Cotxes autònoms: ¿ciència o ficció?

Cotxes autònoms: ciència o ficció?

Pablo Rodríguez Canfranc
Economista

Cochesautonomostesla


El titular té truc perquè és evident que ja existeixen els automòbils que es condueixen sols. El sector del transport està en l'actualitat experimentant una transformació disruptiva molt relacionada amb els avenços de la tecnologia digital i, a part de projectes més a llarg termini relacionats amb cotxes voladors, en els últims temps els esforços de la indústria es centren en el desenvolupament de cotxes autònoms intel·ligents, és a dir, cotxes que circulen sense intervenció humana. La pregunta és ¿arribarem a veure autopistes plenes de vehicles autopilotados mentre els passatgers llegeixen, veuen la televisió o juguen al parxís, o la conducció humana es mantindrà com fins ara, això sí, amb el component de seguretat innegable que aporta la intel·ligència artificial al transport per carretera?


En l'actualitat gran part dels grans grups d'automoció estan embarcats d'alguna o altra manera en algun projecte de vehicle autònom (Mercedes-Benz, General Motors, Nissan, Renault ...), però les iniciatives més avançades en aquest camp corresponen a Tesla i Google.


La proliferació de la intel·ligència artificial planteja no solament dilemes morals i ètics, sinó també operatius. Hem de deixar a les màquines el control absolut d'un mitjà de transport? ¿Fins a quin punt és necessària la intervenció humana? ¿Seran segures les autopistes per les quals només circulin vehicles autònoms?


Ja s'han registrat accidents amb aquest tipus de vehicles que poden posar en qüestió els sistemes automàtics. El 7 de maig de 2016 el conductor d'un Model S autònom de Tesla va xocar contra un camió a Florida mentre veia una pel·lícula. Sembla ser que l'excés de llum del dia va impedir que els sensors detectessin la part posterior blanca del camió contra el qual es va encastar l'automòbil, que circulava a una velocitat excessiva per a aquest tram de calçada.


Cada tipus de conductor, l'humà i el cibernètic, té els seus avantatges i inconvenients. La intel·ligència artificial és molt superior a nosaltres a l'hora d'operar i és capaç de realitzar milions d'operacions en tan sols un segon amb una precisió altíssima. Les persones, per la seva banda, presenten una major capacitat per dur a terme activitats en què es requereix comprendre molt bé l'entorn i en les quals la creativitat juga un paper important.


La realitat és que en qualsevol cotxe d'avui l'arquitectura mecànica té per sobre una capa d'intel·ligència artificial que dóna suport i facilita les necessitats de la circulació, fent cada vegada més innecessàries les funcions que realitza el conductor. Augmenten d'aquesta manera les decisions i reaccions que els humans deleguem en els ordinadors i sistemes electrònics de bord, automatitzant progressivament els desplaçaments. És per això que, tot i que els automòbils no acabin mai de circular sols, la intel·ligència artificial anirà eliminant gradualment la sinistralitat de les nostres carreteres.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH