dimecres, 14 de abril de 2021

Experts d'economia reclamen unificar el impostos de societats a tota la UE

|

Impost patrimoni


Experts en economia i fiscalitat han coincidit a unificar l'impost de societats en els països membres de la UE per evitar així la competència deslleial i per no erosionar la recaptació impositiva. L'Institut d'Economia de Barcelona (IEB) i la Societat Barcelonina Amics del País (SEBAP) han celebrat aquest dimecres al Palau Macaya de Barcelona la tercera edició del Fòrum Fiscal, dedicat a l'harmonització de l'impost de societats a la Unió Europea.


Durant la jornada, els ponents han coincidit a assenyalar la unificació de l'impost com un element que definirà el projecte de la Unió Europea. "Avui comptem amb 28 estats membres i altres tantes administracions tributàries, tipus impositius, etc., el que no només dificulta la creació d'un gran mercat unificat, sinó que facilita l'elusió fiscal per part de les empreses", indicava l'investigador de l'IEB , José María Durán.


En la seva intervenció, Duran ha analitzat com els països de la UE han utilitzat la política tributària com a eina d'atracció de les empreses. "L'any 2000, el tipus nominal de l'impost de societats era d'un 32% de mitjana a la Unió Europea, i en el 2016 ja se situava en un 23%". Segons l'investigador, els països més agressius en la seva estratègia d'atracció empresarial han estat els últims a incorporar-se a la Unió, que han situat l'impost per sota del 20%, mentre que els 15 primers estats membres segueixen gravant l'activitat empresarial entre el 25 % i el 30%.


Per a l'investigador, la Unió Europea té davant seu el repte de coordinar els estats membres per consolidar una base única impositiva i establir quins tractaments especials poden oferir els països per atraure les empreses sense alterar les normes del joc. Ha destacat, a més, que és el moment "clau" després de la victòria del liberal Emmanuel Macron a les presidencials franceses.


La directora general de Tributs de la Generalitat, Marta Espasa, ha recordat que l'harmonització d'aquest impost "porta molts anys plantejant-se en la UE" però no ha tirat mai cap endavant, i ha plantejat algunes directives en què es podria treballar per repartir els beneficis d'aquest tribut entre els països europeus.


"La no harmonització provoca un greu problema de justícia social i impositiva", ha remarcat, explicant que moltes empreses deslocalitzen els seus centres d'investigació o de producció a països amb baixa tributació per així generar més beneficis.


UN PROBLEMA PER A LA UNIÓ


Els investigadors coincideixen a assenyalar que arribar a un acord no serà senzill, principalment per la cessió de competències que suposaria per part dels estats i la pèrdua d'elements de competitivitat i atracció empresarial. "L'harmonització de l'impost de societats és més un conflicte entre membres de la UE que no entre empreses i països", assenyalava el catedràtic de la Universitat de Munic i president del CESifo, Clemens Fuest. "Els països perifèrics no renunciaran a les competències que els permeten ser competitius. Sense política fiscal, no tenen eina per atraure companyies en igualtat de condicions amb els estats centrals del continent ".


"No podem moralitzar sobre el fet que les empreses planifiquin la seva estratègia fiscal, perquè és legal fer-ho i, de fet, els països amb impostos baixos s'aprofiten d'això. De fet, els estudis mostren que si un estat baixa l'impost de societats un 10%, la inversió empresarial en el territori puja fins a un 30% ", indicava Fuest.


No obstant això, l'investigador advoca per analitzar com evitar l'elusió fiscal per part de les empreses, i un dels mecanismes més reclamats és exigir a les empreses el pagament d'impostos allà on es crea el valor. "El problema és definir com definim on es crea el valor: ¿on es produeix, on es consumeix, on es generen els beneficis, ...?", Indicava.


Un dels mètodes més reivindicats per les entitats que treballen per l'harmonització fiscal consistiria que les empreses publiquin els seus informes de beneficis a cada país. Fuest, en canvi, assenyalava els perills d'aquest sistema. "Per posar un exemple, Volkswagen paga avui el 80% dels seus impostos a Alemanya i el 90% a Europa, però el 40% de les seves vendes són a Àsia. Si fan aquests informes, països com la Xina, l'Índia o el Japó arribaran per reclamar la seva part dels beneficis, el que aniria en contra dels interessos de la Unió Europea ".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH