Rodríguez de Viguri

Miquel Escudero

Luis Rodrguez de Viguri SAHARA

Per saber d'Història cal no només estudi, sinó bona voluntat per desprendre de prejudicis i apropar-se a la realitat de la manera més adient. Així, cal preguntar-se pel sistema d'idees i creences dels protagonistes de qualsevol època. I, per descomptat, no sentenciar-los amb la prepotència del present i els seus exclusius paràmetres.


Això ve a propòsit del coronel Luis Rodríguez de Viguri (1913-2004), del qui ja hem referit els informes de saharians. Qui va ser l'últim governador colonial espanyol a l'Àfrica va promoure l'aprovació del règim jurídic autonòmic del Sàhara i va incorporar oficials sahrauís a la Policia Territorial. Va fundar el primer diari que hi va haver al Sàhara 'La Realitat', que incloïa pàgines en hassanía, i va incorporar amb profusió aquesta llengua nativa a la Ràdio Sahariana. Tenia dues llicenciatures, en Dret i en Filosofia i Lletres. La Guerra Civil el va enxampar a Madrid fent milícies universitàries en l'arma d'Enginyers.


Donem aquí algunes pinzellades perifèriques, més enllà de la nota exòtica que els procuradors sahrauís, abillats amb el seu singular vestimenta oferien a les Corts franquistes. Luis Rodríguez de Viguri portava el mateix nom que el seu pare, un advocat i diplomàtic que va ser ministre de Foment d'Alfons XIII durant només 4 dies; en caure en desgràcia Sánchez Guerra, president del Consell de Ministres, un mes després que abolís les Juntes de Defensa. Vuit anys més tard tornaria a ser ministre, aquest cop d'Economia i durant la dictablanda del general Berenguer. El 1937, i malgrat comptar amb quatre fills militars a les files franquistes, va ser condemnat a 12 anys de presó per dir en una conversa privada que Queipo i altres generals eren uns mamarratxos; la pena es va reduir després a la meitat. Mereix destacar que el pare del nostre coronel va ser bufetejat per José Antonio Primo de Rivera al Col·legi d'Advocats de Madrid, per unes al·lusions al pare d'aquest, el dictador 'sense sang', i que li van enutjar fins encolerizarlo. No obstant això, la seva filla Justina arribaria a ser la primera dona que milités en les JONS. La seva família no compartia les seves conviccions, però va ser delegada del SEU a la Facultat de Filosofia de Madrid. Mercedes Formica va dir d'ella que es va afiliar per idealisme, que era petita, bruna i exaltada i que va representar al costat del seu marit, el doctor Narcís Perales, "la puresa política i l'austeritat".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH