzant per part d'avaluadors d'institucions públiques amb altes notes en transparència. Sembla que l'equació més transparència menys corrupció, que és vàlida per a bona part dels països demòcrates avançats, no sembla oferir en el nostre cas una identitat perfecta, hi ha massa excepcions. Alguna cosa falla, ens diu Jiménez, i no per culpa de la metodologia, que aplica indicadors i procediments contrastats i fiables, amb bons resultats en altres societats. No és un problema de les tècniques, és un problema institucional. És un canvi de cultura, perquè la transparència estigui en l'organització pública i privada.


El funcionament institucional no és transparent, perquè no és independent, i aquesta relació de "captivitat" de les nostres institucions de control, des de les financeres, jurídiques, del marcat i socials, impedeix, al meu parer, que aquesta societat canviï. La regeneració tan demandada, és un desig que s'allunya, i hi ha veus que fins defensen que no és bo desitjar "tanta" transparència.


El problema està mal enfocat, perquè amb tanta publicitat de "portals" ens volen confondre que complint amb les preguntes de la publicitat activa que ens marca la nostra legislació el problema és de nota. Obliden, o es vol oblidar, que la ciutadania equipara la transparència a publicitar moltes dades i donar el missatge de compliment, amb indicadors que ho avalen, i això és informació, que és el primer esglaó per aconseguir la transparència. Ens hem quedat en el concepte de "transparència pobre" descafeïnada, i hem renunciat a l'energia que suposa la "transparència com a reforma de les Administracions Públiques".


"El poder ha de sentir-se observat", ens deia Montesquieu, i la llei de Transparència ens mana que vetllem pel compliment. La transparència, la ciutadania l'entén com l'expressió de la "veritat", i és, aquesta idea del coneixement de les coses, i que tan expressivament es recull, des de 1798, en la Declaració dels drets de l'home i del ciutadà. (Articles 11 i 15). I, què ens separa d'aquests ideals? Doncs que ens estem fent trampes al solitari.


Els polítics consideren a la ciutadania capaç de suportar-ho tot per por a la fallida del sistema, i és precisament la por, el que ens portarà a la desintegració i al fracàs com a país.


Almenys així ho podem llegir en l'estudi de Acemoglu i Robison, on una causa principal de fracàs dels països és que les seves institucions no s'integren en la societat.


La transparència és per exercitar el control i exigir la rendició de comptes per la ciutadania i res més lluny del pensament polític dels que governen de permetre semblant heretgia. Donar el control a la ciutadania és penjar-se un mateix. Això mai!


Per això vivim immersos en un transvestisme de convertir la publicitat activa en transparència, i ens estem introduint en una perillosa orientació de confondre al ciutadà dient-li que el control democràtic es realitza des del plasma. La democràcia del plasma, és el fracàs de la idea del poliedre de la transparència que ha de conjugar en l'exercici ple dret a la informació, rendició de comptes, control del gestor públic, participació, reforma de l'Administració Pública, govern obert -open datada i bon govern- ètica pública.


La transparència ha de passar de ser la paraula de moda per als polítics, a convertir-se en instrument de combat de la ciutadania.


No podem consentir que el mantra dels "argumentaris" ens confongui. Perquè des de l'ESO, ens estan demostrant que els nens sí que ho entenen, perquè la transparència és sinceritat, i des d'aquesta posició, de la veritat dels fets sense cuinar, serà el motor de canvi de tota la institució pública.


Necessitem més canvis, més creients del que és públic, més servidors en exclusiva, sense compatibilitzar funcions. Des GRECO ens ho estan recordant, i tenim pendent d'assumir canvis substancials en legislació i funcionament per garantir la independència. I no oblidem que per vigilar, l'important és sancionar a temps. Si analitzem el "recusatori" del Consell del Poder Judicial sobre els casos de corrupció, ens sorgirà la necessitat d'una Llei que protegeixi al denunciant (perquè denunciar els que menteixen és un repte perillós i revolucionari), d'aquesta manera la delinqüència econòmica, el que ha estat qualificat de "organitzacions criminals", pugui ser aviat una cosa del passat, com desitjava el Cap d'estat en el seu missatge a les Cambres en l'obertura de la darrera legislatura quan va dir: "que cal combatre la corrupció amb fermesa i que arribi a ser un trist record d'una xacra a vèncer i superar".


De moment, no sembla que aviat puguem complir aquest objectiu, i molt difícil ho tenim, si no canviem de direcció, pel camí que anem, ens allunyem d'aconseguir aquesta meta.Llegeix més sobre Transparència en TheEconomyJournal.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH