dissabte, 15 de maig de 2021

Són necessaris 4.500 metges de família més perquè Espanya iguali la mitjana europea

|

Atencionmedica


La sanitat espanyola necessita 4.500 metges de família més per assolir la ràtio de professionals que tenen els països de la Unió Europea, que se situa en 9,7 facultatius per cada 10.000 habitants, lluny dels 7,6 que té Espanya.


"Necessitem comptar amb un metge de família més per cada 10.000 habitants", ha assenyalat el president de la Societat Espanyola de Medicina Familiar i Comunitària (semFYC), Salvador Tranche, que amb motiu del Dia de la Medicina de Família ha activat una campanya per reclamar a les administracions públiques equiparar l'Atenció Primària a Espanya a la mitjana europea.


De fet, actualment Castella i Lleó és l'única comunitat que supera la ràtio europea de metges de família, amb 11 professionals per cada 10.000 habitants, seguida d'Aragó (8,8), Extremadura (8,8), la Rioja (8, 3), Galícia (8,2), Navarra (8), Cantàbria, País Basc i Castella-la Manxa (les tres amb 7,8), Múrcia (7,7) i Canàries (7,6).


Ja per sota de la mitjana nacional se situen Comunitat Valenciana (7,5), Astúries (7,3), Andalusia i Catalunya (7,2), Madrid (6,8), Balears, Ceuta i Melilla (les tres amb 6 , 3).


La semFYC S'estima que a Espanya hi ha uns 34.900 metges d'Atenció Primària, entre els quals estarien uns 28.500 metges de família i 6.400 pediatres, tot i que calculen que un 30 per cent d'aquests podrien ser metges de família als quals se'ls ha assignat una plaça de Pediatria.


De fet, segons recorden, en altres països europeus els especialistes en Pediatria desenvolupen la seva activitat en l'àmbit hospitalari i són els especialistes en medicina de família i comunitària els que cobreixen l'Atenció Primària per a totes les edats.


Amb l'increment de professionals que reclamen la semFYC considera que suposaria una millora en termes de cost-eficiència. A més, és una xifra "raonable i assumible per les administracions competents", ha assegurat Tranche.


Segons aquest expert, "com més gran continuïtat i orientació a la longitudinalitat té la medicina de família en l'assistència als ciutadans, es registren menys aguditzacions i complicacions i, per tant, es requereixen un menor volum d'intervencions sobre processos aguts mitjançant l'assistència hospitalària".


El 2014 la despesa hospitalària va significar el 61,4 per cent de la despesa en sanitat, mentre que l'Atenció Primària va suposar només el 14,6 per cent, de manera que "un reequilibri d'aquesta proporció significaria millorar l'eficiència integral del sistema", ha sentenciat.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH