L'aeroport de Girona compleix 50 anys

|

LlusSalvador


Daten de 1965 les reivindicacions de disposar d'un aeroport que fes possible l'arribada de turistes a una zona tan important com la província de Girona. Això va ser possible gràcies a l'aposta decidida del sector hoteler, les institucions locals, el Govern Civil, la Diputació de Girona i la Cambra de Comerç.


La Diputació de Girona va adquirir els terrenys i els va cedir al Ministeri de l'Aire. Així van donar començament les obres de l'Aeroport de Girona, que durarien dos anys i que va ser inaugurat l'1 d'abril de 1967. Esdeveniment que va congregar més de 40.000 persones, que van celebrar l'obertura de tan important infraestructura.


Aquest any compleix 50 anys i CatalunyaPress ha entrevistat al seu director, Lluís Sala, per parlar d'aquest aeroport, que ha anat creixent d'una manera sostenible i ha contribuït al desenvolupament econòmic de tota la zona.


Histrico19


Quin balanç faria d'aquests 50 anys?


És un llarg període de temps en què han passat moltes coses. Però aquest és un aeroport que mira cap al futur, amb il·lusió. En global, podem fer som optimistes amb el futur.


Quins són els canvis que s'han produït al llarg de tots aquests anys?


La inauguració va ser a l'abril del 1967 i es va construir per donar resposta a la important demanda de turisme que hi havia a la zona. En cinc anys va arribar a arribar al milió de passatgers, dada molt important per a l'època que estem parlant. És cert que l'aeroport ha tingut una etapa complicada, fins que el 2002, una companyia, Ryanair, va apostar per aquesta infraestructura. Va ser la primera base de la companyia a Espanya. AENA i les institucions gironines es van adonar de la importància del tema i es van bolcar en donar resposta a les necessitats de la companyia. El 2004 van establir la base, és a dir, tenien avions permanents a l'aeroport. El 2007, van aconseguir la gens menyspreable xifra de cinc milions de passatgers. En aquest moment, entrem en una etapa de diversificació de companyies, amb canvis de tendències.


PrimervuelointernacionalprocedentedeDinamarca1967


La primera companyia a volar va ser Iberia, no hi havia una altra, però quines van ser les primeres rutes?


Bàsicament eren rutes internacionals, vols xàrter. Aviaco també era present en aquest aeroport. Els primers turistes que van descobrir la Costa Brava van ser els anglesos que venien en vols xàrters. Després, la societat gironina va apostar pel desitjat vol Girona-Madrid. Es van produir diversos intents amb més o menys èxit fins que va arribar Ryanair, que va tenir una altra visió. L'aeroport que fins llavors havia estat sol receptor, va passar a ser també emissor. Va canviar el plantejament. Les persones del sud de França i del Maresme van començar a trobar interessant l'aeroport i són usuaris amb les ofertes de rutes que ara mateix ofereixen les companyies.


Quantes rutes ofereixen les companyies?


En aquests moment prop de 40. Comencem i seguim caminat de la mà de Ryanair, però és cert que ja hi ha altres companyies que estan apostant per aquest aeroport. S'ha notat un nou repunt del turisme anglès a Espanya i també a Girona.


Histrico31960


A part dels anglesos, quins altres països aporten turistes a Girona?


En aquest moment tenim també una bona afluència de viatgers holandesos i també viatgers dels països de l'est d'Europa, que estem segurs que van a anar augmentant. Hi ha una companyia russa que durant tot l'any ha volat amb una freqüència de dos vols i ara, al mes de juny, augmenta un més. Això vol dir que els interessa i, per descomptat, que les coses els van bé. Això suposa un efecte crida que ens pot aportar més demandes d'altres companyies. Disposem d'unes bones infraestructures perquè treballin aquestes noves companyies.


Sealero2016


Pot afectar a l'aeroport de Girona la sortida del Regne Unit de la UE?


Aquest és un tema que portarà temps. La sortida dels anglesos no serà d'avui per demà. Ningú té dades, ni la certesa de les conseqüències que es van a producir.El tema de mobilitat, comunicació és una cosa que ningú va a poder evitar, és una forma de viure. El transport aeri està tan implantat que ningú està interessat en posar traves. Crec que tots estan per la tasca de no posar traves i que les persones puguin seguir venint, aquí ia altres llocs.


En l'actualitat, quin és el nombre de passatgers que passen per l'Aeroport de Girona?


A hores d'ara, uns 6.000 o 7.000 viatgers diaris. En temporada alta, que està a punt d'iniciar-se, les xifres poden arribar l'ordre de 15.000 o 17.000 diaris. Estem iniciant una tendència de pujada.


Com ha estat l'evolució dels treballadors en tots aquests anys?


A Girona sempre hi ha hagut un alt interès per l'aeroport. Em deia una alcaldessa d'una població propera a les instal·lacions que, quan es va inaugurar l'aeroport, es va doblar el nombre d'habitants. Això és molt significatiu de l'impacte que va tenir i segueix tenint. L'aeroport és un generador d'activitat econòmica i això comporta la creació de llocs de treball en el seu entorn, sense cap dubte.


Actualidad.LadoAire


Com són les relacions amb les institucions gironines?


Podríem dir que les relacions més que bones són excel·lents. Des que vaig arribar aquí com a director les autoritats veuen a l'aeroport com una infraestructura molt important. Per això, sempre he tingut el suport de les institucions i les relacions són excel·lents. La col·laboració és total.


Quins són els projectes a curt i mig termini?


Pel que fa a infraestructures, estan fetes. Tenim els millors aeroports d'Europa. Això vol dir que amb això donem una garantia. Ara del que es tracta és d'aprofitar les oportunitats que es presentin. Cal treballar més cada dia perquè les companyies es sentin còmodes, el mateix que els passatgers. Tenim unes enquestes de qualitat diàries, amb uns resultats de satisfacció molt bons. Això ens anima a seguir millorant cada dia els nostres serveis. Com que és un aeroport petit, ens permet uns processos senzills i còmodes. Això és el que hem de seguir potenciant.


2012y2014elAeropuertosiguemodernizandoinstalacionesysistemas


Quins actes tenen previst celebrar amb motiu del 50 aniversari?


Hem d'aprofitar aquesta oportunitat que ens brinda la història d'aquests 50 anys. Les activitats es duran a terme durant tot l'any. Tindrem una exposició de fotogràfica, a través de la qual, la gent va a poder veure la història d'aquest mig segle de vida. Volem fer una jornada de portes obertes. Actes amb les institucions de Girona. En el seu moment tindrem un acte institucional, amb la presència de molta gent. També volem fer un altre amb els treballadors actuals, però també amb aquells que han treballat a l'aeroport. Tenim la sort de comptar encara amb treballadors que van treballar en els inicis de l'aeroport. Farem actes per donar-li la rellevància que tenen aquests 50 anys de l'Aeroport de Girona.


En1975seampliaelestacionamientodeaeronaves

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
He llegit i accepto la política de privacitat

No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH