dimecres, 11 de desembre de 2019

Les dones amb obesitat abdominal tenen més risc de patir un ictus que els homes

|

Obesidadmujeres


Un estudi liderat des de l’Hospital del Mar demostra que l’obesitat abdominal s’associa fortament a un augment del risc de patir un ictus isquèmic, sobretot en dones, mentre que un major índex de massa corporal actua com a factor de protecció en homes. 


Així ho mostren els resultats d’un estudi liderat per la Dra. Ana Rodríguez i el Dr. Jaume Roquer del Servei de Neurologia de l’Hospital del Mar i alhora investigadors de l’Institut Hospital del Mar d’Investigacions Mèdiques (IMIM). En aquest estudi han participat 388 pacients amb ictus isquèmic tractats a l’Hospital del Mar i fins a 732 voluntaris sans com a grup de control. Les troballes, publicades a la revista European Journal of Neurology, permetrien utilitzar les mesures d’obesitat abdominal per predir el risc de patir un infart cerebral.


Les dades estadístiques mostren que un major índex de massa corporal prevé el risc d’infart cerebral en homes. “Això concorda amb l’anomenada ‘paradoxa de l’obesitat’, que relaciona l’obesitat amb una menor mortalitat i recurrència d’ictus". D’altra banda, l’obesitat abdominal, considerada independentment de l’índex de massa corporal, "constitueix un factor de risc per ambdós sexes, però molt més acusat en dones”, explica la Dra. Ana Rodríguez, neuròloga de l’Hospital del Mar i també investigadora del Grup de Recerca de Malalties Neurovasculars de l’IMIM i responsable d’aquest estudi. 


Segons apunta la investigadora, “l’índex de massa corporal -continua- no és un indicador fiable per a la predicció del risc d’ictus, doncs ens informa del pes, però el pes pot ser degut al greix -que és el que augmenta el risc de patir ictus- i del pes de la massa magra. Persones molt corpulentes i amb molta massa muscular poden tenir un índex de massa corporal (IMC) molt elevat i no tenir greix”.


En aquesta investigació s’ha calculat l’IMC i l’obesitat abdominal -aquesta última, mesurant la circumferència de la cintura i el ràtio cintura-alçada- dels 1.120 participants. Tant els pacients com el grup de control van mostrar índexs de massa corporal semblants, però la circumferència de cintura i el ràtio cintura-alçada eren majors en els pacients d’ictus.


És el primer cop que un estudi posa de manifiest la associació entre la acumulació de grasa a l'abdòmen en funció del génere i l'ictus, el que pot ser una nova eina per prevenir el risc de patir-lo. Fins ara, estudis previs havien associat clarament l’obesitat amb malalties cardiovasculars, però no amb el risc de partir un infart cerebral isquèmic, i és que la principal mesura clínica de risc cardiovascular és l’índex de massa corporal. 


Les investigacions del Dr. Jaume Roquer i el seu equip posen de manifest l’associació entre l’acumulació de greix a l’abdomen depenent del gènere i l’ictus, així com una nova eina per predir el risc de partir-lo. Una dieta equilibrada i un exercici adequat que disminueixi l’obesitat abdominal contribuirien a la reducció del risc d’infart cerebral isquèmic.


L’infart cerebral isquèmic, o ictus isquèmic, es produeix quan una part del cervell deixa de rebre sang sobtadament a causa de l’oclusió d’alguna de les seves artèries. A Espanya, és la primera causa de mort en dones i la segona en homes, i a llarg termini pot donar lloc a diverses discapacitats. Entre els seus factors de risc trobem interaccions ambientals, genètiques i sistèmiques, com podria ser l’obesitat. Un estudi recent mostra un 22,8% d’obesitat al nostre país, associada a 28.000 morts anuals.


Generalment, les dones presenten un major percentatge de greix corporal, però la seva acumulació a la zona abdominal és major en els homes. L’equip del Dr. Jaume Roquer proposa mesurar l’obesitat abdominal en lloc d’estimar el greix corporal global a través de l’índex de massa corporal per predir el risc d’ictus. “El motiu és que el perímetre de cintura reflecteix millor el grau d’adipositat que l’índex de massa corporal, sobretot en el sexe femení”, afirma la Dra. Ana Rodríguez.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH