dimecres, 14 de abril de 2021

La meitat de persones amb discapacitats intel·lectuals perdrien ajudes de inserció a Catalunya

|

Discapacitat


Centenars d'entitats socials han mostat el seu desacord amb la retallada que han patit les subvencions que rebien les persones discapacitades que volien incorporar-se en el món laboral.


L'Associació Empresarial d'Economia Social (Aees Dincat) i AMMFEINA SMC han enviat un comunicat en en nom del total de 264 entitats socials on s’oposen a que es redueixin o desapareguin els suports per treballar específics per les persones amb discapacitat intel•lectual i trastorn mental, tal i com passaria si s'aplica la nova normativa. Aseseguren que suposaria una pèrdua substancial de drets d’aquestes persones i limitaria el seu accés a un lloc de treball, la seva progressió laboral, i la conservació d’aquest lloc de feina.


A principis d’abril, el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies va informar les entitats del sector de la discapacitat de la seva voluntat d’introduir canvis en la normativa que regula les subvencions per aquestes accions de suport, amb un document titulat “Noves Ordres de suport a la inserció laboral de persones amb discapacitat”. De la informació que conté aquest document resulta que un 50% del total de persones perdrien els ajuts que rebien al 2015 a través de les Unitats de Suport a l’Activitat (USAP) en els Centres Especials de Treball (CET).


Les Unitats de Suport a l’Activitat (USAP) són equips multidisciplinaris formats per psicòlegs, treballadors socials i monitors especialitzats que tenen la missió d’ajudar el treballador amb discapacitat a sortejar els obstacles que pugui representar-li el lloc de feina, així com en la permanència i la progressió en el lloc de treball.


Els responsables de les federatives consideren inacceptable aquest nou greuge que s’afegeix als efectes de les restriccions instaurades des de l’any 2011, quan l’Administració va incloure els topalls al manteniment del lloc de treball i als suport de les USAP per a les noves contractacions.


Les entitats exigeixen al Govern que les noves ordres de suport respectin o millorin en tots els seus termes allò que era garantia a les bases vigents en finalitzar l’exercici 2010 i que s’ajusti la dotació pressupostària de cadascuna d’aquestes convocatòries fins a garantir que beneficiïn totes les persones amb discapacitat d’especial dificultat contractades en CET.


A Catalunya hi ha més de 200 Centres Especials de Treball (empreses formades per almenys un 70% de persones amb discapacitat) que faciliten l’ocupació de milers de persones amb discapacitat. Ho demostra el fet que la seva taxa de treball fos del 33,9% i la d’atur del 31%, segons dades de l’Institut Nacional d’Estadística corresponents a l’any 2015 (l’últim amb informació). Unes xifres que se situen molt per sota dels corresponents al col•lectiu de persones sense discapacitat per al mateix 2015, amb una taxa d’activitat del 81,8% i una taxa d’atur del 20,9%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH