dimarts, 21 de gener de 2020

El núvol d'Oort: bilions d'estels

José Vicente Díaz

El Núvol d'Oort rep el seu particular nom del astrofísic Jan Hendrik Oort [1], que va ser el seu descobridor. És una enorme regió en forma de toroide plena d'objectes gelats que envolta el Sol i que s'estén fins on la influència d'aquest deixa de ser important, és a dir fins a una distància d'entre 1 i 2 anys llum, a un quart de camí a l'estrella més propera al Sol, propera Centauri.


Oort


Aquests objectes no poden ser observats directament, tan sols si són atrets cap al Sol i es converteixen en estels. Aquesta immensa zona de l'espai està poblada per "bilions" d'objectes gelats sent la principal font dels cometes. Als objectes del núvol d'Oort se'ls denomina Ocós.


Aquests objectes estan compostos principalment per gel, metà, amoníac i àcid cianhídric. Però no tots són així, el descobriment de l'asteroide (1996) PW, que té una òrbita de període llarg, fa pensar que també hi ha objectes de forma rocosa. Però en la seva gran majoria són enormes blocs de gel brut de quilòmetres de diàmetre, molt complicats d'observar des de la Terra. Són uns objectes que a igual que els TNOs (objectes transneptunians) es van formar en la proximitat del Sol al principi de la formació d'aquest, i per influències gravitatòries dels planetes gegants van ser enviats a l'exterior del Sistema Solar.


Com hem dit el núvol d'Oort és la principal font de nuclis cometaris, sobretot els de llarg període o de tipus Halley i d'alguns centaures i cometes activats de Júpiter.


El Núvol d'Oort es divideix en dues zones una d'interior en forma de disc i una altra exterior molt esfèrica. La zona exterior conté bilions de nuclis cometaris, la massa total de tots ells no es coneix amb exactitud, però a partir de la massa del cometa Halley que és un típic nucli cometari del núvol, es pot arribar a la conclusió que la massa seria unes cinc vegades la massa de la Terra.


Capturaort

Parts del Núvol d'Oort-Figura gentilesa de la NASA


Tots els cometes de llarg període provenen d'aquest núvol, i només quatre objectes coneguts es creu que poden pertànyer també al núvol d'Oort, aquests són (90377) Sedna, (2000) CR 105, (2006) SQ 372 i (2008) KV 42. els dos primers tenen una òrbita que no pot ser explicada per pertorbacions dels planetes gegants, de manera que es considera que són Ocos del núvol d'Oort interior, tots tenen òrbites el·líptiques que es poden explicar per diverses hipòtesis. Una és l'existència en el Núvol d'Oort d'un planeta molt massiu encara no descobert que pugui afectar els seus òrbites, i una altra hipòtesi és que podrien haver estat afectats per alguna estrella pròxima quan el Sol s'estava formant.


Un efecte important en el moviment dels Ocos són els efectes de forces de marea, aquestes provoquen una distorsió gravitacional del Núvol d'Oort per la força de marea exercida per la Via Làctia. A igual que la Lluna provoca forces de marea en els oceans de la Terra, que provoca que les marees pugin o baixin, la marea galàctica també provoca nombroses distorsions en les òrbites dels cossos del sistema solar exterior, estirant-los cap al centre galàctic . Això és més significatiu i important a les zones del Sistema Solar on l'acció de la gravetat del Sol és més feble. En aquestes zones les marees galàctiques poden deformar el núvol i fer que es desallotgin objectes del núvol d'Oort i enviar-los cap a l'interior de la Terra. Alguns estudis diuen que la marea galàctica pot haver contribuït a la formació del Núvol d'Oort, es creu que el 90% dels estels procedents del Núvol d'Oort són el resultat de la marea galàctica.


[1] Jan Hendrik Oort astrònom holandès. Va estimular de manera especial la radioastronomia. És conegut pel descobriment de la zona esfèrica d'estels que envolta el sistema solar.


Article publicat originalment en Universo Bloc.


Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH