diumenge, 12 de juliol de 2020

L’Hospitalet acollirà el Centre Europeu de Medicina Tradicional Xinesa a la fàbrica Godó i Trias

|

GovernLHospitaletCentroEuropeoMedicinaChina


L’Ajuntament de L’Hospitalet i el Govern han signat amb el Govern xinès un conveni per a la ubicació del Centre Europeu de Medicina Tradicional Xinesa a Catalunya, a l’antiga fàbrica Godó i Trias de L’Hospitalet. Les autoritats xineses l’han reconegut com a projecte amb categoria d’interès nacional.


L’alcaldessa de L’Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, i el secretari d’Universitats i Recerca de la Generalitat de Catalunya, Arcadi Navarro, han formalitzat amb el Govern xinès el conveni per a la ubicació del Centre Europeu de Medicina Tradicional Xinesa a Catalunya, a l’antiga fàbrica Godó i Trias de L’Hospitalet. L’acord s’ha signat en el marc del Belt and Road Forum, la presentació mundial de l’estratègia xinesa d’internacionalització que compta amb la participació de 28 caps d’estat i de govern. Per part de les autoritats xineses, l’han subscrit el director de l’Agència de Medicina Tradicional Xinesa de l’Ajuntament de Pequín, Tu Zhitao, i l’administradora de l’empresa European Traditional Chinese Medicine, Zhang Yang.


En la reunió prèvia, Wang Guoqiang, ministre de medecina tradicional xinesa, ha destacat que aquest projecte ha de servir per facilitar un intercanvi de coneixements entre les medecines xinesa i europea.


RECONEIXEMENT CIENTÍFIC DE LES PRÀCTIQUES MEDICINALS XINESES


El Centre Europeu de Medicina Tradicional Xinesa (TCM-EU) té com a principal objectiu convertir-se en el centre de referència de la medicina tradicional xinesa (MTX) a Europa, a través d’aplicar els mètodes i els processos de la medicina occidental —basada en evidències científiques— als tractaments i medicaments que utilitza la MTX, com ara les herbes medicinals o l’acupuntura. Aquesta integració ha de permetre la selecció, l’estudi i la regulació de les pràctiques de medicina tradicional xinesa que acompleixin els estàndards científics, clínics i legals europeus. Així mateix, ha de contribuir a la sostenibilitat dels sistemes sanitaris occidentals gràcies a la introducció d’aquesta disciplina que es basa en tractaments simples, còmodes, econòmics i fiables.


En aquest sentit, el secretari Arcadi Navarro ha destacat que “la ubicació a Catalunya del TCM-EU és una decisió estratègica que contribuirà a endreçar amb rigor aquest àmbit i a millorar la salut preventiva dels ciutadans catalans i europeus gràcies a la combinació de la medicina occidental amb la tradició mil•lenària de la MTX”. Per la seva part, l’alcaldessa Núria Marín ha subratllat que “l’elecció de L’Hospitalet per ubicar aquest centre constata les enormes potencialitats del parc biomèdic de la Granvia, un projecte estratègic que transcendeix l’àmbit local, que aposta per la recerca, el desenvolupament i la innovació. L’arribada del TCM-EU és fruit de l’estreta col•laboració de l’Ajuntament amb la Generalitat i la Universitat de Barcelona”.


El TCM-EU també significarà la creació d’un sistema acadèmic regularitzat, sistemàtic i oficial per estudiar científicament les tècniques de la MTX i per formar professionals de MTX altament qualificats. En definitiva, permetrà oferir assistència sanitària de qualitat i promourà un marc legislatiu que en garanteixi la qualitat. Així mateix, difondrà la cultura i el coneixement de la MTX.


Per tots aquests valors, durant l’acte de signatura del conveni, la màxima autoritat de l’Administració Estatal de Medicina Tradicional Xinesa, Wang Guoqiang, ha anunciat que el projecte català ha estat reconegut com a projecte amb categoria d’interès nacional.


EL PARC BIOMÈDIC DE LA GRANVIA


El recinte que acollirà el TCM-EU està situat al parc biomèdic de la Granvia de L’Hospitalet, un clúster en l’àmbit de la salut configurat per dos grans nuclis hospitalaris: l’Hospital de Bellvitge i l’Hospital Duran i Reynals; així com per centres capdavanters en recerca biomèdica com ara l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i l’Institut Català d’Oncologia (ICO), a més d’altres espais destinats al desenvolupament de l’activitat econòmica vinculada a la biomedicina.


L’antiga fàbrica tèxtil de Godó i Trias, situada a l’avinguda de la Granvia de L’Hospitalet, acollirà els diferents equipaments que integraran el TCM-EU com ara el Centre de salut i benestar, el Centre de formació, el Centre de recerca i el Centre cultural, tots ells dedicats a la Medecina Tradicional Xinesa. A més de l’àrea administrativa i de serveis, que inclourà un restaurant especialitzat en cuina saludable. 

Així, la nova instal•lació integrarà els cinc pilars en els quals es basa el TCM-EU: l’assistència sanitària en MTX, l’educació i la formació, la investigació científica, la cultura i la legislació.


ANTECEDENTS AMB LES UNIVERSITATS CATALANES


La formalització de l’acord per construir el TCM-EU a L’Hospitalet és la culminació d’un procés iniciat el gener del 2014 amb la signatura del primer acord entre l’Administració de MTX de Pequín i la Generalitat. Abans, el Govern municipal de la capital xinesa s’havia posat en contacte amb el Govern català per crear aquest centre en un projecte en el qual també es van implicar, des del primer moment, l’Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona (UB), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i el Col•legi de Farmacèutics de Barcelona, entre d’altres.


Actualment, i des d’aquest curs 2016-17, s’imparteix a Barcelona un màster de MTX, d’una durada de dos cursos acadèmics, fruit de la col•laboració acadèmica de la Universitat de Barcelona, la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat de MTX de Pequín. Els estudis són totalment en anglès i les pràctiques externes es duen a terme a Pequín.


D’altra banda cal dir que el Belt and Road Forum és un esdeveniment d’àmbit internacional organitzat per la Comissió Nacional de Desenvolupament i Reforma (CNDR) del Govern xinès que se celebra fins avui a Pequín. Es considera l’acte diplomàtic de major importància a la Xina, al qual hi assisteixen 28 caps d’estat i govern, a més de 80 directius d’organitzacions internacionals, 100 autoritats de nivell ministerial i més de 1.200 delegats de governs regionals d’arreu del món.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH